sunnuntai 5. toukokuuta 2019

"Elämän löytyminen avaruudesta on pian väistämätöntä"


Otsikon mukaisesti kertoo uusi artikkeli, joka on alun perin julkaistu Griffith Review -lehdessä ja löytyy lyhennettynä tästä suomenkielisenä:

Kolmen seuraavan vuoden aikana välineet, millä tutkia muiden tähtikuntien planeettoja paranevat merkittävästi - projektien rahoituksen jatkuminen tarvitsee hehkutusta. Siitä on perimältään kysymys tuossakin artikkelissa.


Käydäänpä tuon artikkelin viesti läpi tarkemmin selkokielellä.

On syytä muistaa kaksi asiaa:
  1. Usko elämän löytymiseen perustuu evoluutiouskoon
  2. Fosfori

Ei ihan yhteismitallisia asioita, joten selvennän hieman:

#1 Usko perustuu siihen, että elämä nyt vain alkaa itsestään, kun olosuhteet ovat oikeat - tuosta vaan. Asia, jota ei ole koskaan havaittu eikä pystytty luomaan laboratoriossa, jossa on kaikki mahdolliset alkuaineet ja välineet käytettävissä sopivissa suhteissa: painetta, lämpöä, säteilyä. Ei tule elämää, vaikka mitä tehdään, ei koskaan, vaikka kaikkein viisaimmat tiedemiehet hakevat omaa kunniaansa ollakseen ensimmäisiä sen tekemisessä (joten motivaatiota varmasti löytyy).

#2 Fosfori on  EHDOTON OSA ORGAANISTA KEMIAA, siksi tämä artikkelin kommentti on huuhaata suuressa määrin:

"Vaikka elämä itsessään on monimutkaisen kemian tulosta, elämään tarvittavat elementit ovat melko yksinkertaisia. Hiili, vety ja happi ovat elämän rakennusaineiden tärkeimmät palikat. Monimutkainen orgaaninen kemia on yllättävän yleistä."

Tästä on tarkoituksella(?) unohdettu fosfori (ja kymmenkunta muuta alkuainetta). Ilman fosforia ei ole solua, DNA:ta, RNA:ta tai proteiineja. 

Fosforia ei esiinny vapaana yhdisteenä ilmakehässä (kuten happea, hiiltä ja vetyä), vaan vain sitoutuneena maan mineraaleihin fosfaatteina. Ilman fosforia ei synny kasvua, siksi sitä levitetään pelloillekin lannoitteena. Lannoitteena käytetään fosforihappoa, joka tehdään apatiitti-mineraalista rikkihapon avulla. Mutta miten oli ennen lannoitteita?

DNA:ta ei voi rakentaa, ennen kuin on menetelmä, jolla erottaa fosforia fosfaatteista. Entsyymit ja proteiinit kasvien juuristossa suorittavat fosforin 'poimimisen'. Eläimet saavat fosforia syömällä kasveja.

Enstyymejä ja proteiineja syntyy kaikkien havaintojen mukaan vain DNA:n avulla ja niiden rakentamisessa ja toiminnassa tarvitaan ATP-energiamolekyylejä (jossa siinäkin P = fosfori). Ei ole mitään mekanismia (kemiallista reaktiota), joka tarjoaisi elämän synnylle vapaan fosforin, ennen kuin on elämää.

Fosfori on siis ylipääsemätön ongelma elämän syntymiselle. Sitä ei vapaudu fosfaateista spontaanisti, vaan siihen tarvitaan entropiaa vastaan toimiva järjestelmällinen prosessi:elämä. Fosfori on siis samankaltainen ongelma kuin typpi, jota elämän kiertokulkuun erottavat vain maaperässä olevat bakteerit. Mutta fosforiin liittyy vielä suurempikin ongelma.


Fosfori on harvinainen

Fosforin mukaista spektriä ei avaruudesta tulevasta säteilystä tahdo löytyä juuri lainkaan - tämä on melkoinen ongelma ja ihmetyksen aihe. Asiaa on tutkittu supernova räjähdyksien avulla.2 Se näyttää olevan tuiki harvinainen muualla, vaikka maapallolla sitä on riittävästi elämän ylläpitämiseksi. Fosfori on vaatimus elämän löytymiselle ja jälleen yksi eriskummallisuus maapallon olosuhteissa. Omalta osaltaan tämäkin vaikeuttaa elinkelpoisen planeetan löytymistä satojen muiden parametrien lisäksi.

Fosfori (phosphorus) on DNA ja RNA rakenteen suurin atomi. Kuvassa keltaisella.
Katso lisää viitteen nro 3 videosta.


Orgaaninen kemia

Orgaaninen sanaa käytetään artikkelissa harhaanjohtavasti. Orgaaninen tarkoitta eloperäistä, kun artikkelissa itse asiassa tarkoitetaan hiilipohjaisia yhdisteitä, joita esiintyy niin epäorgaanisen kuin orgaanisenkin kemian puolella. Hiili on yksi yleisimmistä alkuaineista ja reakoi helposti monien muiden alkuaineiden kanssa spontaanisti hakiessaan kemiallisen energian minimiä, kuten kemiallisissa reaktioissa tapana on. Elämässä taas ei ole kysymys spontaaneista kemiallisista reaktioista, joissa energiaminimi on tuloksena vaan päinvastoin. Elämä kokoaa järjestelmällisesti energiaa korkeampaan kemiallisen potentiaalienergian tasolle pienien proteiinikoneiden avulla, joita ohjataan informaatiolla.


Informaatio

Avainkohta tuossa artikkelissa on myös tämä: 

"Uusi näyte elollisesta elämästä voisi tosin edustaa uudenlaista elämän alkua, joka ei muistuta omaamme. Ehkäpä se muodostuu erilaisesta koodista DNA:ssa, tai sillä ei välttämättä ole olleenkaan DNA:ta, vaan jonkinlainen toinen tapa lähettää geenitietojansa eteenpäin."

Jonka loppu alkuperäisessä englanninkielisessä artikkelissa kuuluu näin: 

"might not have DNA at all, but some other method of passing on genetic information."

Avainsana on informaatio. Elämä tarvitsee tietoa, informaatiota. Mistä se tulee? Ei ole mitään, mitä 'lähettää eteenpäin', jos sitä ei ensinkään synny.

Ei kukaan, ei koskaan, ei missään, ole nähnyt informaation syntyvän itsestään satunnaisten tapahtumien seurauksena. Näissä satunnaisissa kemiallisissa prosesseissa entropia vain kasvaa eli energiaerot tasoittuvat. Ei yksikään tiedemies tunne mekanismia informaation spontaanille synnylle. Tämä perustava ongelma piilotetaan sanojen "miljardeja vuosia" alle.

Informaatiota syntyy vain älyllisen prosessin tuloksena. Erityisesti: tarvitaan ylemmän asteen älykkyyttä, kuten ihmisellä on, että syntyy informaation käsittelyn koneisto. Tietokone on tällainen - samoin biologinen solu, DNA, RNA ja proteiinien valmistuslinjasto yhdessä. Ne käsittelevät tietoa. Tietojenkäsittely ei synny itsestään, ei mitenkään. Se on sekä teoreettinen että käsitteellinen mahdottomuus: jonkun pitää aina määrittää asioiden merkitys systeemin ulkopuolelta.


Lopuksi 

Sinänsä joitakin bakteereja ja pieneliöitä on voinut maasta sinkoutua lähiavaruuteen esim. meteoriittitörmäysten vaikutuksesta tai avaruusalusten vieminä, mutta tätähän ei pidä sekoittaa siihen, mitä mainitussa artikkelissa luvataan. Olen varma, että nämä lupaukset jäävät lunastamatta. Käy samoin kuin CERN:n kanssa: ei löytynyt pimeää ainetta tai muita uuden fysiikan hiukkasia, jotka todistaisivat alkuräjähdyksestä.


Todennäköisyys, että elämää löydetään muista aurinkokunnista, on täysi nolla ja todennäköisyys, että löydetään planeetta, jolla DNA-pohjainen elämä voisi elää, on äärimmäisen lähellä nollaa.

Jeesus tulee takaisin, ennen kuin löydetään elämää avaruuden muista aurinkokunnista.


Ps. Onhan noita tähtitaivaan juttuja varmasti kiva tutkia. Ne julistavat Jumalan suuruutta - se on niiden tehtävä. Kukapa ei niistä haluaisi lisää tietää, joten kyllä tutkijat ovat laitteensa ansainneet.



Viitteet:
  1. Matematiikasta kiinnostuneille, tässä ihan kohtuu selkeä sekulaari laskelma elämän todennäköisyydestä ja miten fosfori on siinä iso ongelma: https://medium.com/predict/how-rare-is-intelligent-life-in-the-galaxy-7ca94162e569
  2. Tutkimus fosforin harvinaisuudesta: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180405093310.htm
  3. Hyvä video, joka kertoo enemmän fosfori kierrosta: https://www.youtube.com/watch?v=tm2LG5ScT1g





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti