sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

MIT-Yliopisto: Tietokoneella voidaan ohjelmoida bakteeria


MIT yliopistossa on kehitetty järjestelmä, jolla koodataan ohjelmia bakteereihin. Samalla ohjelmointikielellä, kuin millä koodataan 'lutikoita' (niitä pieniä mustia piirejä tietokoneessa), ohjelmoidaan logiikkaa elävään bakteerisoluun. Tällä logiikalla solu saadaan sitten käyttäytymään eri tavalla eri tilanteissa, esimerkiksi tuottamaan tiettyä entsyymiä tiettyjen ravintoaineiden läsnäollessa tai vaikkapa tappamaan itsensä tiettyjen ehtojen täytyttyä. Tämä ohjelma kirjoitetaan tietokoneella ja siirretään bakteerin DNA:han proteiinien avulla1


Kuvnn lähde: viite 1.


Tämä todistaa, että a) DNA:ssa on tietoa, B) DNA:ssa on tietojenkäsittelyä. Jos näin ei olisi, niin tämä ei voisi olla mahdollista. Tästä seuraisi, että tietokoneissakaan ei olisi tietojenkäsittelyä. Voinemme olla yhtä mieltä, että tietokoneissa on tietojenkäsittelyä. Tosin, jos sitä ei usko, niin voi aina kysyä esimerkiksi yliopiston informaatiotieteen laitokselta, onko tietokoneissa tietojenkäsittelyä vai onko se vain sähköä.

Kukaan ei ole nähnyt, katseella seuraten, tiedon syntyvän itsestään. Tiedolla on aina lähde, joka on tietoinen, älykäs ja jolla on tarve kommunikoida. Sen sijaan moni on nähnyt ja kokenut, miten tietoa katoaa itsestään, esim. tietokoneen kovalevyn rikkoutuessa. Aina viestiä kopioitaessa ja lähetettäessä informaatiota voi kadota, mutta ei lisääntyä. Tunnettu ongelma tietoverkoissa. Olet todennäköisesti kohdannut tämän tiedon katoamisen useitakin kertoja, kun olet puhunut puhelimella: "…pätkii…p..kii…". Tuskin koskaan olet kuitenkaan kuullut puhelimessa, että joukkoon olisi tullut kesken matkaa selkeitä lauseita, joita vastapuoli ei puhunut. Tätä olisi tiedon lisääntyminen itsestään.

Kirjaimia satunnaisesti järjestettäessä ei synny tietoa, vaikka ne joskus voisivat näyttää jopa tutuilta sanoilta. Näillä sanoilla ei silloin ole lähettäjää, eli niillä ei ole kontekstia, jossa niille olisi annettu merkitys. Merkitys annetaan aina ulkoapäin. Jos arpanopat näyttävät 5 ja 2 ne eivät vielä kerro mitään. Mutta jos sanon, että se on ikäni, tulee luvulle heti merkitys. Siitä voi laskea esimerkiksi syntymävuoteni (tosin ikäni ei ole tuo). 

DNA:n tietopankissa on sanoja, joilla on merkitys. Siellä on rakennusohjeet, joilla rakennetaan proteiinikoneita, joihin biologinen elämä perustuu. Tietyt proteiinikoneet lukevat mekaanisella liikkeellä DNA:n tietoa bitti kerrallaan, kopioivat sen RNA:han ja lähettävät tiedon eteenpäin toisaalle, jossa tämä tieto tulkitaan juuri niin kuin solun tietojenkäsittely-yksikkö oli tarkoittanut. Siitä tulee proteiini, jonka määrää DNA:n pystyy mittaamaan, ymmärtämään ja päättämään tuotetaanko samaa proteiinia lisää. Tämä takaisinkytketty kommunikointilinkki todistaa, että DNA:ssa on tietoisuus siitä, mitä se tuottaa. Se ei vain sattumalta tuota jotain, vaan tarkoin ohjelmoidusti. Tässä kommunikointisilmukassa on sekä varsinaista tietoa proteiinin rakentamiseksi, että meta-tietoa siitä miten, missä ja kuinka paljon proteiinia rakennetaan, eli tieto tiedosta. 

Meta-tieto ja tieto yhdessä osoittavat informaatiojärjestelmän arkkitehtuurin, jonka sattumavarainen syntyminen ei ole pelkästään epätodennäköistä vaan yksiselitteisesti mahdotonta: ei voi syntyä sattumalta proteiinia, sen rakentamista kuvaavaa rakennusohjetta, tietoa näiden riippuvuudesta toisistaan ja tätä prosessia ohjaavaa tietoa yhtä aikaa, koska vain kaikkien palojen olemassa ollessa voitaisiin yksittäinen pala testata luonnonvalinnan avulla ja havaita se hyväksi tai toimimattomaksi. Proteiinin toimivuus voidaan havaita vain, jos meta-tieto mahdollistaa sen proteiinin rakentamisen. Näiden kaikkien informaatiojärjestelmän palikoiden on ollut oltava olemassa samanaikaisesti, toimivana, jo alussa. Informaatiotieteen lainalaisuudet määrittelevät tämän kokonaisuuden selkeästi yhdeksi järjestelmäksi, josta vähentämällä mikä tahansa osa, rikkoutuu koko järjestelmä.

Tämä tieto, tietojenkäsittely, kommunikointi ja takaisinkytkentä solussa ovat selkeitä suunnittelutodisteita. Ne vaativat tietoisen, älykkään, Luojan. 

Vaihtoehto, että nämä olisivat tulleet itsestään, on tieteessä perusteeton, koska informaatiota ei ole kukaan nähnyt syntyvän itsestään. Sen sijaan informaatiota on havaittu älykkäiden tietoisten mielten luovan, esimerkkinä tästä ihmisten kirjoittamat kirjat. Ihminen ei kuitenkaan ole voinut luoda itseään, vaan ihmisen luojan on ollut oltava olemassa ennen ihmistä ja hänellä on ollut ajatus, tahto ja tarkoitus luoda ihminen. Tutustu siis Luojaasi. Tien sinne tunnet - ja niitä on vain yksi. 


Viitteet:
  1. http://news.mit.edu/…/programming-language-living-cells…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti