lauantai 15. huhtikuuta 2023

Miksi tulevaisuus aikaistui maaliskuussa 2023

Jotain sellaista tapahtui maaliskuussa 2023, mikä sai mieleni heräämään asiasta, jonka ajattelin tapahtuvan vasta 10-15 vuoden päästä. Tämä tulee jysähtämään koko maailmanlaajuisen yhteiskunnan läpi seuraava 1-2 vuoden aikana voimalla, jota voitaisiin verrata koronavuosiin. Se on tämän vuoden suurin asia ja se kerää voimiaan pinnan alla  parhaillaan.


Lyhyt Tekoälyn historia

Mennään asiaan historian kautta. Tekoälyistä sinänsä on puhuttu jo vuosia, mutta todellinen läpimurto on jäänyt tulematta. Moni voi ajatellakin, ettei niistä mitään tullutkaan. Tässä on lyhyt luettelo joistakin saavutuksista viimeisen kymmenen vuoden aikana: 

2012 - Alex Krizhevsky, Ilya Sutskever ja Geoffrey Hinton kehittivät AlexNet-nimisen syväoppimista hyödyntävän kuvantunnistusalgoritmin, joka voitti ImageNet Large Scale Visual Recognition Challenge -kilpailun (ILSVRC).

2014 - Google osti DeepMind Technologiesin, joka kehitti AlphaGo-ohjelman. AlphaGo voitti myöhemmin maailmanmestarin Lee Sedolin go-pelissä vuonna 2016.

2015 - Kehittyneet itseajavien autojen tutkimus- ja kehitysohjelmat alkoivat saavuttaa huomattavaa edistystä, kun yritykset kuten Tesla ja Waymo alkoivat testata teknologiaansa julkisilla teillä.

2017 - Google julkaisee tutkimuksen transformer-arkkitehtuurista, jonka OpenAI ottaa nopeasti käyttöön

2020 - DeepMindin AlphaFold-ohjelma ratkaisi proteiinien kolmiulotteisen rakenteen ennustamisen ongelman, mikä oli merkittävä läpimurto biotieteiden alalla.

Nämä ovat kuitenkin olleet asiantuntijasovelluksia ja aika kaukana tavallisen ihmisen arkielämästä joitakin Youtube videoita lukuun ottamatta ja niitä harvoja, joilla on ollut varaa Teslan kalleimpiin malleihin. 


GPT - Elämä ilman tekoälyä on historiaa

Kuvaan astui kuitenkin OpenAI yritys, jota perustamassa oli mm. Elon Musk ja joka alunperin perustettiin voittoa tavoittamattomaksi yleishyödylliseksi yritykseksi ja jonka tarkoitus oli kehittää tekoäly kaikkien saataville. Sittemmin yritys sulkeutui ja on nyt 'tavallinen' yksityinen yhtiö, jonka taustalta yhtenä rahoittajana ja omistajana toimii Microsoft. 

OpenAI:n kehittämä tekoäly on luonnollisen kielen syväoppiva järjestelmä, neuroverkkoon perustuva suuri kielimalli (LLM Large Language Model), käyttää GPT-algoritmia (Generative Pre-trained Transformer) ja on käynyt läpi jo useita versioita. 

Tässä lyhyesti sen historia: 

GPT (GPT-1) - Julkaistu kesäkuussa 2018, Se koostui 117 miljoonasta parametrista ja osoitti kykyä ymmärtää ja luoda tekstiä, joka oli selvästi parempaa kuin aikaisemmat menetelmät.

GPT-2 - Julkaistu helmikuussa 2019, Se koostui 1,5 miljardista parametrista. Alun perin OpenAI ei julkaissut mallia, koska se pelkäsi sen mahdollisia väärinkäytöksiä, mutta myöhemmin marraskuussa 2019 OpenAI julkaisi mallin.

GPT-3 - Julkaistu kesäkuussa 2020. GPT-3 koostui 175 miljardista parametrista. Sen sovellusmahdollisuudet olivat laajemmat, mukaan lukien koodaaminen, runojen kirjoittaminen ja monimutkaisten kysymysten vastaaminen. 

ChatGPT - julkaistu marraskuussa 2022. Tämä on hienosäädetty GPT-3 malli keskustelua varten. 

Kokeilin ChatGPT:tä joulukuussa 2022 ja totesin, että ihan kiva, mutta jotain jäin vielä kaipaamaan. Silloin tällöin kokeilin sillä jotain juttuja, mutta olin odottavalla kannalla. Käyttökokemus kuitenkin oli loistava. Tämän keskustelutyyppisen ohjelman kanssa oli miellyttävä keskustella. Tiedon hakeminen oli paljon mukavampaa kuin Google haun käyttäminen - jos vain olisi voinut enemmän luottaa sen tietoihin. Se oli kuin olisi keskustellut kymmenvuotiaan pojan kanssa: ihan kivaa, mutta ei se työssä auta.


Mitä on tapahtunut vuonna 2023

Sitten maaliskuun 13. päivä 2023 (laittakaa kalenteriin ylös) OpenAI julkaisi ChatGPT-palvelun Plus-versiossa GPT-4 mallin, joka räjäytti pankin. Ensin twiittejä, sitten blogeja ja videoita: malli tuottaa uskomattoman tarkkaa tulosta. Siinä on jopa pirskaus yleistä älykkyyttä uskalsivat jotkut tutkimukset sanoa. Ja ennen kaikkea se oli helppo käyttää kenen tahansa toimesta keskustelukäyttöliittymän avulla. Tämän mallin kouluttaminen vei kuukausia ja maksoi miljardi dollaria. OpenAI kilpailusyistä ei kerro parametrien määrä tai muitakaan teknisiä tietoja, mutta luultavasti se on jälleen ainakin 100 kertaa suurempi kuin edeltäjänsä.

Nyt oli kuin keskustelisi 25-vuotiaan juuri yliopistosta valmistuneen kanssa - kaikista yliopistoista valmistuneen kanssa. Ero GTP-3 ja GPT-4 välillä on kuin ero takavetoisen ja nelivetoisen välillä: ei kaksinkertainen, vaan toisella pääsee lumihangessa, siinä kun toinen jää paikalleen.Tämä malli on läpäissyt mm. yliopistojen pääsykokeet ja muut testit.

Tämä julkaisu ja tulokset saivat luultavasti muut jätit, jotka kehittävät vastaavia järjestelmiä, paniikkiin mm. Google julkaisi pika pikaa omansa, kertoen kuitenkin, että se juuri julkaistun korvaajakin on jo tulossa. Amazonin ja Applen tiedetään myös kehittävän omia ratkaisujaan. 

Samanaikaisesti kymmenet, elleivät sadat, pienemmät startup-yritykset ovat kehittäneet omia tekoälypalvelujaan kaupallisesti valmiiksi mm. kuvien luonnin, videoiden editoinnin, musiikin tuottamiseen. Monessa näissä on yhteinen tekijä: lopputulos luodaan luonnollista kieltä käyttäen: kehoitteilla (prompts). Kaikki riskirahoitusyhtiöt vievät rahojaan nyt tähän suuntaan. Panostukset ovat massiivisia.


Baabelin torni

Taustalla on mainittu viiden vuoden transformer-arkkitehtuurin kehitys. Aikaisemmin kaikki eri alueiden tekoälyt kehittyivät omalla arkkitehtuureillaan. Toisen kehittäjä ei ymmärtänyt toista. Nyt transformer-arkkitehtuuri toimii kaikkialla. Yksi ja sama arkkitehtuuri on nyt kaikkien sama "kieli" - jokainen tutkija ja kehittäjä ymmärtää toisensa puhetta (tieteellisiä julkaisuja).

Tämä on käänteinen Baabelin torni: kaikki maailman tekoälytutkijat rakentavat nyt yhtä tornia, joka tulee yltämään taivaaseen asti.  Muistat varmaan, että Baabelin torni oli rakennelma, jota ihmiset yrittivät rakentaa taivaaseen asti, kunnes Jumala tuli ja sekoitti rakentajien kielet niin, ettei yhteistyöstä tullut enää mitään. 

Kaikki tämä tarkoittaa, että kehitys tulee kiihtymään exponentiaalisesti ja se tapahtuu juuri nyt. On vain yksi tekijä, joka voi puhaltaa tästä pallosta ilmat pihalle: luotettavuus. Jos osoittautuu, että järjestelmän ei kuitenkaan tuota luotettavaa informaatio yli keskimääräisen ihmisen, oli kaikki turhaa. Tällä hetkellä näyttää olevan toisin. 


Yhteiskunta ei ole valmis muutokseen

Tätä tulevaa muutosta on luonnehdittu yhtä isoksi kuin Internet konsanaan, sillä erotuksella, että nyt muutos tapahtuu kymmenen kertaa nopeammin, yhdessä vuodessa. Vielä tänä vuotena moni asia tulee muuttumaan. Joitakin ammatteja tulee poistumaan ja monien työnkuva muuttuu. 

Samalla Internet-sisällön luotettavuus vähenee entisestään. Jokaisen ääni, olemus, ulkonäkö ja persoona voidaan kloonata digitaalisesti ihan eri tarkoitukseen kuin ihminen itse haluaisi. 

Tarvitaan yhteiskunnallista keskustelua siitä, miten muutos otetaan vastaan. Esimerkiksi ihmisten uudelleenkoulutuksen muodossa. Poliitikot eivät ole tähän vielä heränneet - missään maassa.

Jotkut maat tulevat kärsimään toisia enemmän. Otetaan esimerkiksi Intia, jota on kuvattu maailman toimistoksi, siinä kun Kiina on kuvattu maailman tehtaaksi. Monet tietotekniikan tukipalvelut tulevat automatisoitumaan. Alemman tason ohjelmistokehitys tapahtuu jatkossa suoraan puheesta, kehotteista. Ohjelmistoarkkitehdit eivät tarvitse enää Intian tiimiä toteuttamaan funktioita ja alimoduuleja, kun saavat ne suoraan tekoälyltä. Tekoäly myös kirjoittaa automaattisesti suuren osan ohjekirjoista. 

Muita ammattikuntia, jotka kokevat mullistuksia, ovat mm. lakimiehet, lääkärit, toimittajat, markkinoiat, sisällöntuottajat, animaattorit, kuvankäsittelijät, videoiden muokkaajat ja monet muut työntekijät pankeissa, vakuutuslaitoksissa, pörsseissä ja kaikissa maailman toimistoissa. 

Maailmasta eivät työt lopu, mutta uudelleensijoitusta tarvitaan ja yksipuolisesti profiloituneet maat, kuten esimerkkimme Intia, tulevat olemaan hankalassa asemassa. 


Yhteiskunnallinen keskustelu tarvitaan

Tekoäly on myös aina vinoutunut - vähän niin kuin eduskunta: välillä oikealle välillä vasemmalle. Kuitenkin on yksi merkittävä ero: vinoutuma ei korjaannu niin kuin eduskunnassa: vuoroin äänestetään valtaan vasemmisto vuoroin oikeisto. Tekoälyn vinoutuma on itseään vahvistava. Se kaatuu yhä enemmän (vasemmalle). Tämä johtuu siitä, että se on jo nykyisin vinossa ja siihen aletaan vetomaan auktoriteettina. Se on omaa vinoutumaansa vahvistava mekanismi.

Juuri tämän vinoutuman vuoksi tarvitaan pikaista yhteiskunnallista keskustelua. Monet ovatkin sitä mieltä, että seuraavan sukupolven tekoälyjen koulutus pitää nyt keskeyttää, jotta pelisäännöt ehditään sopia ja yhteiskunta valmistaa tulevaa. Tätä keskeytystä ei kuitenkaan uskalleta tehdä länsimaissa - koska Kiina ja Venäjä. 

Niin kuin meillä on tietosuojakäytännöt (GDPR), me tarvitsemme myös tekoälysuojakäytännöt. Niiden pitää sisältää demokraattinen prosessi vinoutumien korjaamiseksi: vuoroin vasemmalle vuoroin oikealle. Muuten torni kaatuu. Sen lisäksi niiden pitää sisältää ihmisten suojaaminen - erityisesti lapsien ja nuorien.

Tarvitaan uudenlaista ohjausta lapsille ja nuorille, jotta he jaksavat harrastaa asioita, jotka kehittävät aivoja ja ajatustoimintaa. Kaunokirjoitus, päässälasku ja haastavat tehtävät ovat samaa aivoille kuin liikunta lihaksille. Tekoälyllä on potentiaali tukahduttaa kaikki tämä. 


Yhteenveto 

Tekoäly on yhtä aikaa innostava ja pelottava. Muutos tapahtuu nopeasti tässä ja nyt. Kukaan yksilö ei voi tätä kehitystä pysäyttää. Tarvitaan paljon viisautta ja keskustelua - kuitenkin aikaa on vähän. Vaara on, että kohta osa on huomaamattaan liian syvällä järjestelmässä, joka lopulta nielaisee kokonaan tai kaatuu päälle, vasemmalle.

 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti