sunnuntai 5. elokuuta 2018

Kuinka vanha on genomimme?


Evoluutiotutkijoilla on ongelma: ENCODE projekti1 käytti 400 miljoonaa dollaria ja 10 vuotta tutkimuksiin ja totesi, että lähes koko DNA toimii eli koodataan RNA:ksi tai käytetään proteiinien kiinnittymiseen (siihen aikaan, noin 6 vuotta sitten,  80% tutkittiin ja havaittiin toimivaksi, sittemmin uusia alueita on löydetty toimivaksi, kuten pseudogeenit ja kromosomien sentromeerit eli keskustat).

Aikaisempi oletus oli, että evoluution on täytynyt jättää roskia jälkeensä ja vain proteiineja koodaava osuus on toimivaa. Roskat olisivat epäonnistuneita geenijaksoja, jotka eivät tuota toimivia proteiineja. Evoluutio, ollakseen totta, tarvitsee tällaisen roskapankin, jotta satunnaisuusmatematiikka toimisi edes jollakin kuvitteellisella tasolla.

Nyt uusi tutkimus2, joka on ENCODE projektia vastaan, sanoo, että kokonaan koodaava DNA ei ole mahdollista, koska mutaatioita tulee sellaista vauhtia, että miljoonissa vuosissa genomimme olisi tuhon oma. Ja koska on miljoonat vuodet, DNA:ssa on pakko olla roskaa noin 80%.

Tutkijat laskivat, että jokaisella vanhemmalla pitäisi olla miljoona lasta, joista lähes kaikki kuolisivat letaalien mutaatioiden tähden, jotta genomimme edelleen voisi olla kunnossa, jos se kokonaisuudessaan olisi toimivaa. Luonnonvalinnan pitäisi siivota genomiamme näin rajusti.

Melkoinen paradoksi ratkaistavaksi. Toiset perustavat väitteensä havaintoon (ENCODE) ja toiset matematiikkaa. Jälkimmäisessä pitää tietysti tehdä joukko oletuksia, jotta yhtälö pätee. Ja kuten aina oletukset tehdään maailmankuvan avulla.

Yksi tekijä voi ratkaista tämän ristiriidan näiden tutkimusten välillä, mutta se ei tietenkään ole vaihtoehto näille tutkijoille: ihmisen historiassa ei ole miljoonia vuosia, on vain tuhansia vuosia! Silloin ei olisi ollut pitkää ajanjaksoa, jolloin olisi kertynyt roskaa ja koko genomi vain on toimiva.

Jännää, että sama koskee pimeää ainetta kosmoksessa. Kun kaavat muutetaan niin, että ei ole miljoonia vuosia, mitään pimeää ainetta ei tarvitse keksiä. Galaksit kyllä pysyvät kasassa muutama tuhat vuotta ihan 'alkuvauhdin' avulla.

Näissä kahdessa genomitutkimuksessa ei ole mitään ristiriitaa, kun poistetaan miljoonat vuodet. Jäljelle jää vain ne yli 200 000 haitallista mutaatioita, mitkä on löydetty ihmiseltä. Näistähän on tutkimus, joka sanoo, että suurin osa on tullut viimeisen 5 000 vuoden aikana.3,4

Tutkimukset siitä, miten DNA toimii, tulevat jatkumaan ja sitä kautta tulee selviämään uusia ihmeellisiä asioita. Olemme vasta alussa. On helppo ennustaa, että tuntemattomalle genomille löydetään yhä uusia toimintoja.






Viitteet:
  1. Hyvä artikkeli ENCODE projektista http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2012/09/05/encode-the-rough-guide-to-the-human-genome
  2. Matemaattinen todiste tässä: https://www.newscientist.com/article/2140926-at-least-75-per-cent-of-our-dna-really-is-useless-junk-after-all/
  3. https://scitechdaily.com/prolific-changes-in-the-human-genome-in-the-past-5000-years/
  4. Analysis of 6,515 exomes reveals the recent origin of most human protein-coding variants https://www.nature.com/articles/nature11690

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti