sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Alkuräjähdysteorian "pieni salaisuus"

Olen aikaisemmissa artikkeleissa uudestaan ja uudestaan sanonut, että standardimalli on todistettu ja mitään "uutta fysiikkaa" ei ole olemassa. Siksi olenkin viime kuukausina seurannut, että joudunko nyt huonoon valoon, kun on julkaistu uusi tutkimus, että on sittenkin löytynyt todiste tästä niin sanotusta "uudesta fysiikasta". Tämä tarkoittaisi että standardimalli hiukkasista ei olisikaan valmis. 

Lähestyn asiaa Tekniikka ja Talous -lehden numeron 13 (16.4.2021) artikkelin avulla. Sillä se referoi tätä uutta tutkimusta yhtä ponnekkaasti kuin monet muutkin tiedeuutiset sivulla 6: "Uudesta luonnonvoimasta saatiin viitteitä" ja kirjoittaa ingressissään: "Hiukkasfysiikan standardimalli joutuu koville".

Asian ytimessä on myonin g-luku ja miten siitä tehdyt mittaukset eivät vastaa aikaisemmin standardimallin mukaisen teorian avulla laskettua arvoa. Tämä tarkoittaisi siis, että on olemassa jokin tuntematon voima, joka vaikuttaa hiukkasten liikkeisiin.


Tekniikka ja Talous -lehden numeron 13 (16.4.2021) sivu 6


Miksi tällaiset yksityiskohdan mahdollinen löytyminen ylittää uutiskynnyksen? Vainko sen takia, että olihan hieno uusi tutkimus?

Ehkä ei kuitenkaan. 

Artikkelissa on keskelle nostettuna FAKTA-laatikko, joka sanoo: 

"Standardimalli

- Kuvaa alkeishiukkasia ja niiden toimintaa sääteleviä voimia (sähkömagneettinen voima, vahva ja heikko vuorovaikutus).

- Standardimalli ei selitä esimerkiksi gravitaation toimintaa.

- Samoin pimeä aine ja energia ovat standardimallin kehikon ulkopuolella."

Tunnustus T&K:lle, että ylipäätänsä nostaa tämän likaisen "salaisuuden" keskeisesti esiin - useimmat artikkelit eivät tätä tee. Huolimaton lukija ei kuitenkaan ymmärrä, mitä tässä taustalla oikeastaan on.  

Faktalaatikon kohdat tarkoittavat, että koska koko universumi koostuu tieteen mukaan vain standardimallin mukaisista hiukkasista ja niistä muodostuneista atomeista, gravitaatiohiukkanen (gravitoni) ja pimeä aine sekä energia, eivät voi olla sen mukaan olemassa. Se "salaisuus", mitä ei selkeästi tuoda esille on, että standardimallin mukaan alkuräjähdys ei ole voinut tapahtua ja galaksien koossa pysyminen miljardeja vuosia ei ole selitettävissä sillä. Ja koska standardimalli yhä varmemmin ja varmemmin on todistettu kokeellisin havainnoin, on näiden toisten oletusten oltava väärin.

Melkoinen pommi muhii siis taustalla ja juuri siksi näistä uutisista on näin raflaavia juttuja. Osa tiedeyhteisöstä pidättää henkeä ja miettii: "Joko nyt voidaan julistaa, että alkuräjähdys on todistettu?!" Ja kun ei oikein voida, niin sitten tehdään ainakin sen suuntainen juttu, että eikös tämä riittäisi todisteeksi - sovitaan että riittää, jooko?

Mutta kun ei riitä. Kaikki fyysikot eivät ole samaa mieltä, vaan standardimalliin luotetaan tänään enemmän kuin ennen CERN:in hiukkaskiihdyttimen aikaa 15 vuotta sitten. En siis ole yksin rakentamassa jotain salaliittoteoriaa. Fyysikot ovat jopa lyöneet tästä kiistasta vetoa, kuten olen aikaisemmassa artikkelissa kirjoittanut. 

Fyysikkojen vedonlöynti vuonna 2011 kuuluisassa Kööpenhaminan kokouksessa siitä, löydetäänkö uusia supersymmetrisiä hiukkasia 5 vuoden aikana. Eikä niitä löydetty.


Tälläkin kertaa vastapuoli on jo vastannut. Tämä T&K:n artikkeli sanoo toiseksi viimeisessä kappaleessa: 

"Toinen vaihtoehto on, että mitään uutta ei ole löytynyt." 

ja viimeisessä lauseessa: 

"Toisin sanoen kyse ei olisikaan uudesta fysiikasta." 

Näin siksi, että toinen fyysikkoryhmä on nyt laskenut teoreettisen arvon uudestaan tarkemmin tehokkaammilla tietokoneilla ja saanut uuden havainnon mukaisen vastauksen myös teorian avulla. 


Näin suuria otsikoita, jotka sitten varsinaisessa uutisessa kuitenkin kumotaan. Paljon melua tyhjästä.

Tieteen tämänhetkinen tietämisen tila siis edelleen on, että alkuräjähdys ei ole voinut tapahtua ja pimeää ainetta ei ole havaittu. Alkuräjähdys ei voi tapahtua, koska Einstein on edelleen oikeassa siinä, että gravitaatio on avaruuden kaareutuma. Tällöin gravitaatio olisi ollut huipussaan nimen omaan alkuräjähdyshetkellä ja vetäisi koko kuvitellun räjähdyksen takaisin yhteen. Tämän kumoamiseen tarvittaisiin uusi hiukkanen, gravitoni, joka välittäisi gravitaatiovoiman ja olisi alkuräjähdyshetkellä estyneenä toimimaan aineen suuren tiheyden vuoksi kuten muutkin voimanvälittäjä hiukkaset. Pimeän aineen olemattomuus taas johtaa siihen, etteivät galaksit voi olla miljardeja vuosia vanhoja. 


Tällaisia pieniä salaisuuksia on siis yhä tieteen kentässä 'ratkaistavana'. Mutta mehän uskomme, että maailma on syntynyt Jumalan sanan voimasta. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti