maanantai 23. marraskuuta 2020

Mitä yhteistä on uusilla koronarokotteilla, superpakkasella ja elämän synnyllä?

Pfizerin ja Modernan rokotteet ovat uudenlaisia, jopa epätyypillisiä, rokotteita. Niissä käytetään viruksen RNA:ta kuolleiden virusten tai niiden proteiinien sijasta. Proteiinit säilyvät jääkaappilämpötilassa, mutta RNA on äärimmäisen herkkä hydrolyysille eli hajoamiselle vedessä, joten se on syväjäädytettävä aina -20 asteeseen (Moderna) tai -65 asteeseen (Pfizer).

Esimerkiksi Afrikassa WHO:lla on kaikkiaan "jopa" kaksi riittävän kylmää pakastinta. Tämä tulee luonnollisesti olemaan haastava logistiikkaongelma. Euroopassa tällaiset laitokset ovat yleisempiä ja hiilidioksidijäätäkin on saatavilla tiettävästi yleisesti, mutta ei tällaista infrastruktuuria missään olla rakennettu siinä mittakaavassa, että koko maailma voitaisiin rokottaa. Vaikka tekniikka osataan, menee aikaa ennen kuin infrastruktuuri on valmiina. 


Miten koronaviruksen RNA:ta tehdään? 

Joissakin rokotteissa on aikaisemmin käytetty solulinjoja, jotka on alun perin 1960-luvulla abortoidulta 14 viikkoisen sikiön keuhkoista otettu (MRC-5) tai vastaavia mahdollisimman nuoresta ihmisestä tehtyjä solulinjoja. Tämän jälkeen soluja on kasvatettu vuosikymmeniä laboratorioissa (ei siis tarvita sikiöitä jokaiseen rokotteeseen). Pfizer väittää, että näin ei ole Covid-19 rokotteessa ja että he ovat mm. poliorokotteen osalta lopettaneet abortoitujen sikiöiden solulinjojen käytön. Tosin on ilmeistä, että prosessin apuna edelleen käytetään näitä solulinjoja, joiden alkupää on eettisesti arveluttava.

Joka tapauksessa tarvitaan soluja, jotka tuottavat viruksen RNA:ta. Soluja käytetään tehtaina.  


Miten sitten tämä RNA vaikuttaa ihmisessä? 

Tämä RNA on tarkkaan ottaen mRNA, messenger RNA, eli rakennusohje, jonka mukaan rakennetaan proteiineja. Ihmisen solujen 'tehtaat' osaavat tätä viruksenkin proteiineja rakentaa (siksi virus juuri leviääkin). Tämän jälkeen ihmisen immuunipuolustusjärjestelmä tunnistaa viruksen proteiinin ja se oppii tuottamaan vasta-ainetta sitä vastaan sekä korjaamaan sen pois.


Miksi tämä on eri asia kuin virus itsessään? Miksi päästäisin viruksen RNA:n suoraan verenkiertooni?

Koronaviruksella on monia mRNA jaksoja/proteiineja. Rokotteessa on vain yhtä mRNA jaksoa (tämä on ainakin tavoite). Yksi proteiini on kuin pelkkä polkupyörän pyörä - ei sillä vielä ajeta. Koronaviruksella on kaikkiaan 29 proteiinia. Ei ole vaaraa, että yhdestä proteiinista kehittyisi koko virus - milloinkaan (älä usko evoluutioon). 


Mitä tällä kaikella on tekemistä elämän synnyn kanssa?

Tiede ei osaa selittää, miten ensimmäinen solu on syntynyt maailmaan. Yksi teoria on, että ensin syntyi RNA jakso sattumalta. Tätä teoriaa kutsutaan RNA-maailma hypoteesiksi. Jos kerran rokotteessa oleva RNA ei kestä vapaata vettä (siinä on sokerimolekyyli), niin miten olisi tuhansia atomeja sisältävä RNA voinut syntyä sattumalta ja kestää "alkuliemessä"? Ei mitenkään - se on tarina, joka ei perustu tosiasioille - koronarokotteen säilytysvaikeudetkin sen jo todistavat. 

Vielä lisäksi tämä solujen tehtaassa tuotettu rokotteen RNA pakataan toisen tätä varten suunnitellun molekyylin, "kirjekuoren", sisään, joka suojelee sitä, kunnes se pääsee solun sisälle turvaan. Biologisen elämän prosessit tapahtuvat solukalvon monimutkaisen mekanismin sisäpuolella eikä biologinen elämä ole koskaan mahdollista solukalvon ulkopuolella. Ilman kokonaista solua ei ole elämää.


Ottaako vai eikö ottaa?

Sen joutuu jokainen itse päättämään. On rumaa ajatella näin, mutta itse katson ensin rauhassa, mitä kiireisimmille tapahtuu. Vaikka olen yleisesti uuden teknologian kannalla, niin nyt ollaan epäilyttävällä alueella. Onko RNA:n monistamisessa varmasti onnistuttu niin, että joukkoon ei ole tullut muita 'viestejä', jotka sotkevat solujen genetiikan?  


Viitteet: 

1. Käytetään abortoituja sikiöitä rokotteissa: https://bioethics.georgetown.edu/2017/01/is-it-true-that-there-are-vaccines-produced-using-aborted-fetuses/ 

2. Mitä rokotteet sisältävät: https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/appendices/b/excipient-table-2.pdf 

3. Käyttääkö vai eikö käytä: https://www.thepublicdiscourse.com/2020/11/72753/

4. Corona virus proteiinit: https://cen.acs.org/biological-chemistry/infectious-disease/know-novel-coronaviruss-29-proteins/98/web/2020/04 

5. RNA rokotteet: https://www.phgfoundation.org/briefing/rna-vaccines  


Tekniikka ja Talouden 20.11.2020 artikkeli uusista koronarokotteista



2 kommenttia:

  1. Hei,
    viisaalta vaikutat blogisi perusteella,
    ja sen tähden ajattelin kysyä sinulta tämän kysymyksen mikä vaivaa minua todella paljon ja mihin en ole saanut sopivaa vastausta. (pahoitteluni jos kysymykseni ei mitenkään liity tähän blogi kirjoituksesi aiheeseen.)

    Kun moni ihminen on saanut sairaskohtauksen ja ovat olleet kuolleena hetken (sydän pysähtynyt ja aivotoiminta lakannut) sen jälkeen kun heidät on elvytetty, he ovat kertoneet että ei ollut mitään tietoisuutta kun sydän oli pysähtynyt. Sama kuin syvässä unessa ilman unta ja sama tila kuin ennen syntymää. Eli kuin lakanneet vaan olemasta, ei ollut mitään, ja heti elvytyksen jälkeen kun sydän alkoi taas lyömään, palasi aivotoiminta ja tietoisuus. Niin mihin sielun tietoisuus katosi? Miksei ne kuolleet ihmiset olleet tietoisia (kun sielu ei lakkaa olemasta) kauan siinä muka kestää kuoleman jälkeen kun sielu irtoaa ruumista ja palaa tietoiseen tilaan?

    Entäpä kun ihmiset vaipuu koomaan? Ei ole tietoisuutta (ei mitään) mutta mitä silloin on todellisuudessa tapahtunut? Onko sielu yhä ruumiissa ilman tietoisuutta? Mutta miksi heillä ei ole tietoisuutta koomassa jos sielu on tietoisuus? Mitä sielulle on tapahtunut? Joku voi olla koomassa koko elämän ilman tietoisuutta. Ja sama koskee esimerkiksi kun nukahtaa syvään uneen eikö nää mitään unia, niin aamulla kun herää ei muista siitö hetkestä mitään, voi kutsua ”ei mitään” tilaksi. Tai entäpä jos pyörtyy hetkeksi?
    Mitä tapahtuu sielulle, kun eikö sielu ole tietoinen kokoajan ?

    Vaivaa minua, tällä hetkellä epäuskoista todella paljon ! :( toivottavasti osaat vastata ! Olisin kovin kiitollinen <3

    Kysymyksen kirjoittanut; Uudestisyntynyt, Elävässä Uskossa maailmankaikkeuden Luojan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on vaikeita kysymyksiä ja alla joitakin ajatuksia niihin. Kuitenkin sitä ennen tärkeämpiä asioita.

      Uudestisyntynyt Jeesuksen oma ei perusta uskoaan tieteeseen tai tietoon vaikeista asioista vaan Raamatun sanaan. Ihminen ei elä yksin leivästä, vaan jokaisesta sanasta joka lähtee Jumalan suusta. Näitä sanoja me saamme lukemalla Raamatun sanaa. Helposti nälkiinnymme ellemme lue sitä joka päivä. Aina kun itse olen kovin nälkäinen niin luen Jeesuksen sanoja Johanneksen evankeliumista rukoillen - se vahvistaa uskoa. Muista ruokkia uskoasi Raamatun sanalla, silloin luettelemasi kysymykset eivät ole niin ongelmallisia: Jeesus kyllä tietää vastauksen niihin, luota häneen. Eräänä päivänä hän kertoo sinulle niihin kaikkiin vastaukset.

      Kysymyksiisi liittyen seuraavaa pohdintaan.

      Ensin meidän pitää ymmärtää, mitä aivot ovat. Ne ovat oppimiskone aisteista lihaksiin. Eivät muuta. Tietoisuus ei ole niissä, vaan sielussa. Jossakin aivoissa tosin pitää olla alue, joka on yhteydessä sielun tietoisuuteen. Se on siellä jossain, missä päätökset tapahtuvat. Jos aivoissa on ongelmia tällä alueella, niin sielusta ei tietoisuus siirry ihmisen kehoon ja ihminen ei voi asiaa kommunikoida. Sielun kannalta keho on tällöin kuolleessa tilassa, mutta sielun siirtymisen pois kehosta päättää Jumala - se on siellä juuri niin kauan kuin Jumala sanoo, että nyt on aika.

      Ihmisten kuoleman kokemukset vaihtelevat sen mukaan, mikä oli heidän aivojensa kyky vastaanottaa sielulta tietoa tapahtuneesta. Jos vastaanottokykyä ei ollut, niin muisti sanoo, ettei ollut mitään, vaikka olisi ollutkin. Ruumiissa koemme tietoisuuden vain sen mukaan, mikä on ruumiin kyky tietoisuutta vastaanottaa, vaikka kokemus itsessään on aineellisen ruumiin ulkopuolella sielussa (joka tosin sijainneen ruumiissa, vaikka ei ole ainetta, atomeja).

      Ihminen on Raamatun mukaan kokonaisuus: sielu, henki ja ruumis. Pelkkä sielu ei ole ihminen eikä pelkkä henki. Vain nämä kolme yhdessä. Siksi me vielä saamme ylösnousemusruumiinkin, mikä tosin on erilainen kuin tämä nykyinen. Viimeiselle tuomiollekin mennään ylösnousemusruumiissa. Tätä ennen uudestisyntyneet sielut tosin ovat Jeesuksen seurassa, mutta se ei ole lopullinen tila - siinä tilassa on rajoitteensa.

      Suurempi ihme on se, että joillakin on kuolemanrajakokemuksia, jossa ovat käyneet taivaassa, toiset jopa helvetissä, tai kokeneet jotain. Kokemukset ovat yksilöllisiä siinä kuin elämäkin.

      Toivottavasti näistä ajatuksista oli jotain, mitä hait. Kuitenkin tärkein asia uskon vahvistukselle ja epäuskon taistelussa on Raamatun sana - muista lukea edes vähän joka päivä. Niin kuin muistat syödä ruokaakin.


      Poista