sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Missä vaiheessa ihmiskunnan kehittyminen kääntyi taantumukseksi?


Koska on aivan selvää, että mutaatiot aiheuttavat sairauksia1 ja että niitä kertyy joka sukupolvi lisää ihmiseen2, niin evoluutio-opin piirissä pitäisi kovasti kysellä, että milloin tämä kaikki kääntyi? Milloin kehitys loppui ja taantuminen alkoi? Mikä oli se ajanhetki ja tekijä, joka muutti kaiken?

Eivätkö nämä kysymykset olisi aivan luonnollisia nykyisten havaintojen pohjalta?

Tällaista ei kuitenkaan kysellä eikä ihmetellä. Usko siihen, että kehittyminen tapahtuu mutaatioiden kautta on järkkymätön, vaikka näyttöä ei ole. 

Kaikki nämä kysymykset kuitataan toteamuksella, että evoluutiolla ei ole suuntaa, vaan kaikki muutos on evoluutiota. Kuitenkin suomenkielinen vastine sanalle evoluutiolla on kehitysoppi. Se siis tarkoittaa, että bakteerista olisi kehittynyt ihminen. Tämä määritelmä pitää sisällään kehittymisen, jolla on suunta: paljon uusia toimivia rakenteita ja vielä enemmän uusia toimivia proteiinikoneita solujen sisälle - eikä rikkoutuneita koneita tai korruptoituneita elimiä.

Miksi sitten ei rakenneta teoriaa, että aluksi eliöt kehittyivät ja sitten ne alkoivat taantumaan?3 Koska se tarkoittaisi, että evoluutiolla olisi päämäärä, jonka se on löytänyt: ihminen, ja tämä tarkoittaisi, että päämäärän on joku asettanut ja asioilla sittenkin olisi jokin tarkoitus. Tätä ei voida sallia.


Evoluutiofilosofiaan kuuluu ajatus siitä, että kaikki on syntynyt itsestään eikä suunnitelmallisesti. Siksi alkuräjähdysteoria on kiinteä osa samaa filosofiaa. Samaan kuuluu myös abiogeneesi eli elämän syntyminen elottomasta materiasta itsestään ilman tarkoitusta. Kaikki tämä on filosofiaa, ihmisen alkuperän pohdintaa, eikä kokeellista tiedettä.

Miten sitten ei-mistään tulee jotakin ilman syytä? Ensin maailmankaikkeus synnytti itsensä, ennen kuin oli siis itse edes vielä olemassa, kuten Stephen Hawking asian ilmaisi.4 Dosentti Kirsi Lehto Turun yliopistosta taas sanoi: "Elämä syntyi, koska sen piti taistella olemassaolonsa puolesta."5 -  jälleen personoidaan objekti tekijäksi ja sanotaan sen toimivan ennen omaa olemassa oloaan. Ovatko nämä mielestäsi tieteellisiä lausuntoja?

Luominen taas lähtee siitä, että tämä alamäki alkoi syyntiinlankeemuksesta, kun Jumalan kaikki täydelliseksi tehnyt voima etääntyi ihmisestä ja luomakunnasta ihmisen omasta tahdosta - ihmisen, jonka valtaan sitä ennen luomakunta oli alistettu. Alussa siis asiat olivat paremmin kuin nykyisin. 

Jokaisen on itse päätettävä uskooko siihen, että kaikki on syntynyt itsestään ilman tekijää vai uskooko tekijään kaiken takana. Toinen selittelee asioilla, mitkä eivät ole loogisia, kuten että kehittymisellä ei ole suuntaa ja että asiat loivat itsensä ennen omaa olemassaoloaan ja että kuollut materia alkoi kopiomaan rakenteitaan ja olikin yht'äkkiä persoonallinen tekijä. Toinen ei alistu tieteen tutkittavaksi muuta kuin tekojensa kautta, ja on ilmoittanut itsensä kirjallisesti ja historiallisesti ihmiskunnalle.



Viitteet:
  1. The Human Gene Mutation Database http://www.hgmd.cf.ac.uk/ac/index.php
  2. Tämä ja vastaavat tutkimukset https://www.nature.com/news/2009/090827/full/news.2009.864.html
  3. Niin saattaapa tällainenkin evoluutioteoria olla olemassa, sillä nykyisin ei puhuta yhdestä teoriasta, vaan useasta erilaisesta ja eri periaatteisiin nojaavista evoluutioteorioista.
  4. Stephen Hawking tapailee tähän suuntaan kirjassaan The Grand Design. Aiheesta paljon keskustelua, katso esim: https://bigthink.com/dr-kakus-universe/can-a-universe-create-itself-out-of-nothing
  5. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/06/01/elaman-synty-on-tieteen-suurimpia-arvoituksia-miten-ja-missa-elama-syntyi
     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti