sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Vedenpaisumuskertomuksia on kaikilla kansakunnilla


...ja ne ovat kovin samankaltaisia. Seuraavassa muutama esimerkki näistä useasta sadasta kertomuksesta.


Gilgamesh eepos löytyi vuonna 1853 arkeologisissa kaivauksissa muinaisen Niniven kaupungin raunioista Lähi-Idästä. Löytö koostui 12 savitaulusta, joissa Gilgamesh niminen hahmo seikkailee. Savitaulut ovat ajoitettu vuodelle 650 eKr. 11. taulussa on kertomus Utnapishtim nimisestä miehestä, joka saa ohjeet ihmisen luoneelta jumalalta rakentaa laivan pelastuakseen tulevasta katastrofista. 

Yhtäläisyyksiä Raamatun kertomukseen on paljon (viitteessä lisää niistä)1 mutta myös eroja. Esimerkiksi laiva, joka piti rakentaa, oli pohjaratkaisultaan joko neliö tai ympyrä. On helppo ymmärtää, että tällainen laiva käyttäytyisi aallokossa kovinkin epämiellyttävästi pyörien koko ajan ja aiheuttaen aluksen sisällä oleville melkoisen keskipakovoiman. Sen  sijaan Raamatun Arkki on useiden tutkimusten mukaan merikelpoisuudeltaan optimaalinen ja nykyinen laivasuunnittelu pääpiirteissään noudattaa sen mittasuhteita.

Tämä sama toistuu muissakin katastrofilegendoissa, kun niitä verrataan Raamatun kirjoituksen tarkkuuteen. Historiallisista tapahtumista syntyy helposti legendoja, mutta legendoista ei synny historiallisia kertomuksia. Näiden kertomusten löytyminen varmistaakin Raamatun sanaa kahdella tapaa: toisaalta tapahtuman itsensä todellisuusarvo nousee (jos mahdollista) ja toisaalta varmistuu se, että Raamattu kertoo asian totuudellisesti.

Seuraavassa pari näistä lainattuna Gish Duanen kirjasta Dinosaurs by Design: https://www.amazon.com/Dinosaurs-Design-Duane-T-Gish/dp/0890511659






Havaiji: Pitkään ensimmäisen ihmisen jälkeen maa tuli pahaksi ja kauheaksi paikaksi elää. Vain yksi hyvä mies oli jäljellä. Hänen nimensä oli Nu-u. Hän teki suuren kanootin, jonka päällä oli talo ja täytti sen eläimillä. Vedet tulivat koko maan päälle ja tappoivat ihmiset, vain Nu-u ja hänen perheensä selviytyi.






Kiina: Vanhat kiinalaiset kirjoitukset kertovat katastrofista, jossa kaikki korkeat vuoretkin peittyivät veden alle. Toinen kirjoitus kertoo tarinaa Fuhista, joka on kiinalaisten mukaan heidän kansansa esi-isä. Fuhi, hänen vaimonsa, ja kolme poikaa  sekä kolme tytärtä pakenivat suurta tulvaa ja olivat ainoat selviytyjät. Heistä kaikki ihmiset ovat lähtöisin. Vanhassa kiinalaisessa temppelissä on seinä maalaus Fuhin veneestä myrskyävissä vesissä. Delfiinit uivat veneen ympärillä ja kyyhkynen lentää oliivipuun lehti nokassaan.





Meksikon Toltec-intiaanit: Ensimmäinen maa kesti 1 716 vuotta (Raamatun mukaan vedenpaisumus tapahtui vuonna 1656 Luomisen jälkeen). Ja maa tuhoutui suuressa tulvassa, joka peitti korkeimmatkin vuoret. Tarina kertoo muutamasta ihmisestä, jotka pakenivat tuhoa suljetussa arkussa. Tulvan jälkeen ihmiset lisääntyivät ja rakensivat suuren tornin, joka toimisi turvapaikkana, jos tulva tulisi uudestaan. Kuitenkin ihmisten kielet sekoittuivat ja eri kieliryhmät siirtyivät eri alueille.


Toltecien perimätieto kertoo, että heidän kansansa alkoi seitsemän ystävän perheistä, jotka puhuivat samaa kieltä. He ylittivät suuren meren ja asuivat luolissa ja vaelsivat 104 vuotta ennen kuin tulivat eteläisen Meksikon alueelle. Tarina kertoo, että tämä tapahtui 520 vuotta suuren tulvan jälkeen.






Babylonia: Gilgamesh eepos on juuri tämä babylonialainen tarina. Gish kirjassaan kertoo, että tarina on kopioitu toisista tauluista, jotka babylonian kuninkaat antoivat seuraajilleen. Myös Aleksanteri Suuren aikana kerrottiin tarinaa suuresta tulvasta. Tämän todennäköisesti kirjoitti babylonialainen historioitsija kreikkalaisia varten. Hän kirjoitti suuresta tulvasta, joka peitti maan ja hallitsijoista, jotka elivät sitä ennen.


Kertomusten hämmästyttävä samankaltaisuus juontaa juurensa samasta alkuperäisestä tapahtumasta. Raamatussa tämä historiankertomus on kulkenut Pyhän Hengen varjelemana.



Viitteet:
  1. Gilgamesh tarinaa, https://creation.com/noahs-flood-and-the-gilgamesh-epic
  2. Lisää vedenpaisumus legendoja maailmalta, https://nwcreation.net/noahlegends.html 



  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti