sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Hyönteinen jalokiven sisässä


Jalokivien tutkija Brian Berger kirjoittaa uunituoreessa blogissaan löytämästään opaalijalokivestä, jonka sisässä on hyönteinen. Opaali on piimineraali, jonka sisällä on paljon kidevettä. Aikaisemmin hyönteisiä on löytynyt meripihkan sisältä. Yhteistä näille on, että nämä hyönteiset ovat aina samanlaisia kuin hyönteiset nykyään.

Kotoani löytyy pullollinen lasivettä. Sen jätti jälkeensä vuolukiviuunin muuraaja, joka käytti sitä ja kivijauhoa vuolukivien yhteen muuraamiseen. Veden haihtuessa lasivedestä  jäljelle jää kova silikaatti. Tämä kovettuminen tapahtuu nopeasti muutamassa tunnissa.

On ilmeistä, että myös kidevedestä muodostunut opaali kivettyi nopeasti. Sen sisällä oleva hyönteinen osoittaa sen hyvin. Opaalin kovettuminen ei voinut viedä kuukausia saatikka tuhansia vuosia, koska hyönteinen säilyi ehjänä.

Samoin on sementtien ja betonien kanssa, ne kovettuvat kiveksi muutamassa päivässä. Nekin ovat hyvin lähellä luonnosta löytyviä aineita. Sedimenttikivien kovettumisprosessi on vastaavanlainen. Molemmissa tarvitaan myös paljon vettä.


Photo credit: Brian Berger

Ratkaisevaa näissä prosesseissa on oikeat olosuhteet, ei niinkään pitkät ajat. Miljoonia vuosia ei tarvita kivien, kivihiilen tai öljyn muodostumiseen. Vain evoluutio-oppi tarvitsee miljoonia vuosia. Pitkien aikojen aikana mahdottomastikin tulee mahdollinen - mielikuvituksessa. 


Viitteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti