sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Miten Kiinan historia linkittyy Raamattuun?


Kiinan historia on pitkä ja mielenkiintoinen. Kiinaa hallitsivat eri dynastiat ja niistä oletettavasti ensimmäinen, Xia, oli olemassa jo 2 100 vuonna eKr. Kirjoitettu historia alkaa viimeistään 1 600 eKr.1 Kun nämä vuosiluvut suhteutetaan Vedenpaisumukseen, joka oli n. 2 500 eKr. niin voidaan ymmärtää, että Kiinalaiset olivat itsenäinen ja eristäytynyt kansa hyvin nopeasti Baabelin tornilla tapahtuneen hajaannuksen jälkeen. Kiinalaisessa varhaiskulttuurissa on nähtävissä yhteyksiä Mesopotamiaan monella tasolla.

Hepreankielessä kiinalaisia tarkoittava sana on sini  ja se esiintyy ensimmäisen kerran Raamatussa 1. Moos 10:18 (suomeksi muodossa siiniläiset):

Ja Kanaanille syntyivät Siidon, hänen esikoisensa, ja Heet, sekä jebusilaiset, amorilaiset, girgasilaiset, hivviläiset, arkilaiset, siiniläiset, arvadilaiset, semarilaiset ja hamatilaiset. Sittemmin hajaantuivat kanaanilaisten heimot.  (KR38: 1. Moos. 10:15-18)


Kiinan ensimmäinen uskonta oli monoteistinen. Nykyiset uskonnot (taolaisuus ja buddhalaisuus) syntyivät vasta 2000 vuotta myöhemmin. Heillä ei ollut aluksi epäjumalia, ei mytologiaa, vaan pelkästään Kaikkein Korkein taivaassa. Hänen nimensä oli Shangti ja se koostui merkeistä 'ruhtinas' ja 'taivaassa':



Kiinassa on myös ollut käytössä seitsemän päivänen viikkokäsite hyvin kauan. Heidän kulttuuristaan löytyy myös muita viitteitä Raamatun luomiskertomukseen, kuten tämä vähintään 2700 vuotta vanha pronssiveistos, jossa on puu, käärme, käsi ja hedelmä:


Sanxingdui pronssipatsas esittää 1. Mooseksen kirjan Hyvän ja Pahan Tiedon puuta. A) koko puu. B) kielletty hedelmä C) käärme D) Eevan käsi. (Click for larger image.)
Kuvan lähde ja lisää aiheesta: https://creation.com/the-bronze-tree-of-sanxingdui-genesis-artefact


Kiinan kielen laivaa tarkoittava vanha sana koostuu kirjaimista: alus, kahdeksan, suuta - juuri niin kuin asiat olivat Nooan Arkissa:



Näistä eri kiinankielen vanhoista merkeistä ja niiden viitteistä Raamattuun ja erityisesti sen alkulehdille on kirjoitettu kirja: The Discovery of Genesis: How the Truths of Genesis Were Found Hidden in the Chinese Language.2  Kirja näyttää olevan saatavilla nykyisin myös PDF versiona.3 Kysymyksessä on todella vanha merkistö, joka on syntynyt ennen kuin yksikään kristitty lähetyssaarnaaja on voinut asioihin vaikuttaa.

Kiinalaiset tunsivat Luojansa mitä ilmeisemmin paremmin kuin keskiverto nyky-ihminen.



Vitteet:
  1. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinan_historia
  2. Lisää Kiinalaisen merkistön historiallisesta merkityksestä: https://www.amazon.com/Discovery-Genesis-Truths-Chinese-Language/dp/0570037921
  3. Edellinen online versiona: http://www.bibleetnombres.online.fr/genesis.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti