sunnuntai 8. tammikuuta 2017

16. Seikkailuni Codonien Valtakunnassa - Viimeinen Naula

Muutama vuosi sitten lähdin tutkimusmatkalla pitkän ajan jälkeen valtakuntaan, jonka olin jo ehtinyt kutakuinkin unohtamaan.  Millainen se DeoksiriboNukleinAcid oikein olikaan. Innostuin tosissani siitä, mitä tästä codonien* ja muiden outojen käsitteiden valtakunnasta löysin. Syy innostukseen oli, että monet  tämän valtakunnan käsitteet olivat minulle entuudestaan hyvin tuttuja aivan toisesta maailmasta.


Codon - kolme nukleotidia


Kolmisenkymmentä vuotta on tullut pyörittyä tässä toisessa maailmassa tietokoneiden ja ohjelmoinnin ympärillä. Erilaisia tietojenkäsittelyn arkkitehtuureja on tullut vastaan kymmeniä (tietokoneissa arkkitehtuuri on vähän samanlainen käsite kuin arkkitehtuuri yleensäkin, erilainen tyyli suunnitella rakennuksia käyttäen eri materiaaleja: puutalo, tiilitalo, elementtitalo, linna, huvila, rivitalo, kerrostalo …) .


Uuden kielen ja kulttuurin opettelu

Nyt kun katsoin uudelleen DNA maailmaa yhtäkkiä sen käsitteet alkoivat aueta ihmeellisesti sen kokemuksen kautta, mitä minulle oli tullut ohjelmoinnista ja tietojenkäsittelyn maailman arkkitehtuureista. Edellistä asiaa tutkiessani tiesin jo mitä seuraavan kulman takana on.

Suurin vaikeus oli ymmärtää se kieli, millä tutkijat puhuivat, koska se oli erilaista kuin mitä tietojenkäsittelytieteessä käytetään. Kuitenkin taustalla olevat käsitteet yksityiskohtia myöden ovat samoja. Esimerkiksi ennen kuin löysin, että ns. roska-DNA:lle täytyy olla käyttöä, tiesin, että mitä todennäköisemmin siinä pitää olla logiikkaa, sääntöjä. Näin koska tämä merkittävä osuus puuttui siitä osuudesta, mitä esiteltiin geeneissä olevan. Kokemukseni tietojenkäsittelystä kertoi, että kuva ei ole täydellinen ellei kaikkia paloja ole olemassa.

Oli kuin olisin mennyt tuttuun maahan, mutta siellä olisi puhuttu ja kirjoitettu vierasta kieltä.

Intuitiivisesti etenin seuraten niitä oppeja, mitä olin saanut tietotekniikan kautta. Oletin, että varmasti en ole ensimmäinen tätä maailmaa tältä kantilta katsova. Totuus kuitenkin paljastui, sillä olin pienessä vähemmistössä. Aika harva biologi omaa tietojenkäsittelytieteen taustaa. Tästä johtuen myös käytettävä tieteen kieli on erilainen.

Biologien koulutus painottaa sitä, että tämä DNA:n tietojenkäsittelyjärjestelmä on tullut itsestään ja sattumalta, joten silloin järjellinen selitys käsitteille ja mekanismeille uupuu. Sen sijaan kaikelle keksitään evoluutio-opin mukainen itsestään syntyminen, jolloin asian todellinen merkitys ei avaudu. Jos he lähestyisivät DNA:n tietojenkäsittelykoneistoa siltä kannalta, että miten se on suunniteltu, ymmärrys kasvaisi paljon nopeammin. Suunnittelutausta ja suunnittelijan ajatukset tietojenkäsittelyarkkitehtuurista auttavat ymmärtämään järjestelmää paremmin.


DNA:N Ohjelmointi

Onneksi ihan viime vuosina on tullut sellaisia suuria havaintoja ja keksintöjä, jotka ovat pakottaneet paatuneimmankin tutkijan avaamaan silmänsä: kyseessä todella on täydellinen tietojenkäsittelykoneisto. Näin monet tietojenkäsittelyn maailman käsitteet ovat auttaneet avaamaan ymmärrystä DNA:sta.

Onpa jopa menty niin pitkälle, että on tehty ohjelmointiympäristö, jolla voidaan ohjelmoida bakteerien DNA:ta, ei uusia rakenteita, vaan uutta logiikka, uutta päättelyä bakteerin sisään. Ohjelmointi toteutetaan samaan tyyliin kuin ohjelmoidaan logiikkaa teollisuusrobotteihin. Jopa ohjelmointikieli on sama kuin elektroniikassa olevien pienien mustien piirien ohjelmoinnissa käytettävä - ei siis samanlainen vaan täysin sama. Jos olet ohjelmoinut mikropiirejä, osaat kirjoittaa koodia bakteerille.

Näin on tullut osoitetuksi, että DNA voi olla kokonaan ohjelmoitu ja sitä kautta suunniteltu. (Kysymys vain kuuluu, missä on lähdekoodi? Kaikki ohjelmointia harrastaneet ymmärtävät tämän kysymyksen moniulotteisuuden ja maagisuuden hetken mietittyään.)


Älä sotke asioita!

Ohjelmoinnissa on joitakin sääntöjä, mitä ei ole hyvä rikkoa, jos haluat tehdä sellaisen ohjelman, mitä on mahdollista muuttaa myöhemminkin. Yksi niistä on, että älä koskaan sotke käsitteitä keskenään. Älä koodaa datan (rakenteen) joukkoon logiikkaa, vaan pidä ne selkeästi erillään.

Tämä periaate on niin perustavanlaatuinen, että jopa DNA:n tutkijat olettivat tämän olevan näin myös DNA:ssa. Vasta vuonna 2013 havainnot ajoivat hyväksymään päinvastaisen. 

Viimeksi kirjoitin DNA:n päällekkäisistä lukukehyksistä. Tämä asia on vielä monikerroksisempi mitä silloin kerroin. Sillä sen lisäksi, että tietystä DNA:n pätkästä tehdään erilaisia proteiineja monessa kerroksessa, siihen samaan proteiinia koodaavaan tietoon voi olla upotettuna myös osoite (binding section), joka kertoo, että keskeltä tätä toista proteiinia alkaa joku muu proteiinikoodaus (tai tieto).

Tätä on hiukan vaikea selvittää, jos et ole ikinä ohjelmoinut, mutta yritetään. Tiedät, että jokaisella talolla on katuosoite. Mitä jos katuosoitteeseen olisi myös piilotettu tieto siitä, miten talo on rakennettu. En tiedä miten, mutta jotenkin. tämän kaltaisesta salakirjoituksesta on kysymys. Nyt jos (satunnaisesti) muutettaisiin (mutaatio) tätä rakennusohjetta, niin katuosoitekin muuttuisi. Ja tämän jälkeen posti ei enää löytäisi perille!

Toinen esimerkki kaksoiskoodauksesta: jokaisella meillä on sosiaaliturvatunnus. Se kertoo osoitteen, jossa tietomme ovat tietokoneissa ja arkistoissa. Sen lisäksi siihen on koodattu syntymäaikamme. Jos nyt tätä osoitetta muutettaisiin satunnaisesti, niin syntymäaikammekin muuttuisi! Se on siis osin muuttumattomaksi suunniteltu (sinänsä sosiaaliturvatunnuksen loppuosaa voitaisiin muuttaa - näin on myös DNA:ssa, osia siitäkin voidaan muuttaa, on suunniteltu muunneltavaksi).

Suurin piirtein samasta on kysymys, jos tällaiselle DNA:n alueelle osuu mutaatio: kaikki hajoaa käsiin. Jokainen ohjelmoija tietää, että tällaisen monikerrosteisen ohjelman muuttaminen on käytännössä mahdotonta rikkomatta jotain toisaalla.  Miten siis sattuma saisi sitä muutettua, jos se ei onnistu ammattitaitoisilta ohjelmoijiltakaan?


Viimeinen naula

Kun tämän edellisen ymmärsin, tulin lopulta täysin vakuuttuneeksi, että evoluutiolla ei todellakaan ole mitään mekanismia, joka synnyttäisi uutta tietoa. Ja jos ei ole mekanismia, se ei ole tieteen fakta. Sen lisäksi, että evoluutiota ei luonnossa tapahdu, se ei vain voi tapahtua edes teoriassa. Se on vastoin kaikkea sitä, mitä ymmärrämme tietojenkäsittelytieteestä. Evoluutio ei vain voi johtaa kehittyneempiin rakenteisiin, vaan vain rikkoutuneisiin rakenteisiin. On olemassa vain devoluutiota. (Ja tämän kautta tosiaan voi syntyä uusia lajeja - tästä paljon lisää vähän myöhemmin.)

Ja tällaisen kerrosteisen koodin rakentamisessa pitää osata asiat atomitasolta ekosysteemitasolle. Vain kaikki tietävä, kaiken osaava ja kaikkea hallitseva Jumala pystyy tähän.  Ja menee vielä kymmeniä vuosia ennen kuin ymmärrämme, miten DNA todella toimii.

DNA on niin ristiinneulottu kokonaisuus, jossa kaikki riippuu kaikesta, että se voidaan saattaa toimimaan vain "kerralla kuntoon" periaatteella. Sen kokoaminen vaiheittain olisi vielä haastavampaa. Se on kokonainen toimiva paketti, joka alun perin oli täydellinen. Sitten tapahtui jotain, joka alkoi rikkomaan sitä (tästä myöhemmin).

Voimme DNA:sta ottaa oppia osittain ja esimerkiksi kehittää yhä parempia tietokoneita. Mutta DNA:n muuttaminen on hyvin vaarallista, koska me emme tiedä kaikkea kaikesta.


Tässä linkki videoon, jossa kaksoiskoodausta esitellään havainnollisesti. Huomaa myös miten siinä sama aminohappo koodataan kahdella eri tapaa, jotta osoitteeseen saadaan oikea koodaus. Tämä on siis saman kaltainen kuin edellisessä blogissa oleva tiivistetty koodausesimerkki. Designs in DNA


Suosittelen kertaamaan tämän edellisen blogin, jos se jäi välistä:




*) Codon on kolmen nukleotidin (eli kolmen tikapuiden puolan A, T, C, tai G) kokonaisuus, joka määrittää mikä aminohappo valitaan proteiinin valmistamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti