sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Laktoosi-intoleranssi evoluution todisteena


LYHYESTI:

Evoluutiokeskustelussa usein kysytään niitä hyödyllisiä mutaatioita, joiden avulla ihminen on kehittynyt. Haitallisia, sairauksia aiheuttavia, on rekisteröity jo yli 600 000 (kts. https://www.disgenet.org/). Sen sijaan väitettyjä hyödyllisiä vain muutama.

Toinen yleisesti väitetyistä hyödyllisistä mutaatioista on sirppisoluanemia, joka jo nimensäkin puolesta on sairaus. Olen tästä kirjoittanut aikaisemmin:   https://mistametulemme.blogspot.com/2018/04/63-sirppisoluanemia-evoluution.html

Toinen väitetty hyödyllinen mutaatio on laktoosi-intoleranssi. Tästä osa evoluutiota tukevista maallikoista sanovat, että mutaation kautta syntyi kyky pilkkoa laktoosia maidosta ja näin osa ihmisistä voi käyttää maitoa ravintonaan - erittäin hyödyllistä siis. Tosin tämä on perusteellisesti väärin ymmärretty.


Vauvoilla on aina ollut kyky pilkkoa laktoosia äidinmaidosta

Lähes kaikki vauvat sietävät maitoa ja voidaan olettaa, että näin on aina ollut niin ihmisen historiassa kuin nisäkkäidenkin. Muutenhan rintaruokinta ei olisi ollut mahdollista. Eli nisäkkäillä on aina ollut alla kuvassa näkyvä monimutkainen laktaasientsyymi.

Oikea kysymys onkin, että mistä tämä laktaasientsyymi on alunperin tullut ja mitä lapset joivat rinnasta ennen kuin sitä oli?

Jossakin leviää väite, että tämä kyky olisi kehittynyt karjaa kasvattaville heimoille, mutta tämä ei siis pidä paikkaansa. Vauvat ovat aina voineet pilkkoa maitosokeria. Lisäksi Afrikassa on heimoja, jotka eivät ole koskaan kasvattaneet karjaa, mutta omaavat aikuisenakin kyvyn maitosokerin pilkkomiseen.

Epigeneettisen säätelyn avulla tämä LCT geeni käännetään aikuiselta pois päältä. Tämä on alun perin suojellut sylilapsia aliravitsemukselta, kun aikuiset eivät ole voineet nauttia heidän ravintoaan. Aikuisen kyvyttömyys pilkkoa laktoosia on myös normaalitila, ei sairaus.

DNA:n ohjauksen rikkoutumisen kautta on käynyt niin, että tämä säätelymekanismi ei katkaise laktaasin tuottoa aikuisella. Kyky tuottaa LCT entsyymiä jääkin päälle myös aikuisiällä.

Kyseessä ei siis ole esimerkki monimutkaisen laktaasimolekyylin evoluutiosta, vaan yksinkertainen ohjauksen rikkoutuminen.

On helppo ymmärtää, että satunnaiset muutokset rikkovat. Paljon vaikeampi olisi uskoa, että ne rakentaisivat jotain uutta.

 
Laktaasi entsyymi, joka tavitaan laktoosin pilkkomiseen, on jopa jollain tavalla kaunis kuin taideteos.
Kuva: By Deposition authors: Juers, D.H., Matthews, B.W.;visualization author: User:Astrojan - http://www.rcsb.org/pdb/explore/explore.do?structureId=1jyn, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48824486

TARKEMMIN:

Kuvassa näet laktoosia pilkkovan entsyymin 3D-mallin. Se on massiivisen kokoinen makromolekyyli, jonka jokainen atomi on tarkalleen oikeassa paikassa toimiakseen oikein. Se käy solun 'bensalla' ATP-molekyyleillä ja sen antamalla energialla se pystyy pilkkomaan maitosokeria, kun sokeri asettuu tarkoin sen tartuntakohtaan.

YLEN:n artikkelissa vuodelta 2011 Turun yliopiston evoluutiogenetiikan ja -fysiologian huippuyksikön dosentti Olli Arjamaa kertoo evoluutiotarinaa, missä aikuisen kyky käyttää maitoa olisi ollut suuri valintaetu alkeellisissa oloissa. Mielestäni tämä lausunto on ristiriitainen kaiken sen muun kanssa, mitä hän mainitsee ja tilanne onkin juuri päinvastoin: jos aikuiset syövät lasten ruuan, eivät lapset kasva ja kehity sukukypsiksi.1

Hän mainitsee tosin oikein, että laktoosi-intoleranssi on normaalitilanne, eikä sitä pidä mitenkään hoitaa.

Lisäksi sama dosentti sanoo, ettei tällaista kehitystä kuitenkaan tapahtunut Suomessa, koska karja oli vielä satavuotta sitten niin huonokuntoista, ettei maitoa riittänyt juotavaksi. Suomessa noin 80% nykyisistä aikuisista pystyy käyttämään maitoa ravinnoksi, kun taas Afrikassa ja kauko-idässä vain muutama prosentti. Muutoksen on siis täytynyt tapahtua jossain vaiheessa aikaisemmin historiassa.


Uudempi tutkimus vuodelta 2018 toteaakin tarkemmin, että kyseessä ei ole yksin LCT vahvistajageenin mutaatio, vaan muutos sen metylaatioprofiilissa eli epigeneettisessä ohjauksessa. Tämä ja mutaatio yhdessä voivat paremmin ennustaa laktoosi-intoleranssitilan aikuisella.2

Toisista tutkimuksista tiedetään, että vielä saattaa olla niin päin, että mutaatio johtuu tästä metylaatiomarkkerista eikä siten ole merkitsevä lainkaan, koska jo tämä ohjaustekijä on kääntänyt geenin vahvistuksen pois päältä. 

Mutaatiolla ja laktaasientsyymillä ei siis ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Laktoosi-intoleranssi ohjaustekijä ei mitenkään selitä, mistä ja miten tämä hyvin monimutkainen laktaasientsyymi on syntynyt.

Kyseessä ei missään tapauksessa ole uutta entsyymirakennetta luova mutaatio, vaan kyseessä on tietämättömien ihmisten piiloteltua hämäämistä.



Viitteet:
  1. https://yle.fi/uutiset/3-5318944 
  2. Tarkemmin ohjaustekijöiden toiminnasta on tässä tutkimuksessa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5884863/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti