sunnuntai 6. lokakuuta 2019

4. Maailma ilman järjestystä


Taivaan ja maan luominen ensimmäisessä jakeessa oli niin tilan (taivas) kuin materian (maan) luominen. Alussa -sana kertoi lisäksi, että aika alkoi käymään, kun materia alkoi liikkumaan tilassa eli avaruudessa.


-------------------------------------------------------------------------------------------
Muut artikkelit Luomiskertomuksesta:
1. Johdanto - Onko Raamatun Luomiskertomus kirjaimellinen?
2. Aika alkoi - Alussa... 
3. Ensimmäinen jae - Alussa Jumala loi taivaat ja maan 
4. Toinen jae - Maailma ilman järjestystä
           ------------------------------------------------------------------------------------------


Toinen jae luomiskertomuksessa kertoo, mikä tilanne oli heti alun jälkeen:

Maa oli autio ja tyhjä, ja pimeys oli syvyyden yllä, ja Jumalan Henki liikkui vetten päällä.  (RK: 1. Moos. 1:2)

Maa sana on monikäyttöinen. Samoin kuin suomenkielessä myös hepreassa maa sanaa käytetään niin maa-aineksesta, valtiosta kuin maaplaneetasta. Ajattelepa vaikkapa sanaa maansiirtokone, ei sillä maaplaneettaa siirretä mihinkään, vaan materiaa kauhallinen kerrallaan.

Sanapari autio ja tyhjä on aiheuttanut paljon selittelyä. Hepreaksi se on tohuw bohuw. Ne voitaisiin kääntää vaikka kaaos ja käyttämätön, tai vapaasti vaikkapa hyrskynmyrskyn tai sekamelska. Tämä kuvaisikin paremmin sitä luomisen tilaa: Jumala loi ensin materiaa, ikään kuin hiekkaläjän (tosi ison) ja paljon vettä. Aluksi ne olivat vain materiaa, vailla muotoa ja järjestystä.

Vesi tuleekin kuvaan tässä samassa jakeessa, kun Jumalan henki liikkui veden päällä. Syvyys voi viitata veden syvyyteen, mutta myös siihen pimeään tilaan, minkä Jumala oli juuri luonut. Tämä liikkui sana on sama sana kuin kotkan leijailusta käytettävä sana, kun se lepattelee ilmassa tarkkaillen maata ja löytääkseen saaliin.

Jakeen voisi siis vapaasti kääntää: 'Materia oli muotoa vailla, vettä oli laajassa pimeydessä ja Jumalan henki tarkkaili kaikkea tätä.' Tässä vaiheessa maaplaneetalla tai aineella yleisesti ei siis ollut vielä suurta muotoa.

(On olemassa aukkoteorian nimellä kulkeva oppi, joka sanoo, että ennen tätä jaetta oli miljoonien vuosien aukko, jonka aikana saatana tuhosi ensimmäisen luomakunnan. En kannata tätä oppia, koska yksinkertainen lukeminen ei anna mitään viitettä tähän, sillä kaiken luominen tapahtuu vasta tämän jälkeen. Kaikki mitä me löydämme fossiileina maahan hautautuneina, on luomisen ja syntiinlankeemuksen jälkeistä elämää, isoksi osaksi Vedenpaisumuksessa hautautunutta, sillä kuolema tuli vasta synnin jälkeen luomakuntaan.)


Vesi

Vesi on tässä, kuten koko luomiskertomuksessa, suuressa roolissa. Kuten se on tärkeä myös kaikelle elämälle. Se on myös maailmankaikkeuden, avaruus mukaan lukien, yleisin molekyyli. Apostoli Pietarikin mainitsee siitä ja luomisesta profeetallisesti:

Tieten tahtoen he eivät ota huomioon, että taivaat samoin kuin maa, joka on tehty vedestä ja veden kautta, olivat ikiajoista olemassa Jumalan sanan voimasta,  (RK: 2. Piet. 3:5)

Pietari viittaa tässä kristittyjen pilkkaajiin, jotka viimeisinä päivinä tulevat sanomaan, ettei Jumala mitään ole koskaan luonut:

Ennen muuta tietäkää se, että viimeisinä päivinä tulee pilkkapuheineen pilkkaajia, jotka vaeltavat omien himojensa mukaan. He sanovat: "Missä on lupaus hänen tulemuksestaan? Onhan siitä lähtien, kun isät nukkuivat pois, kaikki pysynyt ennallaan luomakunnan alusta asti." (RK: 2. Piet. 3:3-4)

Juuri tätä näemme ympärillämme tänä päivänä, kun evoluutioteorialla kielletään luomistyö ja sen mukana myös kaikki muukin mukaan lukien Jeesuksen paluu.

Vesi on hyvin poikkeuksellinen molekyyli muihin nesteisiin verrattuna:
  • Suuri ominaislämpökapasiteetti: Meret toimivat puskurina lämpötilavaihteluille.
  • Korkea höyrystymislämpötila, vaatii paljon energiaa kiehuttaa vettä. Hikoilu jäähdyttää tehokkaasti.
  • Korkea pintajännitys: kestää jopa hyönteisten kävelyn.
  • Monet aineet liukenevat veteen, myös suola ja sokeri.
  • Vetysidokset tekevät sen sulamis- ja höyrystymislämpötiloista paljon korkeammat kuin muilla vastaavilla molekyyleillä.
  • Kahdenlaiset vetysidokset ruumiin lämpötilassa.
  • Laajenee jäätyessään, joten järvet jäätyvät pinnalta, eivät pohjasta, mikä mahdollistaa vesielämän talvellakin pohjan lähettyvillä.

Nämä kuulostavat itsestään selvältä meille, kun olemme tähän tottuneet, mutta lähes kaikki muut nesteet käyttäytyvät eri tavalla. Tässäkin on piilotettuna Jumalan salainen viesti meille: "Minä olen suunnitelut kaiken tarkoin."

  


Järjestyksen lisääminen

Jumala koko ajan lisäsi järjestystä luomisviikon aikana. Tämä jälkeen kaikki järjestys pysyy yllä Jumalan avulla. Jos Jumala täydellisesti kääntäisi selkänsä, hyvin pian kaikki murenisi käsiin. Galatalaiskirje sanoo tämän näin:

Jumala on pelastanut meidät pimeyden vallasta ja siirtänyt meidät rakkaan Poikansa valtakuntaan, hänen, jossa meillä on lunastus, syntien anteeksi saaminen. Hän on näkymättömän Jumalan kuva, koko luomakunnan esikoinen. Hänessä luotiin kaikki, mitä on taivaissa ja maan päällä, näkyvät ja näkymättömät, olivatpa ne valtaistuimia tai herruuksia, hallituksia tai valtoja. Kaikki on luotu hänen kauttaan ja häneen. Hän on ennen kaikkea muuta, ja hänessä kaikki pysyy voimassa. Hän on ruumiin, seurakunnan, pää. Hän on alku, kuolleista nousseiden esikoinen, jotta hän olisi kaikessa ensimmäinen. (RK: Kol. 1:13-18)

Maailmankaikkeudessa on luontainen pyrkimys kohti energiaerojen tasoittumista (entropia). Luomisviikon aikana Jumala yliluonnollisen prosessin kautta lisäsi järjestystä ja myös energiaeroja. Biologinen elämä nykyisessä maailmankaikkeudessa on ainoa, mikä taistelee tätä energia erojen tasoittumista vastaan. Tämäkin taistelu on vain paikallista ja vaatii jatkuvaa energiaa ulkopuolisesta lähteestä (aurinko).

Miksi Jumala loi maailman, jossa epäjärjestys kasvaa koko ajan? Näin ei itseasiassa tapahtunut - Jumala loi maailman, josta hän sanoi, että kaikki on 'erittäin hyvää'. Jotain siis on tapahtunut luomisviikon jälkeen, koska kun katsomme ympärillemme, kaikki ei todellakaan ole erittäin hyvää.

Ihmisen rikkomuksella Jumalaa vastaan syntiinlankeemuksessa oli myös maailmankaikkeutta koskeva seuraamus. Kaikki ei enää ollut erittäin hyvää sen jälkeen, kun Jumala langetti tuomion. Paavali kertoo asian näin:

Koko luomakunta ikävöi ja odottaa hartaasti Jumalan lasten ilmestymistä. Luomakunta on näet alistettu katoavaisuuden valtaan, ei omasta tahdostaan vaan alistajan, kuitenkin sen toivon varaan, että itse luomakuntakin vapautetaan turmeluksen orjuudesta Jumalan lasten kirkkauden vapauteen. Me tiedämme, että koko luomakunta yhdessä huokaa ja on synnytystuskissa aina tähän hetkeen asti.  (RK: Room. 8:19-22)

Luomakunta on siis turmeluksen orjuudessa ja alistettu katoavaisuuden valtaan. Kenen toimesta?

Kun Jeesus oli saatanan kiusattavana autiomassa käytiin tämä keskustelua:

Paholainen vei hänet korkealle paikalle, näytti hänelle yhdessä hetkessä kaikki maailman valtakunnat ja sanoi hänelle: "Sinulle minä annan koko tämän valtapiirin ja sen loiston. Minun haltuuni se on annettu, ja minä annan sen kenelle tahdon. Jos siis kumarrut eteeni, niin tämä kaikki on sinun." Jeesus vastasi hänelle ja sanoi: "On kirjoitettu: 'Herraa, sinun Jumalaasi, sinun tulee kumartaa ja vain häntä palvella.'" (RK: Luuk. 4:5-8)

Tässä Raamatun sana todistaa, että kaikki on saatanan vallassa. Saatana tosin voi toimia vain Jumalan sallimissa rajoissa. Muutkin Raamatun kohdat ovat sopusoinnussa tämän kanssa. Siinä vaiheessa, kun ihminen lankesi rikkomaan Jumalaa vastaan ja kuuntelemaan saatanaa, siirtyi kaiken hallintavalta ihmiseltä saatanalle. Myöhemmin luomiskertomuksessa näemme nämä tapahtumat tarkemmin ja sen miten Jumala antoi ensin hallintavallan ihmiselle.

Pahasti kärsinyttä ei voi korjata, siksi Jumalan pitää viedä luoda uutta tulevaisuudessa:
 
Katso, minä luon uudet taivaat ja uuden maan. Entisiä ei enää muisteta, eivätkä ne enää nouse mieleen, vaan te saatte iloita ja riemuita iankaikkisesti siitä, mitä minä luon. Sillä katso, riemuksi minä luon Jerusalemin, iloksi sen kansan.  (RK: Jes. 65:17-18)

Samoin on ihmisen sydämen osalta. Sitä ei voi korjata, vaan tilalle tarvitaan uusi: 

Minä annan teille uuden sydämen, ja uuden hengen minä annan sisimpäänne. Minä otan kivisydämen pois teidän sisältänne ja annan teille lihasydämen.  (RK: Hes. 36:26)


Luomisprosessi

Luomiskertomus on vain muutaman lauseen pituinen. On luonnollista silloin, että se on yksinkertaistus eikä kerro kaikkia yksityiskohtia. Monet tärkeätkin asiat ovat siitä pois, kuten esimerkiksi enkelien luominen. 
Silti siitä käy selville, että luominen on prosessi. Se alkaa ensimmäisenä päivänä ja jatkuu taukoamatta kuusi päivää. Asiat eivät aina ilmesty yhtäkkiä, vaan ne valmistuvat ”vähitellen” järjestyksessä kunnes ne julistetaan valmiiksi. Vähitellen tässä on tietysti hyvin suhteellista. Mutta haluan sanoa sillä sitä, että koko ajan tapahtui jotain, ei vain silloin kun luomiskertomus sanoo jotain. Sillä näiden kuuden päivän aikana Jumala loi kaiken, mitä on olemassa tänään. Ei vain ne asiat, mitkä on mainittu, vaan ihan kaiken. Tämä käy selville monesta Raamatun jakeesta:
Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, …  (RK: 2. Moos. 20:11)
Hyvä esimerkki prosessinomaisesta luomisesta ovat ne 17 kertaa, kun Raamattu kertoo, että Jumala levitti taivaat. Verbi levitti on hyvin prosessinomainen sana. Asetti kauaksi toisistaan olisi lyhyt ilmestymisen kaltainen tapahtuma, mutta sana levitti kuvaa sitä tekemistä, jossa koko ajan tapahtuu jotain. Ensin taivaat ovat vähän levällään sitten hieman enemmän ja yhä enemmän, kunnes ne ovat lopulta levitetty täyteen mittaansa.
Minä olen tehnyt maan ja luonut ihmisen maan päälle. Minun käteni levittivät taivaan auki, minä annoin käskyni kaikille sen joukoille [tähdille].  (RK: Jes. 45:12)
Jumala on suunnitellut kaiken ensin hyvin tarkkaan, jotta hänen ajatuksensa toteutuvat täsmälleen. Suunnitelmallisuus näkyy kaikessa elävässä ja elottomassakin. Jumala myös suunnitteli, miten maailmankaikkeus luodaan ja missä järjestyksessä asiat tapahtuvat. Hän suunnitteli miten kuusi luomisen päivää etenevät.
Jumala loi kaikki kuudessa päivässä sen takia, että se oli hänen suunnitelmansa, ei sen takia, että jokin olisi hänet siihen pakottanut, eikä sen takia, että materian luonne olisi määrännyt hänet niin toimimaan. Jumala suunnitteli materian ja luonnonlait niin, että se toteutti juuri sen, minkä hän halusi.
Käytetyt verbit kuvaavat tätä, että ensin oli suunnitelma, sitten tapahtui niiden mukaan. Tulkoon, tapahtukoon, tehkäämme sanat kaikki esiintyvät luomiskertomuksessa. Ne kertovat, miten oli jo tiedossa, mitä tuleman pitää ja vasta sitten asia tapahtui.
Jumala sanoi: "Tuottakoon maa eläviä olentoja lajiensa mukaan, karjaeläimiä, pikkueläimiä ja villieläimiä lajiensa mukaan." Näin myös tapahtui.  (RK: 1. Moos. 1:24)
Luonnonlait Jumala suunnitteli niin, että ne toimivat Jumalalle hyödyksi jo luomisen aikana eikä pelkästään sen jälkeen.




Jumala sanoo mitä tekee ja tekee mitä sanoo
Suunnitelmallisuus on ihmisellekin luonnollista: jos teemme keittiöremonttia, niin suunnittelemme ensin missä järjestyksessä työ etenee ja miltä keittiö tulee lopulta näyttämään: sähkötyöt pitää tehdä oikea-aikaisesti, vesiputket ennen kaappeja ja niin edelleen.
Samoin, kun tehdään keittiöremonttia, niin ei siihen tilata kylpyhuonekalusteita ja aleta sitten sovitella niitä keittiöön. Kun Jumala suunnitteli maailman, ei hän tilannut aineita (itseltään) toisenlaiseen maailmaan vaan juuri tähän. Suunnitelma, aineet ja lopputulos ovat toisiinsa yhteensopivat. Atomi ja sen rakenne ovat Jumalan niin suunnittelema, että myös luominen onnistuu hänen määräämässään ajassa ja järjestyksessä.  
Sitten kun keittiöremontti on saatu valmiiksi, ei naapuria pyydetä katsomaan autotallia ja kerrota, että remontoin tämän. Jumala tietää kirjata sen ylös, minkä teki.
Jos ajatellaan, että Jumala joutui käyttämään jotain muuta materiaa kuin, mitä Hän halusi, tai että hänen piti sovittaa luominen jo olemassa olevaan maailmankaikkeuteen, niin silloinhan hän ei ole kaikkivaltias, eikä tämän materialistisen maailman ulkopuolella, vaan tuomittu elämään tämän maailman ehdoilla, joihin hän itse ei saanut vaikuttaa. 
Jos Hän on tämän maailman ehtojen sisällä, niin hän ei pysty tätä maailmaa uudistamaankaan ja meidän toivomme paremmasta tulevasta on olematon.   Jos Luomiskertomus ei ole totta, niin myös nämä tulevat lupaukset Raamatussa eivät ole totta.
Tätä logiikkaa seuraten Jumala kutistuu pian vain näkymättömäksi keskustelukumppaniksi, joka sivusta antaen koittaa kuiskata moraaliohjeita, jotka hänen mielestään voisivat auttaa ihmistä elämään tämän materialistisen maailman ehdoilla. Itämaisissa uskonnoissa on juuri näin, mutta ei Raamatussa.
Tällöin ei myöskään ihmeet olisi mahdollisia. Ei olisi mahdollista, että Jeesus herätti Lasaruksen kuolleista neljän päivän jälkeen tai sitten Lasarus ei ollut oikeasti kuollut, mutta vain nukkui ja Jeesus tai hänen seuraajansa valehtelevat tapahtumasta vastoin parempaa tietoa. Näin ajatellen ei pelkästään Jumala kutistu, vaan koko Raamattu pienenee pieneksi niksikirjaksi. Tätä on epäusko ja näin ajattelevat Raamatusta ateistit ja muut Jumalan kieltäjät.
Jos Hän olisi halunnut, Hän olisi voinut valmistaa maailman miljardien vuosien aikana, mutta hän halusi valmistaa maailman kuudessa päivässä. Kyllä Hän silloin kaikkivaltiaana myös suunnitteli asiat valmistettavaksi kuudessa päivässä. Se, että me emme saa kaikkea loksahtamaan kohdalleen, kun tutkimme maailmaa, ei ole Jumalan vika, vaan meidän vajavaisuuttamme tiedossa ja taidossa.
Se näennäinen ristiriita, mikä on populaarin alkuperätieteen ja Luomiskertomuksen välillä, on Jumalan kieltävän ihmisen rakentama ja sen päämäärä on kieltää Jumala. Siksi näiltä osin havainnot tulkitaan niin, etteivät ne sovi Raamattuun. Jumalaan uskovat tiedemiehet osaavat kyllä tulkita tieteen havainnot toisin, niin että ne täysin yhtyvät Raamatun sanaan ilman ristiriitaa. Kysymys on tosiaan tulkinnasta: onko Jumala mukana kaiken alkuperässä vai ei? Jos tätä kysyy kosmologilta niin hän vastaa, että jos kvanttifluktuaatio on jumala niin sitten. Mutta ei hän tätä todistamaan pysty, se on vain hänen mielipiteensä.
Jumala loi nämä 24 alkeishiukkasta (kuva alla) niillä attribuuteilla, jotka hän tarvitsi biologisen ihmisen luomiseen. Maailmassa kaikki on kytköksissä toisiinsa ja tarkoin hienosäädettyä. Jos alkeishiukkasiin tulisi pienikin parametrin muunnos, ei elämä olisi mahdollista. Jumala sääsi alkeishiukkaset niin, että kaikki tämä mitä näemme on mahdollista. Tässä Luomiskertomuksen toisessa lauseessa oli kysymys materian alkeishiukkasten luomisesta. Vaikka maailma oli tässä vaiheessa ilman suurta järjestystä, olivat nämä alkeishiukkaset heti luomisen jälkeen täydelliseksi suunnitellut ja toteutetut, täydellisesti järjestäytyneet elämää varten.

12 alkeishiukkasta ja niiden antihiukkasvastineet sekä 6 energiahiukkasta. Huomaa miten Raamatullisista luvuista on kysymys jo alkeishiukkasissa. Huomaa myös miten niiden jokainen ominaisuus on tarkoin määrätty. Niissä ei ole mitään satunnaista. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti