sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Näin meitä johdatellaan

Mielikuvitus vauhdissa. Seuraavassa esimerkki loputtomasta halusta nähdä se mitä uskoo:





Joulukuun (2017) alussa julkaistiin uusi fossiililöytö (https://www.nature.com/articles/nature24679), joka on itse asiassa löydetty jo joskus aikoja sitten, mutta nyt tutkijat 'löysivät' sen uudelleen mustanpörssin markkinoilta, jossa sitä on kaupiteltu edes takaisin ties kuinka monta kertaa. Alkuperäinen löytöpaikka ilmeisesti Mongoliassa. Tämän takia tutkijat myös läpivalaisivat sen nähdäkseen onko se väärennös vai oikea fossiili. Tulokset osoittivat sen olevan aito. 

Tähän asti kaikki hyvin, mutta sitten lähtee mielikuvitus valloilleen ja tutkijat yhdessä taitelijan kanssa piirtävät kuvan siitä, millainen tämä olisi voinut olla eläessään. Mustalla taustalla oleva ankka on tämä kuva.

Miksi tutkijat tekivät dinosaurusfossiilista ankan? Koska ajatus on, että linnut kehittyivät dinosauruksista. Tämä ei kuitenkaan voi pitää paikkaansa, koska lintuja, ankkojakin, on löydetty samoista maakerroksista dinosaurusten kanssa. Tutkijat siis turhaan pyrkivät tällä löydöllä todistelemaan, että kyseessä olisi linnuksi kehittymässä oleva dinosaurus. 

Varsinainen tieteellinen artikkeli kuvaa vain fossiililöytöä, mutta siitä tehtyihin uutisiin on mukaan laitettu tämä ankan kuva. Sanon sitä ankan kuvaksi, koska laitoin sen Google kuvahakuun ja Google kuvantunnistuksen tekoäly sanoi, että se on ankka. Tekoäly toistaa niitä asioita, mitä sille on opetettu ja sille on opetettu, että ankka näyttää tältä. Se ei siis näytä dinosaurukselta niin kuin sen fossiililuuranko näyttää.

Kun eri verkkosivustot ja lehdet tekevät lisää uutisia tästä löydöstä niin alkaa muodostumaan malli, miten asiaa uutisoidaan. Arviolta noin puolet uutisista sisältävät vain tämän taitelijan kuvan, eivätkä lainkaan alkuperäistä havaintoa, fossiilia. En löytänyt yhtään jossa olisi ollut vain fossiili eikä lainkaan tätä ankkaa.

Näin se evoluutiotodiste tehdään. Havaitaan jotain, annetaan mielikuvituksen lentää ja tehdään siitä mielikuvituksen tuotteesta muka-todiste. Näin saadaan ihmiset sanomaan, että evoluutiosta on tuhansia todisteita ja näin tästä ankan kuvasta tuli jälleen yksi tieteellinen todiste, vaikka se ei ollut edes alkuperäisessä tieteellisessä tutkimuksessa mukana.

Jos katsomme tarkemmin ja vertaamme, vaikka tätä ankan päätä ja fossiilissa olevaa kalloa, näemme kaikki ihan selkeästi, etteivät ne ole samanlaisia:




Samoin jos vertaisimme tätä fossiili ja vaikka velociraptorien fossiileja, niin huomaamme, että samankaltaisuus on paljon suurempi kuin ankan fossiileihin nähden. Velociraptorin kuva alla.


Velociraptor

Joku voi sanoa, että kaikki ymmärtävät, että nämä kuvat ovat sellaisia ajatusleikkejä, mutta eivät kaikki ymmärrä. Monet pitävät tätä ankan kuvaa tieteen todistuksena siitä, että evoluutiota on tapahtunut.

Perinteisempi nimi tälle on propaganda. Alla kertomus siitä, miten näiden kuvien tekeminen yleensä menee:

”Minulle kerrottiin, että piirustuksista piti tehdä joko enemmän tai vähemmän ihmismäisiä tai moderneja - riippuen siitä, mikä aihe oli. Taiteilijana olin mielissäni siitä, että minulla oli vapaus luoda piirustus, jota kukaan ei voisi saattaa kyseenalaiseksi, koska he eivät itsekään varmasti tienneet, miltä luontokappale näytti. Mutta kristittynä minusta oli epämiellyttävää, kun minulle kerrottiin, että he halusivat enemmän ´apinamaisia´ tai enemmän ´ihmismäisiä´ ominaisuuksia... Tämän Australopithecuksen tapauksessa minua pyydettiin luomaan jotain, joka oli suuri ´ehkä´ ja sitten saada näyttämään se uskottavalta.” (Doolan R, Wieland C. Filling the blanks; Interview with illustrator Ronald J. Ervin. Creation 1995,17;2:16-18.)

Voiko sellaiseen tutkijaan luottaa, joka siunaa taitelijan kuvan aiheesta, mikä on noin kaukana todellisuudesta? Onko hänen muutkin johtopäätöksensä yhtä tarkoitushakuisia? Onko tämä objektiivista tiedettä, jota tieteen aina väitetään olevan? Herää paljon kysymyksiä tällaisen tieteentekijän tarkoitusperistä. Pilataan hieno löytö tekemällä siitä harhaanjohtava kuva.

Tässä eräs noista moninaisista artikkeleista, joissa on molemmat kuvat. Mielenkiintoisesti artikkeli kertoo tutkijan sanoneen: "It was designed for swimming." Suunniteltupa hyvinkin - monet dinosaurukset elivät vedessä ja rämeiköissä. 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti