torstai 19. elokuuta 2021

Ihmisaivot silmillä kasvatettu laboratoriossa

Tutkijat kasvattivat mini-aivoja kantasoluista ja niihin kehittyivät myös silmät. Niissä on havaittavissa linssin osia ja ne reagoivat valoon. Näin sanoo uusi tutkimus, joka julkaistiin tässä kuussa. 

"Työmme korostaa aivojen organoidien merkittävää kykyä tuottaa primitiivisiä aistinvaraisia ​​rakenteita, jotka ovat valoherkkiä ja sisältävät solutyyppejä, jotka ovat samanlaisia ​​kuin kehossa", selittää neurotieteilijä Jay Gopalakrishnan Düsseldorfin yliopistollisesta sairaalasta Saksassa.

"Nämä organoidit voivat auttaa tutkimaan aivojen ja silmien vuorovaikutusta alkion kehityksen aikana, mallintamaan synnynnäisiä verkkokalvon häiriöitä ja luomaan potilaskohtaisia ​​verkkokalvon solutyyppejä yksilöllisten lääkkeiden testaukseen ja elinsiirtohoitoihin."

Taustalla on siis hyvä tarkoitus, mutta miksi tämä saa aikaan inhottavan olon?

Uutisesta kertova artikkeli (1) selittää: 

"Aivojen organoidit eivät ole todellisia aivoja, kuten saatat ajatella niitä. Ne ovat pieniä, kolmiulotteisia rakenteita, jotka on kasvatettu indusoiduista pluripotentteista kantasoluista - soluista, jotka on kerätty aikuisilta ihmisiltä ja muunnettu kantasoluiksi ja joilla on potentiaalia kasvaa moniksi erityyppisiksi kudoksiksi.

Tässä tapauksessa nämä kantasolut houkutellaan kasvamaan aivokudoksen möykyiksi ilman mitään ajatuksia, tunteita tai tietoisuutta . Tällaisia ​​"miniaivoja" käytetään tutkimustarkoituksiin, joissa todellisten elävien aivojen käyttäminen olisi mahdotonta tai ainakin eettisesti hankalaa - esimerkiksi lääkereaktioiden testaaminen tai solujen kehityksen tarkkailu tietyissä epäsuotuisissa olosuhteissa."


Aivokudosta, jossa silmäalkiot näkyvät mustina (kuva: Elke Gabriel)


Ihmisen kyky manipuloida solujen toimintaa kasvaa nopeasti eri puolilla maapalloa olevissa tutkimuskeskuksissa. Ihmisalkioita pystytään kasvattamaan yhä pidempään koeputkessa ja keskustelu tämän toiminnan sallivista laeista on käynnissä. Ihmisen solut voidaan ohjelmoida tuottamaan vieraita proteiineja rokotteilla rutiininluontoisesti kuten kaikki jo tietävät. Ihmisen elimiä on kasvatettu sian sikiöillä. Ja onpa jo ensimmäiset geenimanipuloidut lapsetkin syntyneet kiinassa kuten pari vuotta sitten uutisoitiin.  Yhä nuorempia keskosia pystytään pitämään hengissä. Näissä kaikissa on tietysti hyvät puolensakin.


Ei tarvitse olla profeetta huomatakseen, ettei tämä kehitys ole pysähtymässä ja ettei olla kaukana siitä, mihin scifi-elokuvat ovat jo ihmiskuntaa totuttaneet. Se tulevaisuus tulee varmasti - ja sitten on taas niin kuin Nooan päivinä.


Viitteet: 

1. Lisää aiheesta englanniksi https://www.sciencealert.com/scientists-used-stem-cells-to-make-mini-brains-they-grew-rudimentary-eyes

2. Kiitos Googlelle artikkelin käännösavusta - kyllä on automaattikääntäminenkin edennyt


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti