sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Informaation ihmeellinen matka ilmasta mieleen


Ihmisen mielen kyky ymmärtää informaatiota, tietoa, on poikkeuksellinen kaikkien elävien joukossa. Ihminen yksin rakentaa abstrakteja käsitteitä ja jalostaa informaatiota eteenpäin.

Informaation matka ihmisen mieleen tapahtuu monien aistien kautta. Lopussa olevalla videolla tarkastellaan miten informaatio siirtyy ilmasta monivaiheisesti korvan kautta ihmisen mieleen. Video ei ole tekstitetty suomeksi, mutta sen laadukkaat animaatiot kyllä kertovat, mistä on kysymys.

Tässä selvennyttynä videolla kuvatun tiedon muutoksen viisi päävaihetta ja -välinettä:
  1. Ulkokorva ja korvakäytävä, jotka vastaanottavat ja ohjaavat ääniaallot eteenpäin. Korvalehden monimutkainen poimitus vastaa siitä, että äänen suunta voidaan ymmärtää. Ihmiset jotka ovat menettäneet korvalehtensä kertovat, ttä heidän on vaikea ymmärtää, mistä ääni tulee, vaikka heillä olisi kaksi korvaa.
  2. Tärykalvo, joka muuttaa ilman paine-erot mekaaniseksi liikkeeksi. Vanhemmiten tärykalvo saattaa kovettua ja ääniä on vaikea kuulla ja taas toisaalta jotkin äänet kuuluvat liian kovaa.
  3. Vasara ja alasin vahvistavat tärykalvon mekaanista liikettä 1.7 kertaiseksi vipuvarsien avulla.
  4. Vasara-alasin mekanismin ja simpukan liittymäkohdassa mekaaninen liike muutetaan hydrauliseksi paineen vaihteluksi ja samassa se jälleen vahvistuu 22 kertaiseksi.
  5. Simpukan toisessa päässä paineenvaihtelu muuttuu värekarvojen liikkeeksi, jotka aikaansaavat sähköiset hermoimpulssit, jotka jatkavat matkaansa aivoihin.

Sisäkorva osat vasemmalta oikealle, korvakäytävä, tärykalvo, vasara ja alasin, simpukka.


Jokainen näistä järjestelmän osista on tarpeeton yksinään. Kyseessä on toimiva kokonaisuus, joka sellaisenaan tarvitaan, jotta voi vastaanottaa informaatiota ilmasta.  Tällaisen kokonaisuuden vähittäistä kehittymistä ei olla havaittu luonnossa, vaikka korvien anatomioissa eliöiden välillä onkin eroja.

Korvassa on paljon muutakin, kuten vasaran ja alasimen muodostamassa kokonaisuudessa on takaisinkytkentä, joka estää korvaa hajoamasta kovilla äänillä tiettyyn rajaan asti. Järjestelmän voitelu tulee silmistä yhdyskanavaa pitkin. Jokainen yksityiskohta täydentää kokonaisuuden toimivaksi.

Videolla verrataan korvaa ja auton käynnistysjärjestelmää ja niiden viittä pääkomponenttia, jotka toimivat vain yhdessä ollessaan. Molemmat ilmaisevat samaa suunnitteluperiaatetta: itsenäisistä komponenteista tulee toimiva kokonaisuus yhdessä.

Kaikkein suurin ihme tässä järjestelmässä on se, että aivot ymmärtävät korvasta lähtevän signaalin ja ihmisen mieli, sielu, mikä ei ole aineessa, pystyy tekemään päätöksiä kuulemansa perusteella. 

Koko tämä prosessi kuvaa myös ihmeellisen asian informaatiosta: se voi muuttaa muotoaan, mutta silti sen sisältö ei katoa. Sama informaatio käy korvassa läpi monta muotoa: ilman painevaihtelut, mekaaninen liike, nesteen painevaihtelut, sähköinen signaali. Jokaisessa muunnoksessa informaatio säilytetään, jopa niin tarkkaan, että ihminen voi ymmärtää äänen tulosuunnan.

Juuri tämä käsittelykoneistojen kyky välittää ja käsitellä informaatiota, siis tietojenkäsittely, kumoaa evoluutio-opin väittämän siitä, että bakteerista olisi kehittynyt ihminen. Sattuman keinoin ei voi syntyä monimutkaisia tiedonvälitysmekanismeja. Tästä ei ole yhtään tieteellistä näyttöä.

On epärehellistä sokeutta väittää, ettei tällainen järjestelmä edusta suunnittelua vaan, että se olisi tullut sattumalta satunnaisten kokeilujen kautta, kun samalla tiedetään, että tällaisia keskeneräisiä kokeiluja ei ole menossa ihmiskehossa. Puolivalmiita aistinelimiä ei ole kasvamassa mihinkään tarpeeseen, vaan kaikille löytyneille elimillä on tietty merkitys. 

Esimerkiksi ihminen ei pysty tietoisesti ymmärtämään magneettista informaatiota, eikä missään ihmisessä ole kehittymässä 'alasinta ja vasaraa' magneettista aistia varten, vaikka linnuilla tällainen on. Tiedän joitakin joille sisäinen kompassi olisi kovin hyödyllinen, mutta Suuri Suunnittelija on katsonut, että voimme itse toteuttaa sen apuvälineeksemme, sitten kun sen tarvitsemme.

Tämä video jälleen kerran selkeästi havainnollistaa, miten suunniteltua kaikki on:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti