sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Olivatko dinosaurukset arkissa?

Arkin päivittäiseen elämään liittyy paljon kysymyksiä kuten:
  • Oliko Arkissa ruokaa? 
  • Miten Nooa perheineen ehti ruokkia kaikki eläimet?
  • Oliko dinosaurukset arkissa ja söivätkö ne muita eläimiä?
  • Entä söivätkö leijonat muita eläimiä?
Nooa tiesi jo aloittaessaa Arkin rakentamista, mihin sen pitää olla valmiina, koska Jumala antoi ohjeet.

Ja hanki itsellesi kaikkinaista ravintoa, syötäväksi kelpaavaa, ja kokoa sitä talteesi, että se olisi ruuaksi sinulle ja heille." (KR38: 1. Moos. 6:21)

Arkki piti siis suunnitella niin, että sinne mahtuu sekä ruoka että jätteet. 

Nooalla oli aikaa rakentaa arkkia kymmeniä vuosia1 ja mitä todennäköisimmin Jumala piti huolta hänen maallisesta rikkaudestaan, joten niin työvoiman kuin tarveaineidenkin ostaminen ei ollut ongelma. 

Hän ehti myös suunnitella Arkin toimivaksi. Esimerkki tästä voivat olla erilaiset tekniset ja loogiset ratkaisut, kuten ruokavaraston sijoittaminen ylös ennemmin kuin alas, jolloin saadaan minimoitua kuljetustyö Arkissa ollessa. Tai jättämällä jätteille tilaa pohjalle, jolloin pystyi optimoimaan tarvittavan työvoiman jätehuollossa. Aaltojen liike keinuttaa Arkkia ja siitä voi hyvin ottaa käyttövoimaa erilaisiin mekanismeihin, joilla kuljettaa niin ruokaa kuin jätteitäkin kaltevia kuiluja pitkin.


Todennäköisesti samankaltainen mikrobitoiminto, mitä nykyisin tapahtuu hyvin hoidetuissa komposteissa, piti huolen jätteiden käymisestä puhtaasti. Alla kuva vanhasta hollantilaisesta navetasta, jossa oli tapana, että jätettä ei talven aikana kerätty, vaan annettiin kerrostua yhdessä kuivikkeen kanssa. Tolpissa näkyvä valkoinen raja kertoo, mihin asti jätettä talvella kertyy. Samanlaisesta menetelmästä Suomessa olen kuullut esimerkiksi lampoloissa ja pienemmissä navetoissakin.




Emme tiedä, kuinka aktiivisia eläimet olivat Arkissa. Nooa elokuvassa eläimet pääosin nukkuivat, niin kuin karhu nukkuu talviunta. Silloin ne eivät paljoa kuluta energiaa, eivätkä juurikaan syö. Oliko muillakin eläimillä silloin myös kyky horrostilaan? Ainakin matelijoilla yhä tänä päivänä on vastaavanlaisia kykyjä

Arkissa oli myös hyvin pimeää, koska ikkunoita ei ollut. Yhä nykyisinkin useimmat linnut vain nukkuvat, kun on pimeää, kuten moni lintuja lemmikkinä pitävä tietää. Emme voi myöskään tietää, mikä oli Jumalan vaikutuksen osuus eläinten olotilaan Arkissa. Esimerkiksi Israelin erämaavaelluksen aikana israelilaisten vaatteet eivät kuluneet Jumalan suojeluihmeen ansiosta:
Minä kuljetin teitä autiomaassa neljäkymmentä vuotta, mutta vaatteet eivät kuluneet yltänne eivätkä kengät jaloistanne.  (RK: 5. Moos. 29:4)

Jumala johdatti eläimet pareittain Arkkiin ja sulki Arkin oven. Tämä on yksi selkeimmistä ihmeistä:

Ja ne menivät Nooan luo arkkiin kaksittain, kaikki liha, kaikki, jossa oli elämän henki.
Ja ne, jotka menivät sisälle, olivat koiras ja naaras kaikesta lihasta, niinkuin Jumala oli hänelle käskyn antanut. Ja Herra sulki oven hänen jälkeensä. (KR38: 1. Moos. 7:15-16)

Keventääkseen Nooan taakkaa saattoi Jumala johdattaa Arkkiin eläimiä, jotka eivät vielä olleet täysikasvuisia. Tämä saattoi hyvin koskea myös dinosauruksia, joilla matelijoiden tapaan on taipumus kasvaa monia vuosia, jopa aikuisina.

Dinosaurukset, ainakin jotkut lajit, ovat olleet Arkissa, koska Raamattu myöhemmin kertoo niistä, niin kuin elävistä eläimistä kerrotaan: 


Katso, sen voima on lanteissa, sen väkevyys vatsalihaksissa. Se ojentaa jäykäksi häntänsä kuin setripuun, sen reisijänteet ovat lujiksi punotut. Sen luut ovat niinkuin vaskiputket, sen nikamat niinkuin raudasta taotut.   
Sen ylpeytenä ovat uurteiset selkäkilvet, kiinnitetyt lujalla sinetillä. Ne käyvät tarkoin toinen toiseensa, niin ettei ilma välitse pääse. Ne ovat toisiinsa liitetyt, pysyvät kiinni erkanematta.   
Sen vatsapuolessa on terävät piikit, se kyntää mutaa leveälti kuin puimaäes.  (KR38: Job 40-41)
Voit lukea nämä Jobin kirjan kohdat tarkempaa ja tehdä omat johtopäätöksesi, mistä eläimistä se kertoo.


Ruoka oli Raamatun mukaan tuohon aikaan oli vihreää ruohoa eläimille sekä siemeniä ja hedelmiä ihmisille: 

Ja Jumala sanoi: "Katso, minä annan teille kaikkinaiset siementä tekevät ruohot, joita kasvaa kaikkialla maan päällä, ja kaikki puut, joissa on siementä tekevä hedelmä; olkoot ne teille ravinnoksi. Ja kaikille metsäeläimille ja kaikille taivaan linnuille ja kaikille, jotka maassa matelevat ja joissa on elävä henki, minä annan kaikkinaiset viheriät ruohot ravinnoksi". Ja tapahtui niin.  (KR38: 1. Moos. 1:29-30)
Vasta Vedenpaisumuksen jälkeen Jumala antoi ohjeet syödä myös lihaa: 
Kaikki maan eläimet, kaikki taivaan linnut, kaikki maassa matelevat ja kaikki meren kalat pelkäävät ja säikkyvät teitä. Ne on annettu teidän valtaanne. Kaikki, mikä liikkuu ja elää, olkoon teille syötäväksi. Samoin kuin olen antanut teille vihreät kasvit, minä annan teille kaikki eläimet.  (RK: 1. Moos. 9:2-3)

Vaikka tiedetään fossiililöydöksiin pohjautuen, että ennen Vedenpaisumusta, syntiinlankeemuksen jälkeen, eläimet jo söivät toisiaan, on oletettavaa, että Jumala johdatti Arkkiin eläimiä, jotka tyytyivät ruohoon. Vielä viime vuosisadalla eli Amerikkalaisessa eläintarhassa leijona, joka ei suostunut syömään lihaa, ainoastaan vihanneksia ja spagettia2. Omat kotikissamme syövät myös ruohoa. Tiedän sen heidän oksentamistaan karvapalloista.

Jumala käski Nooan rakentaa koppeja arkkiin ja tällä oli varmasti suojeleva tarkoitus. Eläimet eivät siis olleet sikin sokin arkissa, vaan omissa tiloissaan, joten tämä osaltaan esti eläinten käyvän toistensa päälle:

Tee itsellesi arkki goofer-puusta. Tee arkki täyteen koppeja ja sivele se maapiellä sisältä ja ulkoa. (RK: 1. Moos. 6:14)

Eläimillä ei siis ollut mahdollisuutta syödä toisiaan.


On melkoinen koettelemus mille tahansa eläimelle olla vuoden päivät pimeässä pienessä kopissa Arkissa, mutta tätä on tapahtunut nykyaikanakin. Monet pitävät lemmikkejään häkissä. Vielä useammat käyvät katsomassa eläimiä eläintarhan häkeissä. Ja onpa niitä ihmisiäkin pienissä pimeissä eristysselleissä pidetty useammankin vuoden ja voivat siitä selviytyä. Vaikka tänä päivänä nämä kaikki 'kopit' ovat koossa kasvaneet ja olosuhteissa parantuneet, niin näin ei ollut vaikkapa sata vuotta sitten.



Monet näistä asioista vaativat, että Jumala on käyttänyt normaalista elämästä poikkeavia kykyjään, eli tehnyt ihmeitä. Ihmeitä me voimme kokea yhä elämässämme, kun vaellamme yhdessä Jumalan kanssa. Selittämällä monia Arkkiin ja Vedenpaisumukseen liittyviä asioita loogisesti, minulle ei ole pienintäkään tarkoitusta poistaa Jumalan kaikkivaltiutta ja kaikkivoipaisuutta. 

Raamatusta voimme oppia, että monesti Jumala toimii ihmisten kautta, heitä auttaen ja tukien - tai  toisinpäin sanottuna, antaa ihmisten osallistua hänen toimintaansa. Jumala siis antoi Nooan osallistua ihmiskunnan ja maapallon pelastustyöhön. Mikä mahtava armo. Jumala eittämättä olisi voinut tehdä sen yksinkin. Se on suurin kunnia ihmiselle, kun voi olla osa Jumalan suunnitelmaa.


Viitteet:
1. Lisää siitä kuinka kauan oli aikaa rakentaa Arkki https://answersingenesis.org/bible-timeline/how-long-did-it-take-for-noah-to-build-the-ark/ 
2. Vegetaristi leijona: https://creation.com/the-lion-that-wouldnt-eat-meat 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti