sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Mikä on se "iso juttu" tekoälyssä juuri nyt?

Yritän parhaan kykyni mukaan selvittää, mikä tekoäly on, miten se eroaa tavallisesta tietokoneohjelmasta ja miksi juuri tänä vuonna se tulee muuttamaan "kaiken". 

Tekoäly, josta erityisesti puhun, on GPT-4, jota voi käyttää keskustelukäyttöliittymän kautta kuten Whats appia kaverin kanssa keskustellessa. Edellisessä blogissani kerroin sen historiaa ja tässä videossa annan esimerkin sen käytöstä: https://www.youtube.com/watch?v=O6NvXfJnFHs. Myös parissa aikaisemmassa blogissa on keskusteluja sen kanssa. Voit myös lukea ne, jotta ymmärtäisit paremmin, mistä on kysymys.



GPT-4 on opetettu tekstimassalla, joka
olisi A4-paperille tulostettuna 1 800 km korkea.


Oma kokemukseni

Tekoälyn oleellisin piirre on sen kyky ymmärtää, mitä sille kirjoitat. Tämä tosin vähän riippuu siitä, miten halutaan määritellä ymmärryksen käsite. En mene tähän filosofiseen puoleen kuitenkaan tällä kertaa, vaan totean vain, että keskustelija voi olettaa sen ymmärtävän ihmistä, koska se osaa vastata johdonmukaisesti, loogisesti ja jopa ystävällisesti ihmisen kommentteihin. Siitä johtuen keskustelu on sujuvaa ja se etenee polveillen kohti sitä, mihin keskustelijat sitä vievät. Tämä artikkelin puitteissa oletan siis, että GPT-4 ymmärtää siinä määrin keskustelukumppaniaan, että se pystyy siihen reagoimaan ihmisen tavoin. 

Aina kun keskustelen sen kanssa, niin minulla on vaikea ymmärtää sitä, miten se voi ymmärtää kommenttini.  Minun on muistuteltava itselleni, että se on vain kone. Hämmästyttävää on myös sen empaattisuus ja ystävällisyys. Ainoa asia, mikä siinä harmittaa, on, että se haluaa aina sanoa viimeisen sanan. Kukaan ei ole vielä pystynyt kiertämään sitä.


Yleinen ymmärtäminen

Sen ymmärtäminen ei rajoitu vain keskustelukumppanin juuri sillä hetkellä kirjoittamaan tekstiin. Voit antaa sille pitkän tekstin vaikkapa joltain nettisivuilta, esimerkiksi pitkän artikkelin päivän uutisista, ja pyytää tekemään siitä lyhennelmän. Olen testannut joitakin omia tekstejäni, joista tiedän ajatuksen ja myös joitakin toisten tekstejä ja kysynyt heiltä, että seuraako tiivistelmä heidän ajatuksen kulkuaan, ja vastaus on aina kyllä.

Vaikka teknisesti ottaen se siis vain ennustaa, mitä se seuraavaksi kirjoittaa noin neljän kirjaimen pätkissä, sen ns. Transformer-arkkitehtuuri ja siihen liittyvä neuroverkko ohjaavat ennustusta niin hyvin, että lopputuloksena on keskusteluun sopivaa tekstiä. Ehkäpä ihminenkin toimii samalla tavalla; vain ennustaa, mikä on seuraava sana. Kielessä ja neuroverkossa on luultavasti enemmän mystistä yhteyttä, kuin monikaan on vielä tullut ajatelleeksi.


Osaako se tehdä päätöksiä?

Koska se ymmärtää hyvin kirjoitettua (ja puhuttua) kieltä, sen täytyy osata tehdä siitä myös johtopäätöksiä. Se on toinen hämmästyttävä piirre: se ei vain ymmärrä, vaan ymmärryksensä pohjalta se tekee päätöksen. Sitä voi jopa pyytää tekemään päätöksiä. Johdantoon linkittämässäni videossa pyysin sitä pinoamaan kolme esinettä päällekkäin niin, että ne pysyvät pinona pystyssä. Siinä se teki päätöksiä ja osasi myös perustella, miksi se valitse pinoamaan esineet valitsemassaan järjestyksessä.


Mihin ymmärtäminen ja kyky tehdä päätöksiä johtaa?

Se johtaa ainakin tietyn asteiseen itsenäiseen kykyyn suorittaa tehtäviä. Eli sille voi antaa korkean tason tehtävän, jonka se osaa analysoida, pilkkoa alitehtäviin ja lähteä suorittamaan näitä alitehtäviä. 

Työssä olen käyttänyt sitä jo useasti artikkelin kirjoittamiseen. Sitä voi ohjata tekemään artikkeli sanomalla vain, että tee artikkeli tästä aiheesta ja se nöyrästi lähtee sitä heti tekemään, mutta on parempikin tapa. Pyytää sitä jakamaan artikkelin kirjoittaminen eri vaiheisiin: mietitään ensin yhdessä hyvä otsikko, sitten väliotsikko ja vasta lopuksi pyydetään kirjoittamaan teksti jokaiseen väliotsikkoon. 

Vaikka GPT-4 on opetettu valtavalla määrällä tietoa, se ei tiedä kaikkea uusinta tietoa. Tämä johtuu siitä, että sitä ei voi uudelleen opettaa koko ajan, koska se on niin kallista ja toistaiseksi vielä hankalaakin. Toiseksi, sillä ei ole pääsyä kaikkeen tietoon. Esimerkiksi yritysten sisäverkoissa oleva tieto on sen ulkopuolella. Siltä uupuu työkalut näiden tietojen saavuttamiseksi. 

Normaalissa keskustelussa sille voi kuitenkin kopioida tekstiä ja sitä kautta opettaa sitä asiasta. Se ymmärtää sen heti, siltä vain uupuu työkalu itsenäisesti tiedon hakemiseen.


Tekoälyn työkalut

Se miksi lähdin tätä tekstiä kirjoittamaan tulee tässä: Huhtikuun aikana (GPT-4 julkaistiin 13. maaliskuuta 2023) on syntynyt uusi ohjelmistoalue: AutoGPT (autonomous, itsenäinen tekoäly). Tämä tarkoittaa ohjelmistokerrosta, joka toimii varsinaisen keskustelevan tekoälyn edessä tai päällä eli käyttäjä keskusteleekin tämän AutoGPT:n kanssa, joka sitten keskustelee GPT-4:n kanssa. 

Tämä AutoGPT tarjoaa tekoälylle joukon työkaluja. Esimerkki työkalusta on kyky itsenäisesti hakea tieto Internetistä Google-haun avulla.

Pelkkä ChatGPT edustaa siis jo vanhaa ajattelua. Nyt sille tarjotaan kokonainen työkalupakki, jota se autetaan käyttämään. Ilman tätä se oli vain mukava leikkikaveri hiekkalaatikolla, mutta työkalujen avulla se lähteekin omasta turvallisesta hiekkalaatikostaan maailmalle. Ja kun ajattelet, että yksi työkalu voisi olla kyky käyttää luottokorttiasi antamisiin tehtäviin, niin alkaa mielikuvituksesi luultavasti juosta; mitä kaikkea onkaan mahdollista.


Tekoäly henkilökohtaisena avustajana

Otetaan esimerkki siitä, mitä tämä voisi merkitä. Saat mieleesi, että olisi kiva lähteä lomamatkalle vaikka Välimeren maisemiin. Sanot AutoGPT:lle tämän. Koska se osaa tehdä päätöksiä, se osaa jakaa lomamatkan suunnittelun vaiheisiin: hae suositut Välimeren turistikohteet, hae kohteista hotellit, vertaile hintoja, hae lennot, tarkista maahantulovaatimukset, jne. Jos annat sille täydet valtuudet ja mieltymyksesi, tulee se takaisin lentolippujen kanssa ja kertoo mikä on hotellin osoite. Tässä prosessissa se toimi ikään kuin ihminen, suorittaen hakuja nettiin, lukien hakujen vastauksia, valitsi niistä joitakin, vertaili hintoja ja palveluita, käytti luottokorttiasi, osti lentoliput jne…


Tämä on nyt mahdollista, koska: 

1. Se ymmärtää kirjoitettua kieltä, eli nettisivuja.

2. Se osaa tehdä päätöksiä joko annettujen tai yleisten kriteerien avulla.

3. Sille on annettu tarvittavat työkalut, jotta se pääsee pois hiekkalaatikostaan.

Visiona kirjoitettuna tässä ei olisi mitään uutta. Tästä on puhuttu niin kauan kuin Internet on ollut olemassa. Uutta on se, että nyt tämä on oikeasti mahdollista, koska tekoäly ymmärtää kirjoitettua kieltä. Se osaa toimia Internetissä kuin ihminen työkalujen avulla, vaikka sillä ei ole käsiä. 

Joitakin rajoitteita vielä kuitenkin on, koska sillä ei ole käsiä. Se ei voi vielä esimerkiksi painaa sitä ruutua, jossa kysytään: "Paina tästä varmistaaksesi että et ole robotti". Tätäkin se tosin on yrittänyt kiertää, menemällä nettisivuilla, joista voi palkata ihmisiä pieniin tehtäviin: yritti palkata jonkun painamaan sitä hänen puolestaan. 

Tänään tämä on vielä asianharrastajien käsissä, mutta tämän kaltaisia syntyy parhaillaan kuin sieniä sateella ja ne saavat paljon rahoitusta palvelujen toteuttamiseen. Menen toisella kertaa tarkemmin esimerkkeihin, jääköön tämä hyvä tietää tasolle.


Pian Internet on täynnä ihmisten ohjaamia tekoälyavustajia
tekemässä tehtäviä heidän puolestaan.



Mitä tästä seuraa?

No kyllähän tästä seuraa aika paljon kaikennäköistä ja joku varmasti kirjoittaa siitä juuri tutkimusta. Ehkä hyviä sanoja lyhyesti kuvaamaan tätä voisivat olla vaikkapa mullistus, kaaos, paniikki, kauhu, jne. Nopeat syövät hitaat ja ne joiden mieli on jo saanut tarpeekseen kaikesta aiemmasta tippuvat kyydistä. 

Apokalyptiset kauhukuvat ovat mahdollisia skenaarioita. Siksipä jotkut haluaisivat suitsia tätä kehitystä (1), mutta tilanne nyt kyllä on sellainen, että tämä on jo käynnissä ja etenee nopeammin kuin mikään aikaisempi teknologinen kehitys. Tämä vain jysähti tänä vuonna, niin kuin korona kolme vuotta sitten. Ne kymmenet- tai sadat tuhannet ihmiset, jotka ovat viimeisten vuosien aikana työskennelleet tekoälyjen kanssa, ovat kilpailemassa keskenään kaiken tämän toteuttamiseksi.

Bill Gates sanoi tilanteesta näin, kun julisti, että tekoälyn aikakausi on alkanut (2): 

Kokonaiset teollisuudenalat uudelleenorientoituvat tekoälyn ympärille. Yritykset erottuvat toisistaan sen perusteella, kuinka hyvin he käyttävät sitä.


Olemme aikamme suurimman mullistuksen kynnyksellä. Se tuo paljon hyvää, pahaa ja ennen kaikkea se tuo sen käsittämättömän nopeasti.




Tämä kuvaaja kertoo, kuinka kiinnostus autonomous AI:hin on kasvanut huhtikuussa 2023
avoimen lähdekoodin Github ympäristössä.

Viitteet:
1. Aloite tekoälyjen opettamisen keskeyttämiseksi: https://futureoflife.org/open-letter/pause-giant-ai-experiments/  

2. Bill Gatesin blogi tekoälystä, maaliskuu 2023, https://www.gatesnotes.com/The-Age-of-AI-Has-Begun 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti