sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Super AI - jumal-tekoäly

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg sanoi: "Tekoäly-yritykset yrittävät rakentaa jumalan…":

Bill Gates, Microsoftin perustaja, taas lupaa tekoälyn hoitavan tulevaisuudessa yritysten johtamisen, ihmisten terapiat ja jopa toimivan ystävänä:


Haaveena on myös tekoäly, jonka avulla 'rikollisten' ajatusmaailma uudelleen ohjelmoidaan:



Kuinka pitkällä tässä kehityksessä ollaan ja kuinka kauan vielä menee, että nämä ovat arkipäivää? Sitä voi pohtia näiden tekijöiden avulla:

  • NVIDIAn nimisestä yrityksestä on tullut maailman arvokkain. Markkina-arvoltaan yli Microsoftin, Applen, Googlen (Alphabet) ja Amazonin. Se on johtava tekoälyprosessoreiden valmistaja.
  • Yksi OpenAI perustajista (ChatGPT), Ilya Sutskever, on lähtenyt yrityksestä ja perustanut uuden yrityksen nimeltä SSI - Safe Super Intelligence (1).
  • Microsoft ja Google ovat kääntäneet katseensa kohti ydinvoimaa (2), ja Bill Gates on jo tehnyt suuria sijoituksia siihen (3). Elon Musk sanoi vuosi sitten, että AI-kehityksessä ensin loppuu prosessorit, sitten muuntajat ja lopulta sähkö.
  • Uusia start-up-yrityksiä perustetaan ilmoittaen, että he eivät tavoittele kehittävänsä myytäviä tuotteita, vaan keskittyvät luomaan supertekoälyn.
  • AI-datakeskusten koot ovat ainakin keskusteluissa kasvamassa kymmenkertaisiksi, 10 miljardin dollarin koko luokasta 100 miljardiin dollariin.

Viimeaikaiset tutkimustulokset ja käytännön esimerkit osoittavat, että tekoälystä tulee sitä kyvykkäämpi mitä suurempi malli on kyseessä ja mitä enemmän on käytettävissä laskentakapasiteettia. Suoraviivainen ekstrapolaatio tästä on, että kun kapasiteettia lisätään, saavutetaan tekoäly, joka on ihmistä kyvykkäämpi ratkaisemaan vaikeita ongelmia. Kuka ikinäkin saa tämän ensimmäisenä aikaiseksi, vie koko potin (jäljempänä siitä, mitä tässä on panoksena).

Yksi ajatuskulku on, että kun "super" tai edes "general" taso saavutetaan, alkaa nopea ja lyhyt kehityskulku kohti tekoälyä, joka pystyy kehittämään itse itseään eli tavallaan tekemään itsestään yhä älykkäämmän. Kuka tämän saavuttaa ensimmäisenä, pystyy siis esimerkiksi patentoimaan kaiken mahdollisen patentoitavissa olevan.


En ole samaa mieltä tämän supertekoälyn saavutettavuudesta ja mahdollisuudesta, mutta minun mielipiteelläni ei ole asiaan mitään vaikutusta. Riittää kunhan ne, jotka hallitsevat maailman rahavirtoja ja sijoituspääomia, ovat sitä mieltä, että se on tavoittelemisen arvoista. Tämä johtaa maailmanhistorian suurinta infrastruktuurirakentamista kohti: kaikki kynnelle kykenevät lähtevät kultaryntäykseen saadakseen mainetta, kunniaa ja kaiken hallinnan itselleen.

Mielestäni ajatusharha, mikä näillä tutkijoilla ja sijoittajilla on, liittyy pohjimmiltaan evoluutio-oppiin. Heillä on ajatus, että asiat vain kehittyvät loputtomasti, kunhan on vain aikaa, ja tässä kehityksessä aikaa vastaa prosessoreiden megahertsit: mitä enemmän prosessoreita, sitä nopeammin "aika etenee" ja tavoite saavutetaan.


Tekoälyjen oppiminen perustuu siihen, mitä ihminen tietää ja osaa. Siksi mielestäni ei ole mahdollista ylittää ihmisen älykkyyttä. Tosin neuroverkon malli, mikä ihmisenkin aivoissa on ja mistä se on tekoälylle kopioitu, ei ole ihmisen suunnittelema. Kun supertekoälylle annetaan aistit, joilla se voi kerätä lisää tietoa, voidaan ajatella, että se ohittaa ihmisen tiedonkeruu ja ymmärtämistason. Puhutaan siitä, että tekoälylle opetetaan "pelin säännöt", kuten tehtiin DeepMindin tekoälylle Go-lautapelissä, jossa se voitti parhaan ihmispelaajan. Ensin se harjoitteli itsensä kanssa pelaamalla miljoonia pelikertoja. Tämän maailman pelin säännöt ovat kuitenkin kovin laaja käsite ja sekulaari tutkija ei varmasti osaa niitä opettaa oikein.


Mutta vaikka supertekoälyyn ei koskaan päästäisi, jo sellainen tekoäly, joka on yhtä etevä kuin yhteiskunta kokonaisuudessaan, mullistaa työnteon. Vielä ei sellaista tekoälyä ole nähty, joka pystyisi "ajattelemaan" ja ehdottamaan suuria oivalluksia yhteiskunnan ongelmien ratkaisemiseksi. Haaveita on esitetty ilmastonmuutoksen, energiansaannin (fuusioreaktori) ja monien muiden suurten ongelmien alueelta. Tutkijat hakevat kiivaasti algoritmia, joka pystyisi tekoälyn oppimasta materiaalista tehokkaasti hakemaan juuri sen parhaan vastausvaihtoehdon. Tämän ajatellaan olevan yksi ratkaiseva tekijä supertekoälyn kehittämisessä. Kysymys vain kuuluu, että kuka tietää löydetyn vastauksen olevan paras mahdollinen!

Maailman rikkaimpien yritysten viisaimmat tutkijat suuntaavat panoksensa tekoälyyn ennen näkemättömällä voimalla. Se voima tulee muuttamaan työnteon mallin ja nopeuttamaan teknologista kehitystä räjähdysmäisesti. Keskiverto valkokaulustyöläisestä tulee supersuorittaja ja nykyiset supersuorittajat tulevat vastaamaan kymmeniä supersuorittajia. Jo lähivuodet tulevat olemaan yhteiskunnallisesti hyvin haastavia aikoja, kun tämä muutos lyö läpi yrityksissä.


Mitä sitten tapahtuu?

Kaikkea tätä seuratessa nousee väistämättä kysymys, mihin tämä johtaa. Eskatologiaan (oppiin lopunajoista) perehtyneelle kristitylle tulee väistämättä mieleen Ilmestyskirjan 13. luvun pedon kuva, joka osaa jopa puhua. OpenAI on jo esitellyt tätä vastaavan teknologian ja luvannut sen kaikkien käyttöön vuoden loppuun mennessä. Sen kanssa voi sujuvasti keskustella ja se ymmärtää reaaliaikaisesti puhelimen kameran sille näyttämää kuvaa, esimerkiksi sinusta tai ympäristöstäsi. (Katso viitteessä 4 olevia videoita.) Yksi toinen tekoäly osaa puheesta ja naamasta analysoida kaikkiaan yli 50 tunnetilaa (itse en edes tiedä näin montaa). Kun nämä kaksi kyvykkyyttä yhdistetään, tekoälyn käyttö valheenpaljastuksessa tulee olemaan yksinkertaista.


Tästä kun laskee yhteen yksi plus yksi, niin ei tarvitse enää olla profeetta ymmärtääkseen kaiken olevan valmiina. Siksi relevantimpi kysymys onkin, kuinka pian kaikki tapahtuu.

Jeesus sanoi, ettei sitä päivää tiedä kukaan muu kuin Isä yksin. Paavali kertoi, että pakanain luvun pitää tulla täyteen. Eli Jumalalla on luku pelastuneiden määrästä ja sitten kaikki tapahtuu, kun Jumalan tiedossa oleva luku saavutetaan. Kristityillä on siis keino jouduttaa tätä tapahtumien kulkua.

Voimme laskea joitakin vuosilukuja tai vuosikymmeniä Raamatusta. Juuri näinä meidän aikoina Raamatun ajanlaskun mukaan tulee 6 000 vuotta täyteen luomisesta, Raamatun alusta. Pietari kertoo kirjeessään, miten Jumalalle yksi päivä on tuhat vuotta. Luominen tapahtui kuudessa päivässä ja seitsemäntenä päivänä Jumala lepäsi. Ilmestyskirja puhuu siitä, miten Jeesuksen paluun jälkeen alkaa Tuhatvuotisen valtakunnan aika maan päällä. Tämä siis tapahtuu kuuden päivän eli kuuden tuhannen vuoden jälkeen.

Kuolleen meren alueen, Qumranin, luolista vuonna 1947 löytyneiden essealaisten yhteisön ylläpitämistä Vanhan Testamentin kirjakääröistä ja Raamatun selitysteoksista voidaan saada tietää heidän käyttämänsä kalenterin ajankulku ja miten Jumalan määräämät riemuvuodet (joka 50. vuosi) ajoittuvat meidän aikaamme. Niiden mukaan viimeinen 50-vuotis ajanjakso, joka täyttää 6 000 vuotta luomisesta, alkaa vuonna 2025. Kirjoitetun historian avulla voidaan melko luotettavasti taas laskea, että kristillinen seurakunta täyttää 2 000 vuotta vuonna 2032 (+- 1 vuosi).

Israelin valtion syntyminen uudelleen, niin kuin Raamattu sen ennusti, vuonna 1948, on yksi ajanmerkki. Monet raamatuntutkijat ovat sitä mieltä, että kaiken pitää tapahtua sukupolven aikana tuosta vuodesta. Sukupolvi taas voidaan määritellä useammalla tavalla, yksi niistä on ihmisen Raamatullinen ikä eli noin 80 vuotta. 1. Moos. 14:1 taas antaa ymmärtää, että raamatullinen sukupolven pituus voi olla 100 vuotta tai hieman ylikin (5).


Oletko valmis?

Tienvarsilla yhä vieläkin on yksinkertaisia julisteita kiinnitettynä lyhtypylväisiin: Jeesus tulee takaisin - oletko valmis? Näin tulee varmasti tapahtumaan, kaikki merkit viittaavat siihen - oletko siis valmis?


Viitteet:

  1. https://x.com/ilyasut/status/1803472978753303014
  2. https://world-nuclear-news.org/Articles/Google,-Microsoft-and-Nucor-team-up-on-clean-energ
  3. https://www.npr.org/2024/06/14/nx-s1-5002007/bill-gates-nuclear-power-artificial-intelligence
  4. https://www.youtube.com/results?search_query=chatgpt+4o+demo
  5. Herra sanoi Abramille: "Tiedä totisesti, että jälkeläisesi tulevat elämään muukalaisina maassa, joka ei ole heidän, ja heidän on oltava sortajiensa orjina neljäsataa vuotta. -- Neljännessä polvessa jälkeläisesi palaavat tänne, sillä amorilaisten syntien määrä ei ole vielä täysi." (1. Moos. 15:13-16)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti