keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Onko Joulupukki totta? Entä alkuräjähdys ja pimeä aine?


Jossain vaiheessa jokainen lapsi kysyy, että onko joulupukki totta? Epäilys on noussut tutusta äänestä tai aikuisten jutuista.

Tiedämme toki vastauksen. Voimme silti hakea vastausta tähän kysymykseen syvällisemmin, sillä joulun kontekstissa, ympäristössä, joulupukki on hyvin totta. Se kuuluu joulun perinteisiin. Pienelle lapselle se on hyvin totta. Hän odottaa sitä herkeämättä ja kyselee toistuvasti: koska on se aika, että joulupukki tulee? Siinä ympäristössä joulupukki on erittäin totta. Lapsi ei epäile sitä yhtään, vaan uskoo syvällä sisimmässään, että joulupukin täytyy tulla, jotta hän saa lahjat. Lapsi on rauhaton, katselee ikkunasta, kuuntelee jokaista ääntä. Jos joulupukki ei olisi hänelle totta, hän ei käyttäytyisi näin.

Mutta onko se totta 'aikuisten oikeasti'? Ei tietenkään. Kaikki aikuiset tietävät, ettei joulupukki niin ole totta, että se olisi elävä persoona, vaan se on vain osa joulun taikaa.


Tieteellisten teorioiden kanssa on samoin. Niissä ympyröissä, siinä kontekstissa, teorian eri palaset ovat totta, paperilla. Sen teorian sisällä sen osaset ovat loogisesti oikeissa paikoissaan suorittamassa oikeaa roolia. Esimerkiksi alkuräjähdysteoriassa pimeäaine on pakollinen ja tarpeellinen osuus. Ilman sitä, koko teoria ei ole totta, vedenpitävä. Paperilla tämä kaikki toimii 'hyvin'.

Mutta onko alkuräjähdysteoria 'aikuisten oikeasti' totta? Onko se pätevä reaalimaailmassa? Tämä on aivan toinen kysymys. 

Onko havaintoja, jotka kertoisivat jotain alkuräjähdyksestä tai pimeästä aineesta? Miksi ylipäätänsä alkuräjähdysteoria tarvitsee pimeää ainetta?

Pimeää ainetta tarvitaan, jotta galaksit säilyttävät muotonsa miljardeja vuosia. Ne pyörivät ikään kuin levynä ja se on painovoimalakien vastaista. Tarvitaan siis uusi ylimääräinen painovoima, joka pitää ne tässä muodossaan. Koska väitetään niiden olevan miljardeja vuosia vanhoja, sanotaan niiden muodon ja pyörimistavan olevan todiste pimeästä aineesta.  Jos ne taas ovat nuoria, niin pimeää ainetta tai muuta näkymätöntä tekijää ei tarvita.






Pimeää ainetta ei ole suoraan havaittu, vain tämän epäsuoran oletetun vaikutuksen kautta.

Onko pimeä aine siis oikeasti totta reaalimaailmassa? Vai vaan tässä teoriassa? Toisin kuin joulupukista, siitä ei ole edes valheellista suoraa havaintoa reaalimaailmassa. Se ei ole alkuunkaan todistettu tieteellisin kokein.

Teoria pitää todistaa kokeilla. Pimeää ainetta on yritetty vuosikymmeniä todistaa kokeilla. CERN:in LHC kiihdytin rakennettiin tätä(kin) varten. Vaan mitään ei löytynyt. Pari viikkoa sitten julkaistiin jälleen uusi tutkimus, jossa pimeää ainetta ei voida havaittavan olevan olemassa ja massiivinen koejärjestely kumosi vanhemman kiistanalaisen näytön.1

Tieteellisten toistettavien kokeiden todisteet ovat merkittävästi sen puolesta, että pimeää ainetta ei ole.

Tässä vaiheessa jokainen ateisti sanoo, että ei ole todistetta Jumalastakaan. Voidaanko siis sama kysymys kysyä Jumalasta kuin joulupukista? Raamatun kontekstissa Jumala on olemassa, sen kirjan sivuilla, paperilla, ja kuten alussa kirjoitin niin se ei yksin riitä todistukseksi. Raamattu on itsensä kanssa ristiriidaton ja täydellinen, kuten tieteellinen teoria, mutta miten se siirtyy reaalimaailmaan? Onko havaintoja, jotka todistavat Jumalan? Vai onko sen kanssa niin kuin pimeän aineen kanssa, että se vain oletetaan? Onko valkeus vain ihmisen teoria Jumalasta?


Tässä tulee juuri se ero eri uskomusten kanssa. Jeesuksesta on luotettavia tosi havaintoja. Hän on historiallisesti elänyt yhdessä ihmisten kanssa. Yli 24 000 käsinkirjoitettua tekstiä todistavat näistä havainnoista. Tämä on paljon verrattuna esimerkiksi Aleksanteri Suuren, josta on vain muutama käsinkirjoitettu teksti ja vanhinkin niistä on 800 vuotta hänen elämänsä jälkeen. Kun taas Jeesuksesta kertovat vanhimmat tekstit ovat vain muutamia kymmeniä vuosia Jeesuksen kuoleman jälkeen kirjoitettuja. Tämän tunnustavat historiantutkijat.

Hänen ylösnousemuksensa on tapahtunut ja hän elää tänään, kuten sadat miljoonat ihmiset todistavat ei vain sanoillaan vaan omalla elämällään.

Se, että nämä havainnot hänen ihmeteoistaan ja ristinkuolemastaan ovat 2000-vuotta vanhoja, ei poista sitä tosiasiaa, että ne ovat varmasti tapahtuneet ja yhä vieläkin tapahtuu. Raamatun tapahtumat ovat silminnäkijähavaintoja. Tällaista silminnäkijähavaintoa ei ole  pimeästä aineesta tai alkuräjähdyksestä. 


Viite:
  1. Uusin tutkimus pimeästä aineesta, joka selkeästi jälleen osoittaa, ettei sitä ole: https://www.space.com/42693-dark-matter-search-failed.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti