sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Miten Raamattu on tiedettä vastaan?

Kun joku väittää, että tiede on Raamatun sanaa vastaan, toinen puolustaa, että Raamattu ei ole luonnontieteiden kirja. Raamattu on kuitenkin Jumalan sanaa ja sellaisena se ei voi olla ristiriidassa tieteen havaittujen faktojen kanssa (huomaa ero pohdittuihin johtopäätöksiin).
Raamatussa on paljon muidenkin puhetta kuin Jumalan, sillä se on pääosin silminnäkijäkertomuksia. Otetaan esimerkiksi seuraava Luukkaan evankeliumin jae. Kun se otetaan irti asiayhteydestään ja esitetään pelkästään Raamatun totuutena, niin mitä se kertoo sinulle?
ja sanoi hänelle: "Sinulle minä annan koko tämän valtapiirin ja sen loiston. Minun haltuuni se on annettu, ja minä annan sen kenelle tahdon. Jos siis kumarrut eteeni, niin tämä kaikki on sinun."  (RK: Luuk. 4:6-7)
Haetaanko tässä nöyryyttä ihmiseltä Jeesuksen edessä? Ja luvataan kaiken periminen? Ei tosiaankaan. Tämä on Raamatun totista sanaa ja sellaisenaan historiassa lausuttua, mutta sitä ei pidä milloinkaan ymmärtää noudatettavaksi. Nämä ovat Saatanan sanat Jeesukselle, kun Jeesus oli autiomaassa hänen kiusattavanaan! 

On siis aina ymmärrettävä asiayhteys ja kuka puhuu ja mistä.

Salaisuuksia Raamatussa

Esimerkkejä syvästä luonnontieteiden ymmärryksestä on Raamatussa useita. Osa on suoria lainauksia Jumalan puheesta. Tässä Jobin kirjan kohdassa Jumala haastaa Jobia - osaatko sinä tehdä tämän, minä osaan!
Pystytkö solmimaan yhteen Seulasten siteet tai irrottamaan kahleista Kalevanmiekan?  (RK: Job 38:31)
Seulaset sidottu? Tähtitiede sai tämän tietoonsa vasta kaukoputkien aikoina, kun pystyttiin tarkkaan mittaamaan niiden liikettä. Seulasten tähdet todella liikkuvat yhdessä. Kun taas Orionin (Kalevanmiekan) tähdet eivät ole sidottu, vaan liikkuvat erikseen, vaikka ovatkin samaa tähtikuviota.
Entä sitten Leijona (Arcturus) ja sen pennut? Vasta 1971 astronomit näkivät, että kyseessä ei ole yksi tähti vaan, että sillä on 52 'pentua'!  Nyt ne ovat hieman erkaantuneet, mutta aikaisemmin ne olivat yhdessä. Ja päätähti lentää 257 mailia sekunnissa, 20 kertaa aurinkomme nopeudella. 
Voitko tuoda esiin eläinradan tähdet aikanaan ja taluttaa Leijonaa pentuineen?  (RK: Job 38:32)
Kuinka paljon enemmän taivaassa onkaan sääntöjä ja kuinka paljon enemmän ne vaikutta maan päälle kuin mitä tiedämme:

Tunnetko taivaan lait? Sinäkö säädät, miten se maata hallitsee?  (RK: Job 38:33)

Jobin kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat aikaan noin 4 000 vuotta sitten, kertoo paljon myös ihan yleistiedon tasolla asioita. Se kuvaa muun muassa veden kiertokulkua näin:
Hän vetää vesipisarat ylös taivaaseen ja siivilöi ne taivaan vesistä sateeksi, jota pilvet tihkuvat, vihmovat kaikille ihmisille. Kuka ymmärtäisi, miten pilvet voivat leijua ilmassa, …  (KR92: Job 36:27-29)

Maailmasta tiedettiin tämäkin siihen aikaan: Maa on ripustettu tyhjyyden päälle - kuinka totta. Ei siis jonkin kilpikonnan kannattama, kuten on joskus väitetty. 
Pohjoiset taivaat hän levittää tyhjyyden yli, ripustaa maan olemattoman päälle.  (RK: Job 26:7)


Tieteellinen ura Raamatun pohjalta

Tarina kertoo, että Matthew Rontaine Maury (http://en.wikipedia.org/wiki/Matthew_Fontaine_Maury ) luki Psalmien kirjaa ja kiusaantui Psalmin 8:9 loppuosasta. Hän otti vinkin tosissaan ja omistautui asian tutkimiselle koko elämänsä ajan. Hän siis ainakin koki, että Raamattu voi antaa luotettavan pohjan tieteelliselle tutkimukselle. Hänet tunnetaan ensimmäisten merivirtakarttojen laatijana. Nykyisin tiedetään, että esim. valaat tosiaan kulkevat pitkin näitä 'polkuja'. Sittemmin on löydetty myös pinnan alaisia merivirtoja ja niitäkin meren eläimet käyttävät hyväkseen vaelluksillaan. Tämä on siinäkin mielessä merkittävää, että Juutalainen kansa ei ollut mitään merenkulkija kansaa vaan erämaan kansaa.
taivaan linnut ja meren kalat, ja kaikki, jotka merten polkuja kulkevat. (RK: Ps. 8:9)

Jos merivirtojen salaisuus oli vuosituhansia Raamatun kätköissä kerrottuna, samoin oli meren pohjan salaisuuden laita:
Oletko käynyt meren lähteillä asti ja kulkenut tutkimassa syvyydet?  (RK: Job 38:16)
Sittemmin syvyyksissä on käyty ja todettu tosiaan, että siellä on lähteitä, jopa kuumia lähteitä.

Luonnonlait Raamatussa

Monesti emme huomaa, kun Raamattu antaa tiedollisen vinkin, joka ei sen aikaiselle ihmiselle ollut selvä tieteellisen tutkimuksen (tai sen uupumisen) pohjalta. Entropian käsite on ollut kirjattuna profetiana jo lähes kolmetuhatta vuotta sitten. Tässä se siinä muodossa kuin Uusi Testamentti siihen viittaa:
Ja: "Sinä, Herra, olet alussa maan perustanut, ja taivaat ovat sinun kättesi tekoja; ne katoavat, mutta sinä pysyt, ja ne vanhenevat kaikki niinkuin vaate, ja niinkuin vaipan sinä ne käärit, niinkuin vaatteen, ja ne muuttuvat; mutta sinä olet sama, eivätkä sinun vuotesi lopu".  (KR38: Hepr. 1:10-12)
”Ne kaikki kuluvat kuin vaate” - tähän käsitykseen on tiede tullut vasta viime vuosisadalla.

Voimme luottaa Raamatun sanoihin, joissa itse Jumala sanoo Jeremian kautta, että Hän on luonut myös fysiikan lait:
Näin sanoo Herra: Jos minun liittoni päivän ja yön kanssa on olematon, jos en ole säätänyt taivaan ja maan lakeja,  (KR38: Jer. 33:25)
Englannin kielinen käännös (NET Bible) myös korostaa, että nämä lait ovat ”fixed” eli muuttumattomat:
But I, the LORD, make the following promise: I have made a covenant governing the coming of day and night. I have established the fixed laws governing heaven and earth.
Jos lait eivät olisi muuttumattomat, vaan vaihtelevat, olisi luonnontiede mahdotonta.
Ihmiselle on annettu tehtäväksi näiden lakien tutkiminen:
Jumalan kunnia on salata asia,  kuninkaiden kunnia on tutkia asia.  (RK: Sananl. 25:2)
Tässä on vinkki siitäkin, että Jumala on salannut jotain, mutta kuitenkin niin, että salaisuus on selvitettävissä. Ahkera Raamatun- ja luonnontutkija palkitaan.

Aarteita jalokivissä

Myös erilaiset jalokivet tunnettiin hyvin jo kauan sitten. Miksi tästä listasta, jossa kuvataan tulevaa Jerusalemia, uupuu sellaiset jalokivet kuten timantti ja rubiini, jotka nyky-ihmiselle tulevat mieleen ensimmäisinä esimerkkeinä jalokivistä ?
Kaupungin muurin perustukset oli kaunistettu kaikenlaisilla kalliilla kivillä. Ensimmäinen peruskivi oli jaspis, toinen safiiri, kolmas kalsedoni, neljäs smaragdi, viides sardonyksi, kuudes karneoli, seitsemäs krysoliitti, kahdeksas berylli, yhdeksäs topaasi, kymmenes krysopraasi, yhdestoista hyasintti ja kahdestoista ametisti.  (RK: Ilm. 21:19-20)


On aika turha väittää, että Johannes olisi tuntenut näiden eri jalokivien ja timantin oleellisen eron, sillä se on havaittu vasta vähän aikaa sitten. Raamattu paljastaa luonnosta faktoja, silloin kun Jumala on katsonut sen tarpeelliseksi. 

Kun näistä jalokivistä leikataan ohuita siivuja ja kohdistetaan niihin puhdasta valkoista valoa (polarisoitua) niin se siroaa sateenkaaren väreinä. Sen sijaan, kun sama tehdään timantille tai rubiinille, niin tuloksena on vain harmautta. Niin kauan kuin tätä fysiologista yhteyttä näiden jalokivien välillä ei ole tunnettu, on tämä lista herättänyt vain kummastusta. Nyt me sen merkityksen ymmärrämme, kun sisin on paljastettu. 

Jumala on sisimpään nähnyt alusta asti.




2 kommenttia:

  1. Mistä tiedät, että Raamattu on Jumalan sanaa? Vaikka se perustuisikin joiltakin osin Jumalan ilmoitukseen ei ole mitään todisteita (muuta kuin ihmisen itsensä määrittelemiä) että se olisi sanasta sanaan Jumalan ilmoitusta.
    Oletko itse koskaan edes ajatuksen kanssa miettinyt kaikkea mitä Raamattu ilmoittaa? Jumala määrää siellä kansanmurhia, käskee kivittää tottelemattomat lapset, hyväksyy orjuuden eikä pane sille stoppia 10 käskyssäkään jne. jne. Raamattu on pullollaan ilmoitusta jota ei missään tapauksessa saisi laittaa Jumalan ilmoitukseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koko Raamattu on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, ja se on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi vanhurskaudessa, jotta Jumalan ihminen olisi täydellinen ja varustautunut kaikkiin hyviin tekoihin.

      (RK: 2. Tim. 3:16-17)


      Luen Raamattua päivittäin ja mietin sen sanomaa koko ajan. Samoin tekevät monet miljoonat ihmiset ja todistavat elämällään Raamatun todeksi - eivät sanoillaan vaan elämällään.

      Et ole ymmärtänyt Raamatun kokonaissanomaa. VT on lainkirja, joka osoittaa ihmisen syntisyyden ja synnin seurauksen, rangaistuksen. UT:ssa Jeesus tulee ja täyttää lain, se on lain loppu, ja alkaa armon aika. Kristuksen laki on yksinkertainen: "Kantakaa toistenne taakkoja." Uskomalla Jeesukseen Kristukseen (messiaaseen josta jo VT kertoo ja juutalainen kansa odottaa) saat Pyhän Hengen, joka avaa Raamatun sanan. Ilman sitä ei sana aukea.

      Ennen kaikkea teidän tulee tietää, ettei yksikään Raamatun profetia ole kenenkään omin neuvoin selitettävissä(3), sillä mitään profetiaa ei ole koskaan tuotu esiin ihmisen tahdosta, vaan Pyhän Hengen johtamina ihmiset ovat puhuneet sen, minkä saivat Jumalalta.

      (RK: 2. Piet. 1:20-21)

      Poista