sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Onko maa litteä?


Tasaisin väliajoin rakennetaan salaliittoteorioita vanhoista teemoista. Massapsykoosin mitan on nyt saanut litteän maan todistelu. Osa on siinä mukana vilpittömästi asiaan uskoen, osa vain heittää bensaa liekkeihin ilkeyttään oppimattomia eksyttäen.

Youtubesta jokainen voi etsiä näitä todistusvideoita loputtomasti niin suomeksi kuin englanniksi. Niissä on yksi yhteinen päävirheajatus: kolmiulotteista maailmaa ja sen käyttäytymistä selitetään kaksiulotteisella todistuksella, erilaisten karttaprojektioiden päällä. Siinä kolmasosa informaatiosta katoaa.

Tiedämme varjoleikeistä, että sormia sopivasti asettelemalla valonlähteen eteen tulee varjoista milloin koira, milloin jänis ja niin edelleen. Kuitenkin se, että varjo on jäniksen näköinen ei todista, että sen teki jänis, koska varjo on vain todellisuuden kuva.

Luontokuvassa horisontti on suora, koska pallon pinnalla olevasta katsojasta nähden pinnan kaareutuvuus on sama joka suuntaan. Jos horisontti olisi kaareutunut (niin kuin jotkut väittävät, että sen pitäisi olla, jos maa olisi pallo) olisi katsoja lieriön pinnalla ja katsoisi sen akselin suuntaisesti.

Aurinko todella laskee horisontin alle eikä vain katoa perspektiivikeskipisteeseen kuten eräs video väitti. Sen jokainen auringonlaskua seurannut on havainnut. Tason päällä kiertäessään aurinko näkyisi koko ajan.


Litteän maan kannattajien käsitys auringon liikkeestä.


Lähellä oleva aurinko (ilmakehässä) taas näyttäisi keskipäivällä suuremmalta kuin laskiessaan horisonttiin eli siirtyessään kohti toisia maita litteällä maalla. Voimme selkeästi havaita katselemalla, että auringon koko ei merkittävästi muutu. Täten sen on oltava erittäin kaukana.

Todisteluissa usein on mukana karttaprojektio, jossa pohjoinen on keskellä karttaa ja ympyrän muotoista maapalloa reunustaa kaikkialla Etelä-Mantereen jäät. Alla olevassa kuvassa on vieressä myös YK:n tunnus.





Tämä on kovin pohjoisen pallonpuoliskon asukkaan näkemys - mitähän mieltä Australialaiset ovat tästä? Siellähän aurinko kiertää vastapäivään paistaen keskipäivällä, ei etelästä, vaan pohjoisesta. Varsinkin pohjoisen talven aikana australialaisten kesäpäivät tulisivat kovin lyhkäisiksi, kun näiden todistusten mukaan aurinko on silloin siellä lätty maan ulkokehää lähellä ja joutuu kiertämää pitkää kaarta jolloin Australian yö jää kovin pitkäksi. Australialaiset havaitsevat kesäpäivät kuitenkin samalla tavalla pidemmiksi kuin talvipäivät kuten mekin täällä pohjoisessa. Ja samaan aikaan on kesä myös Etelä-Afrikassa ja Etelä-Amerikassa, joten siirtämällä auringonkierron keskipistettä ei ratkaista mitään.


Australialainen kartta - mikä nyt on ylhäällä ja mikä alhaalla?


Foucault'n heiluri on yksi vanha ja riittävä todiste sekä maan pyöreydestä että sen pyörimisestä1,2. Kannattaa tutusta, vaikka jo tietäisikin, että maa on pallo.

Animaatio Foucalt'n heilurista - wikipedia - Tämä pitkävartinen vapaasti riippuva ja laajaa kaarta tekevä heiluri osoittaa maapallon olevan pallo ja pyörivän

 
Jokainen myös kantaa taskussaan laitetta, joka todistaa maan pyöreyden ja painovoiman: kännykässä oleva GPS. Sitä ohjaavat satelliittit ovat geostaattisella eli paikallaan pysyvällä radalla ja niiden kelloja joudutaan koko ajan korjaamaan, koska ovat etäämmällä maapallon painovoimakentästä ja täten käyvät eri nopeutta kuin kellot maanpäällä. 

Avomerilaivurinkurssin käyneet tietävät, että valtamerillä ei perustasogeometrian ja trigonometrian säännöt toimi. Kolmion kulmien summa on 180 astetta vain tasolla. Pallon päällä se on enemmän ja tämä pitää ottaa huomioon kun suunnistaa pitkä matkoja merellä.


Raamatussa on joitakin kohtia, joissa sanotaan, että aurinko nousee ja laskee. Näinhän me tämänkin päivän ihmiset sanomme, vaikka tiedämme, että maa pyörii ja se aiheuttaa auringon liikkeen. Meidän kokemusmaailmamme ajaa puhettamme ja se on aivan luonnollista näin. Siksi näillä kohdilla ei voi todistaa juuta eikä jaata. Usein ne sopivat myös molempiin malleihin, sekä lätty että pallo maahan: mikä se sellainen todiste sitten on, joka todistaa sekä että.

Pohjoiset taivaat hän levittää tyhjyyden yli, ripustaa maan olemattoman päälle. (RK: Job 26:7)

Näissä Raamatun kohdissa pääasia onkin jokin muu, usein Jumalan suuruuden kunnioittaminen. Litteä maa ja kiinteä taivaankansi poistavatkin suuren osan Jumalan suuruudesta. Valtava avaruus triljoonine tähtinensä on olemassa julistaakseen Jumalan suuruutta. Useinkaan ihminen ei osaa ajatella kuinka valtava Jumala meillä todella on.

Ylistäkää häntä, aurinko ja kuu, ylistäkää häntä, kaikki kirkkaat tähdet. Ylistäkää häntä, te taivasten taivaat, te vedet taivasten päällä.  (Ps. 148:3-4)

Halleluja! Ylistäkää Jumalaa hänen pyhäkössään, ylistäkää häntä taivaan avaruuksissa hänen voimastaan!  (RK: Ps. 150:1)


Viitteet:

  1. https://yle.fi/uutiset/3-8958763?fbclid=IwAR0uQ9NBPjtmfXWWQxujKVrb8g51_zeDXWyMW4MzX9dYr5kCpY9AelSKAXA
  2. https://fi.wikipedia.org/wiki/Foucault%E2%80%99n_heiluri 



2 kommenttia:

  1. Maapallo on vain pieni osa koko maailmankaikkeutta jota me emme voi käsittää, koska siihen ei meidän ymmäryksemme riitä. "Suuri on Herra ja sangen ylistettävä, ja hänen suuruutensa on tutkimaton".Ps. 145:3.

    VastaaPoista
  2. Hyvä ja rakentava selvitys Litteän Maan mahdottomuudesta, mikä osoittaa erinomaisesti, että Litteä Maa on pelkkä myytti, jolla ei ole mitään totuuspohjaa, ei tieteellisesti eikä käytännössä. 👍

    VastaaPoista