sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

69. Uusia vaihtoehtoja ilman mutaatioita


Ihmisellä on sama perimä kahteen kertaan: toinen isältä ja toinen äidiltä. Siis sama geeni, joka valmistaa saman proteiinin on kahtena kopiona. Toisaalta tämä varmistaa sen, että mutaatioiden aiheuttaman rikkoutumisen myötä on vielä toinen ehjä geeni käytettävissä ja toisaalta tämä taas varmistaa sen, että olet sekoitus vanhempiasi.

Sukusolut valmistetaan meioosi nimisessä prosessissa, joka eroaa normaalista solun jakautumisesta, mitoosista. Koska hedelmöityksessä kaksi sukusolua kohtaa ja tuloksena pitää olla yhteensä 46 kromosomia, on yhdessä sukusolussa vain 23 kromosomia. Siten ihmisellä on yhteensä 23 erilaista kromosomia, jokaista kaksi kertaa, kaikissa muissa soluissa. Geenit ovat kromosomien sisällä ja niitä taas on alle 20 000.



Jos sukusoluun menisi kokonainen vanhemmilta peritty kromosomi muuttumattomana, ei kaikilla ihmisillä olisikaan erilaista perimää. Tämä siksi, koska kyseessä oleva kromosomi ei olisi pelkästään sama kuin vanhemmalla, vaan sama kuin jollakin esi-isällä on ollut jokaisessa sukupolvessa. Tai sinusta eteenpäin ajateltuna lapsen-lapsen-lapsellasi olisi jälleen sama kromosomi kuin sinullakin. Jälkeläistesi keskuudessa voisi vaihdella se, onko heillä tietystä kromosomista sinun äitisi vai isäsi versio. 

Jos suvunjatkaminen toimisi näin, niin perimän variaatioita olisi hyvin vähän. Vaikka eri kromosomit voisivat olla eri iso-vanhemmilta näitä variaatioita olisi kuitenkin hyvin vähän siihen verrattuna, mitä havaitsemme tutkimuksissa. Jokaisen ihmisen perimä on erilainen, samaan tapaan kuin jokaisen ihmisen sormenjälki on erilainen. Tämä johtuu meioosissa olevasta mekanismista, joka tunnetaan englanniksi nimellä crossing over - tekijäinvaihdunta (käytän englanninkielistä termiä, koska se kuvaa hyvin mitä tapahtuu).

Tässä prosessissa isältä ja äidiltä saadut vastinkromosomit asettuvat rinnakkain. Tämän jälkeen kromosomit vaihtavat osuuksia keskenään (DNA sekvenssejä). Tämä vaihto ja sekoitus voi tapahtua niin geeni kerrallaan kuin geenin sisälläkin. Tällöin siis geenistä tulee uusi yhdistelmä, jossa alkuosa voi olla isältä ja loppuosa äidiltä. Tämän tekijänvaihdon jälkeen kromosomit jälleen eriytyvät toisistaan itsenäiseksi ja jakautuvat sukusoluihin. Alla oleva kuva ja video selventävät asian.






Näin siis syntyy uusia variaatioita perimään ja olet suurempi sekoitus vanhempiasi kuin olisit pelkillä kromosomien valinnalla. Uutta uniikkia informaatiota tässä sen sijaan ei synny. Tapahtumaa voitaisiin kuvata esimerkiksi sillä, että vaihdat naapurisi kanssa autojenne vanteet keskenänne. Samoin crossing over tapahtuu tarkoin ohjelmoidusti niin, että toiminnallisuus ei rikkoudu.  Vanne on edelleen vanne ja toimii edelleen renkaan vanteena. Uusi variaatio sen sijaan syntyi: naapurin auto uusilla vanteilla. 

Se molekyylikoneiden kokonaisuus, mikä tarvitaan tämän tapahtuman järjestäytymiseen on melkoinen. Koneiston ei pidä pelkästään katkaista, liikuttaa, vaihtaa ja liittää DNA juosteita, vaan myös tietää, mistä kohdista tämä voidaan ja pitää tehdä ja varmistaa, että vastinkromosomi katkaistaan juuri samasta kohtaa. Se meta-tiedon (tietoa tiedosta) määrä, mitä pitää käsitellä tässä prosessissa on hyvin suuri.

Otin tämän prosessin kuvauksen tässä vaiheessa, koska se synnyttää uusia geenivariaatioita ilman mutaatioiden 'apua'. Toimivat variaatiot perimässä eivät siis ole mutaatioiden tekemiä, vaan tämän ohjelmoidun sekoitusprosessin aikaansaamaa. Järjestelmässä on sisäänrakennettuna mekanismi, mikä saa aikaiseksi variaatioita, vaikka koskaan ei tapahtuisi yhtään mutaatioita. Mutaatioita ei tarvita mihinkään.

Mutaatiot eivät todellakaan ole siis kehittymisen ruokaa, vaan päinvastoin, ne vähitellen korruptoivat perimän. Tämä korruptoituminen alkoi syntiinlankeemuksen myötä. Raamattu hyvin selittää asian, että aluksi kaikki oli erittäin hyvää, mutta ihminen halusi rikkoa välinsä Jumalan kanssa ja Jumala joutui, ihmisen aloitteesta, vetäytymään kauemmaksi. Näin osa Jumalan ylläpitävää voimaa etääntyi ja siitä tuli seurauksena muun muassa kuolema ja ihmisen ero Jumalasta. Uudessa testamentissa apostolien sanat vahvistavat sen, että nykyinen luomakunta on alistettu korruptoinnin alle - jo ennen länsimaisen tieteen alkua tämä ymmärrettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti