tiistai 28. helmikuuta 2017

Löytyykö sitä elämää?

Satakunnan Kansa tänään tiistaina 28.2.2017 julkaisi parikin tiedeartikkelia, jotka vaativat kannanottoa.

Näissä artikkeleissa viitataan tutkimuksiin, joissa elämää haetaan toisaalta "omalta takapihalta" (aurinkokunnasta) toisaalta naapuri tähdiltä sekä planeettamme sisältä syvistä kaivoksista. Jälkimmäisen artikkelin johdanto kertoo hyvin, miksi toimittaja oli halunnut nämä artikkelit samalle aukeamalle: "Naican kideluolista löytyneet oudot mikrobit auttavat tutkijoita Maan ulkopuolisen elämän etsimisessä."

Tällaisella asettelulla halutaan ihmisten uskovan, että kun maan alta löytyy "outoa" elämää, niin sitä varmasti löytyy avaruudestakin. Halutaan johdattaa ihmisiä uskomaan tällainen yhteys.

Mitä oikeasti oli kideluolista löydetty elämä? No jokin yksisoluinen bakteerin kaltainen eliö, jolla solun ja solun rakenteiden lisäksi oli DNA. Se mikä sen teki oudoksi oli, että tietokoneista ei löytynyt vastaavaa DNA:ta kokonaisuudessaan.

Tässä pitää nyt olla tarkkana, mikä oli havainto ja mikä oli tutkijan tai toimittajan maailmankuvaan perustuva johtopäätös - niin kuin aina. Havainto oli, että löydettiin tuttuihin solumaisiin rakenteisiin perustuvaa elämään, jolla on aivan tavalliseen DNA:n perustuvat tiedonhallintajärjestelmä. Se, mikä sai otsikon sanomaan hyvin erilaista elämää oli, että ko. eliöt käyttävät ilmeisesti ravinnokseen erilaisia mineraaleja eivätkä yhteytä. No mitä ihmeellistä siinä on? Ei mitään, suurin osa bakteereista ja arkkieliöistä ei yhteytä. Suurin osa niistä käyttää ravinnokseen erilaisia kemiallisia yhdisteitä, joita hajottamalla vapautuu energiaa (Talvivaaran kaivos käyttää bakteereja, jotka syövät mineraaleja.) Energian avulla voidaan rakentaa solun sisäistä energiaa nimeltä ATP, jota taasen tarvitsevat toimiakseen kaikki ne sadat DNA tietojenkäsittelyyn osallistuvat proteiinikoneet. Ja näillä eliöillä pitää olla nämä koneet ja niiden rakennusohjeet ovat DNA:ssa (ja ne arvatenkin ovat samanlaisia kuin muillakin eliöillä).

Siis tämä löytynyt elämä on DNA:han pohjautuvaa hyvin tavallista biologista mikrobielämää, jonka DNA sekvenssi voidaan analysoida - ei mitään hyvin erilaista elämää. Se ettei tietokannoista löytynyt tälle "sukulaista" ei ole lainkaan ihmeellistä. Ensinnäkään kaikille ei vain ole sukulaisia, vaikka evoluutio-oppi sitä kiivaasti vaatii: kirahvilla ei ole sukulaista, kilpikonnalla ei ole sukulaista, papukaijalla ei ole sukulaista - kaikki nämä ovat iso ongelma evoluutio-opille. Toiseksi ei siellä tietokannoissa ole ylipäätään kuin murto-osa olemassa olevista mikrobeista.

Tällä tavalla tutkijat vain keräävät huomiota eli rahoitusta. Valitettavasti siinä samalla levitetään faktoina pelkkiä iltapäiväunia.

Mitenkä tämä sitten oikeasti auttaa löytämään elämää muualta avaruudesta? Ei mitenkään - näillä kahdella asialla ei vain ole mitään yhteyttä. He haluavat vain ihmisten uskovan, että jotain ihmeellistä löytyy avaruudestakin. Jälleen saadakseen rahoitusta työlleen - verovaroista tietenkin.

Jos avaruudessa olisi älykästä elämää (mikrobit eivät ole tässä mielessä älykästä elämää) niin meidän pitäisi se jo tietää evoluutio-opin mukaan. Nimittäin maailmankaikkeuden evoluutio menee niin, että ei-mikään räjähti 15 miljardia vuotta sitten. Meidän aurinkokuntamme syntyi jälleen räjähdyksestä 4,5 miljardia vuotta sitten. Tarkoittaa, että muualla on näitä planeettoja ollut jo 10 miljardia vuotta ennen Maata. Jos kerran elämää syntyy niin ihmeellisen helposti itsestään luonnossa, niin siinä on ihan tarpeeksi pitkä aika, jotta jossain olisi pitänyt kehittyä elämää, joka olisi jo radiosignaaleja meille lähettänyt. Vaan ei ole, vaikka näitä signaaleja on etsitty jo kymmeniä vuosia ja sadoilla tuhansilla tietokoneilla (joskus oli jopa sellaisia 'näytönsäästäjiä', joilla sait oman tietokoneesi joutoajan valjastettua tähän työhön).

Mutta kun tiedemiehet eivät saa elämää syntymään edes laboratoriossa älykkäästi suunnittelemalla - miten se sitten syntyy kivenkolossa itsestään? Kaikki ketkä ovat seuranneet blogejani tai muuten asiaan tutustuneet, tietävät että ensimmäisenkin solun syntyminen itsestään edes vaiheittain on sula mahdottomuus.

"-Luolasto on äärimmäisen kaunis. Sen kauneus tuo kyyneleet silmiin. Kiteet ovat valtavia ja luolan seinät ovat oranssia." Niinpä, mikä taideteos - kukahan sen on rakentanut?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti