sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Älykäs solu - Uusi video solun elämästä


Sitä helposti ajattelee, että keho on sisältä melko staattinen. Vaikka siellä veri virtaa ja nesteet vaihtuvat ja ruoka kulkee läpi, niin luut ja lihakset ovat paikallaan. Tämä alla oleva video on ensimmäinen laatua maailmassa ja saa ajattelemaan toisin. Siinä kuvataan solujen liikettä.





Videon alussa oleva vikkelästi kulkeva solu, jonka sisässä on sinisiä palloja, on immuunisolu, joka kerää polysakkari sokereita. Se on ikään kuin roska-auto. Video on reaaliaikainen ja kuvattu pienen seeprakalan sisäkorvasta - silti ihmiselläkin on samanlaisia vaeltavia soluja. On aika metka ajatella, että sisässäni solut vaeltelevat ja vaihtavat paikkaa. Hyvä että muoto jotenkin säilyy.

On siis joukko soluja myös sinun sisälläsi, jotka koko ajan kulkevat paikasta toiseen suorittaen erilaisia tehtäviä. Perimästä eli DNA:sta tiedetään, että nämä solut ovat osa sinua eikä itsenäisiä bakteereja, joita myös elää sisälläsi.

Tuon yksittäisen solun liike tuntuu ja näyttää jotenkin älykkäältä. Ikään kuin se suorittaisi tehtävää määrätietoisesti ja tarkasti. Hieman hätäisesti, mutta kuitenkin lopputulos on siisti.

Onko tällä yksittäisellä solulla aivot, joilla se tekee päätöksiä? Tavallaan on ja tavallaan ei. Ihmisen aivot koostuvat syvästä neuroverkosta ja tällaisia aivoja sillä ei ole. Neuroverkkoaivot ovat monimutkaista oppimista varten. Niiden sijasta yksittäisellä solulla on ohjelmoitu logiikka, jonka mukaan se toimii. Se pystyy aistimaan olosuhteita ympäriltään, se pystyy tunnistamaan nämä sokerit, jotka se kerää pois. Se tekee päätöksiä, mihin suuntaan se liikkuu ja milloin sen on lähdettävä tyhjentämään lastiaan.

Solun eri aistinelimet tuottavat signaaleja solun sisälle ja DNA yhdessä RNA-koneiston kanssa käsittelee näitä signaaleja, ajaa ohjelmaa, joka päättää, mitä ohjeita solun liikuntaelimille annetaan. Myös näiden ohjeiden mukaan valmistetut proteiinit solun sisällä suorittavat operaatioita ja päätöksiä.

Biologinen elämä on älykkyydessään monikerroksinen ja monimutkainen. Solun sisälläkin tehdään päätöksiä, mekaanisia toimintoja ja liikettä kuten tässä animaatiossa esitetään:




Samoin kuten ensimmäisestä videosta näit, niin koko solu elää, liikkuu ja toimii. Monessa tapauksessa samantyyppiset solut yhdessä muodostavat elimen, vaikkapa maksan, ja yhdessä niillä on tehtävät, jota ne suorittavat. Ihminen koostuu monesta elimestä ja niistä yhdessä taas tulee toimiva kokonaisuus. Ihminen taas on vuorovaikutuksessa muun ekosysteemin kanssa ja ne toimivat yhdessä. Esimerkiksi kasvit tarvitsevat ihmisen tuottamaan hiilidioksidia ja taas ihmiset kasvien tuottamaa happea.

Tämä kaikki muodostaa yhden suuren jatkumon, eikä voida vetää rajaa mihinkään kohtaan ja sanoa, että tästä alkaa älykkyys. Jo tämä pieni proteiini solun sisällä, joka kuljettaa määrätietoisesti lastiaan paikasta toiseen, osoittaa älykkyyttä. Ei omaa älykkyyttään, koska se on vain mekaaninen kone, mutta suunnittelijansa älykkyyttä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti