sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Suomalaisopiskelijat ohjelmoivat uutta perimää


Joukko Helsingin Yliopiston ja Aalto Yliopiston opiskelijoita on jo muutaman vuoden ajan osallistunut kansainväliseen iGen-kilpailuun, jossa kehitetään uusia bakteerigeenejä. Suomalaiset kehittivät mm. valmiiksi värjättyä silkkiä, jota siis tuottavat bakteerit, eivät silkkiperhosen toukat.

Aiheesta kirjoitti Tekniikka & Talous 15.2.2019 aloittaen:
"Vuonna 2050 saatamme pitää täysin normaalina, että maitoa ja nahkaan saadaan muualta kuin lehmästä ja ettei sellukaan ole aina puuperäistä."

Tätä tutkimuksen alaa nimitetään synteettiseksi biologiaksi. Siinä eliö voidaan ohjelmoida tuottamaan ainetta, jota luonnossa tuottaa toisenlainen eliö. Alan yritykset keräsivät vuonna 2018 3,3 miljardin euron investoinnit eli kysymys ei ole vain muutamasta tutkijasta tai opiskelijasta, vaan suuresta joukosta yrityksiä ja nopeasti kasvavasta liiketoiminnasta.

Alla olevassa Tekniikka & Talous -lehden kuvasta käy ilmi tämän geenien sekoittamisen pääperiaatteet. Siinä ihan tavallisella tietokoneella ohjelmoidaan bakteerin DNA:han uutta koodia. Tietokoneella on toisista eliöistä kopioituja koodeja ja näitä yhdistelemällä muodostetaan uusi koodi, joka sijoitetaan bakteerin sisälle. Bakteerin jakautuessa kaikilla perillisillä on tämä alun perin joltain toiselta eliöltä tullut DNA-koodi.

Koska kaikki elämä perustuu samaan DNA-koodiin ja sen mukaan 20:sta aminohaposta koostettuihin proteiineihin, voidaan periaatteessa istuttaa vaikka kasvien koodia ihmiseen. Tietoteknisesti se ei olisi sen kummallisempaa kuin sijoittaa silkin tuottamisen koodia bakteeriin. Näin voidaan sekoittaa eliölajeja toisiinsa.

Kuva: Tekniikka & Talous 15.2.2019, sivu 16.


Biologinen elämä on perustaltaan ohjelmointia, kuten tämäkin tekniikka osaltaan todistaa. Siinä tietoa käsitellään tiedonkäsittelyn keinoin. Kaikki ohjelmointia tehneet tietävät, että oikean koodin aikaansaaminen on vaikeaa. Sinne helposti pujahtaa virheitä ja ne tekevät ohjelmasta toimimattoman. Ohjelmakoodia ei koskaan synny itsestään, vaan se on tarkan suunnittelun ja älyllisen työn tulosta. Jos itsestään syntyvä koodi olisi edes teoriassa mahdollista, niin tutkijat olisivat jo tehneet tietokoneohjelman, joka kirjoittaa kaiken maailman Facebookkeja ja muita ohjelmia itsekseen ilman ihmistä. Elämäkin on suunniteltua ja koodattua, ei itsestään tullutta.


Raamatussa viitataan vanhaan kirjoitukseen nimeltä Oikeamielisen kirja. Siinä kirjoitetaan elämästä ennen Vedenpaisumusta näin:

OIKEAMIELISEN KIRJA 4:17
Ihmisten pojat niinä päivinä 
otti maan karjasta, peltojen pedoista ja
ilmojen siipikarjasta, ja opetti yhden
eläinlajin toisen kanssa sekoitusta,
ärsyttääkseen siten Herraa; ja Jumala
näki koko maan, ja se oli turmeltunut,
sillä kaikki liha oli turmellut tiensä maan päällä.

Ajatus lajien sekoittamisesta ei siis ole uusi. Tämän vuoksi Jumala joutui tuhoamaan Vedenpaisumuksessa, ei pelkästään ihmiset, vaan myös eläimet.

Jeesus itse sanoo, että ennen hänen paluutaan maanpäälle on niin kuin noihin aikoihin:

"Niin kuin oli Nooan päivinä, niin on oleva myös Ihmisen Pojan tullessa."  (RK: Matt. 24:37)

Kun ymmärrämme mistä olemme tulossa ja mihin olemme menossa, ajan merkkejä seuraamalla voimme myös ymmärtää, missä tilanteessa elämme.

Kuulkaa tämä, kaikki kansat,
kuunnelkaa, kaikki maan asukkaat,
sekä alhaiset että ylhäiset,
niin rikkaat kuin köyhät.
Minun suuni puhuu viisautta,
sydämeni mietteissä on ymmärrystä.
Minä kallistan korvani kuulemaan mietelauseita,
ratkaisen arvoitukseni lyyraa soittaen.
 
Miksi pelkäisin pahoina päivinä,
kun petturien vääryys ympäröi minua,
noiden, jotka luottavat vaurauteensa ja
kerskailevat suuresta rikkaudestaan.
Ei kukaan voi veljeään lunastaa
eikä hänestä Jumalalle sovitusta maksaa
onhan ihmisten sielujen lunastus kallis,
ihmiseltä se jää ikuisesti suorittamatta
niin että hän saisi elää ikuisesti
eikä näkisi kuolemaa.  (RK: Ps. 49:2-10)

On vain yksi Lunastaja, Jeesus Kristus, käy hänen luokseen ja saat armon osaksesi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti