keskiviikko 19. lokakuuta 2016

4. Kolmen vanhemman lapsi

Muutama viikko sitten julkisuuteen tuli 5 kk ikäinen lapsi, jolla on kolme vanhempaa. Kaksi äitiä ja yksi isä. Miten tämä on mahdollista?

Operaatio tehtiin niin, että tulevan äidin munasolusta otettiin tuma sisältäen DNA:n, ja siirrettiin se lahjoittajan munasoluun, josta alkuperäinen tuma ja DNA oli poistettu. Tämän jälkeen uusi syntetisoitu munasolu hedelmöitettiin koeputkessa isän siittiöillä ja siirrettiin äidin kohtuun.




Näin toimittiin, koska äidillä oli perinnöllinen sairaus mitokondrio nimisessä soluelimessä. Mitokondriolla on oma DNA ja siten tämä sairaus ei siis tässä tapauksessa periydy lapselle, koska luovuttajan munasolun mitokondrioissa ei tätä sairautta ollut.

Vastaavia kokeita on luonnollisesti tehty eläimillä jo jonkin aikaa. Mutta mitä tämä tarkoittaa biologisen elämän kannalta?

Tätä voidaan verrata tietokoneeseen ja sen ohjelmistoihin. Tietokone koostuu kahdesta kokonaisuudesta: siinä on näppäimistö, näyttö ja sisällä elektroniikkaa (hardware). Tällaisenaan tietokoneella ei kuitenkaan vielä tee yhtään mitään. Se vaatii sisälleen ohjelman (software). Windows on ohjelma, Word on ohjelma, Excel on ohjelma, Chrome on ohjelma, Photoshop on ohjelma. Joissakin kännyköissä on Android-ohjelma ja Applen iPhoneissa on iOS-ohjelma käyttöjärjestelmänä. Vaikka kännykät kaukaa katsoen näyttävät samalta, niitä on erilainen käyttää ohjelmistojen takia. Ohjelma saa tietokoneen "elämään".

Samoin on soluissa. Solukalvo ja solun sisusta, sen moninaiset elimet ja rakenteet, ovat kuin tietokoneen kovat osat. Solun ohjelma on DNA:ssa. Tätä ohjelmaa voidaan vaihtaa niin kuin tässä kolmen vanhemman lapsen tapauksessa tehtiin. Solu on itsenäinen ja hetken aikaa se pysyy elossa ilman ohjelmaa, vähän niin kuin tietokone sammuksissa. 

Tietokoneeseen ohjelman on aina joku ohjelmoinut, kirjoittanut. Miten on asianlaita solussa?

Koska DNA:ssa on perimä, niin lapsi sai pääasiassa äitinsä perimän mutta ei kokonaan. Mitokondriossa on oma DNA:sa. Hän siis ihan oikeasti on kolmen vanhemman hybridi. Tietokone vertausta toimii tässäkin. Ostat uuden tietokoneen, mutta asennat siihen oman vanhan koneesi ohjelmat. Se on toisaalta uusi, mutta toisaalta vanhat ohjelmat toimivat kuten ennenkin.

Tällä hetkellä tämän tapaisia kokeita tehdään todella paljon. Jopa lajien välillä kasvattaen esimerkiksi sikoja, joilla on ihmisen elimiä. Näistä joskus myöhemmin lisää.

Yle-uutisoi aiheesta tällä uutisella:

Uutisointi sinänsä oli hyvä, mutta siinä olisi voitu käsitellä asian eettistä puolta vielä syvällisemmin. Sillä tässä tapauksessa vanhemmat vaativat, että hedelmöitystä ei tehdä niin kuin lääkärit ensin suunnittelivat. Suunnitelma nimittäin oli hedelmöittää munasolu ja vasta sitten siirtää se. Vanhemmat vaativat, että siirretään ensin ja hedelmöitetään vain yhdistetty munasolu. Näin ei rikota hedelmöittynyttä munasolua eli alkiota, josta olisi kasvanut erilainen lapsi.

Lapsi itse on esitelty tällä videolla: 
https://www.youtube.com/watch?v=IgX6p3n5xtw 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti