maanantai 12. kesäkuuta 2017

Uusi paljon puhuva meripihkafossiililöytö

Viime viikolla julkaistiin mahtava löytö. Juuri sopivaan aikaan, kun silloin kirjoitin suomusta ja sulasta. Julkaistu löytö on 100 miljoonaa vuotta vanhaksi väitetty meripihkan palanen, jonka sisässä on lintu tai oikeastaan linnun poikanen. 

Mikä mahtavinta tästä voi selkeästi itse tehdä havaintoja. Alla kuva sulasta: 


Close-up of the wing. Credit: Ming Bai

Voit nähdä hyvin miten sulka siinä on sellainen kuin sulat ovat nykyisinkin. Mitään evoluutiota ei ole tapahtunut. Edellisessä artikkelissa (http://mistametulemme.blogspot.fi/2017/06/kalasta-lintu-suomusta-sulka.html) oli tämä kuva: 


Kun vertaat näitä kahta, niin voit huomata, että samasta asiasta puhutaan. Kuvissa on sulka sellaisena kuin se nykyisin tunnetaan.

Tutkijat väittävät mitä haluavat, mutta ne väitökset nousevat maailmankuvasta, joka sanoo, että 100 miljoonavuotta vanhan sulan on täytynyt olla alkeellisempi, koska se on niin aikaista alkuperää. Nämä väitteet eivät todellisuudessa perustu suoraan havaintoon. Tuossa meripihkassa on lintu. Lajista voi olla epäselvyyttä, ja voi olla että ko. laji on jo sukupuuttoon kuollut, mutta lintu se on silti. 

Palaan näihin iän määrityksiin myöhemmin, mutta sanon tässä vaiheessa vain, että ne perustuvat siihen oletukseen, että tarvitaan aikaa evoluutiolle ja keinot tällaiseen vanhaan iän määritykseen haetaan vaikka kiven alta. Ne eivät perustu suoraan havaintoon, koska niitä ei edes voi olla. Sempä takia alkanee hirmuinen spekulaatio siitä, että evoluution aikajanaa pitää, jälleen kerran, siirtää taaksepäin tämän löydön takia. Näin koska väitteiden mukaan dinosaurukset elivät kymmeniä miljoonia vuosia tämän linnun jälkeen, mutta silti linnut kehittyivät dinosauruksista. 

Olet ehkä törmännyt artikkeleihin, joissa väitetään joillakin dinosauruksilla olevan höyhenpeite. Se spekulointi on juuri tämän kehityskulun todistelua - ei mitään muuta. Nyt alkaa olemaan siis suorien todisteiden valossa aika selvää, että lintu on aina ollut lintu. Siitä asti kun niitä on löydetty - on se aika sitten mikä tahansa. 

C14 ajoituksella ei pitäisi olla mitään tekemistä näin vanhojen löytöjen kanssa, mutta se kertoisi paljon, jos tämä näyte altistettaisiin sille. Sitä tosin on turha odottaa: tutkijat eivät milloinkaan ottaisi sellaista riskiä. Muut radioaktiiviset iänmäärityksen ovat kovin huteria, vaikka niitä koko ajan kehitetään uusia. Perusongelma on, että lähtötilanne joudutaan aina olettamaan.

Iästä huolimatta, tämä löytö osoittaa vääjäämättömästi, että linnut ovat aina olleet lintuja (ja kalat kaloja). 

Lisää aiheesta esimerkiksi täällä: 
http://www.sciencealert.com/this-100-million-year-old-bird-trapped-in-amber-is-the-best-we-ve-ever-seen 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti