sunnuntai 18. elokuuta 2019

Apinoiden planeetta - Tutkijat siirsivät ihmisen aivojen geenejä apinalle


Antonio Regalado, MIT yliopiston biolääketieteiden teknologiajulkaisun vanhempi toimittaja, kertoo blogissaan kiinalaisten tutkijoiden liittäneen apinan perimään ihmisen geenejä. Ihmiseltä valittiin aivojen kehitykseen liittyviä geenejä ja ne siirrettiin apinan alkiolle. Tarkoitus oli tutkia, miten evoluutio on kehittänyt ihmisestä apinaa viisaamman.

Mikään länsimainen tiedejulkaisu ei ottanut tutkimusta julkaistavaksi. Monet ajattelevat, että tällainen kädellisillä tehtävät kokeet ovat epäeettisiä. Mutta Kiina etenee tällä alueella kuin höyryjyrä.

Heidän kokeidensa pohjalta näyttää siltä, että apinat pärjäsivät lyhytaikaisen muistin testeissä paremmin kuin puhtaat lajitoverinsa. Myös aivojen kehitys kesti pidempään, mutta aivot eivät olleet suuremmat. Kaiken kaikkiaan tulokset olivat kovin vaatimattomia odotuksiin nähden.

Bing Su, geneetikko Kunming Instituutista, aikoo jatkaa testejä muilla ihmisen geeneillä. Nyt on menossa koe, jossa SRGAP2C geeni on jo siirretty apinoille, mutta on liian aikaista sanoa tuloksista. Tämä geeni on evoluutiotieteessä liitetty ihmisen älykkyyden kehittymiseen. Tavoite on siis kirkas: kehittää älykkäämpiä apinoita.

Antonio myös kertoo, että hiirille on istutettu  FOXP2 geenejä ihmiseltä, kun on tutkittu puheen kehitystä. Hiiret eivät kuitenkaan alkaneet puhua mitään tunnettua ihmisten kieltä :-) Kielihän on opittu vanhemmilta - ihmisellä on kyky oppia puhumaan, mikä tahansa kieli.


Photocollage: Ms. Tech;
image source: Tkgd2007/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0


Todistaa evoluutiota vastaan

Merkittävää on myös, mitä Su paljastaa ajattelustaan puolustaessaan testejä: "Vaikkakin niiden geenit ovat lähellä meidän geenejä, on myös kymmeniä miljoonia eroja." Hän ei usko, että apinoista tulee mitään muuta kuin apinoita. "Mahdotonta siirtämällä vain muutama ihmisen geeni."

Evoluutio-opin mukaan ihmisen ja apinan esi-isästä tulivat molemmat 25 miljoonassa vuodessa. Tänä aikana piti siis syntyä lukuisa määrä uusia geenejä. Nyt kuitenkin jo yhdenkin geenin syntymekanismi on täysin tuntematon evoluutiotieteelle. Yhdenkään geenin syntymistä alusta asti ei olla pystytty seuraamaan ja tekemään siitä laskelmia.

Geenin, jossa voi olla tuhansista kymmeniin tuhansiin nukleotidia, pitäisi muodostua satunnaisten mutaatioiden avulla yksi nukleotidi kerrallaan. Jokaisen yksittäisen lisäyksen jälkeen luonnonvalinnan pitäisi 'testata' siitä, oliko muutos hyvä. Sen lisäksi sen pitäisi 'tarttua' populaatioon niin, ettei se häviä sieltä. Jo yhdenkin geenin syntymä tällä mekanismilla on niin pitkäaikainen tapahtuma hitaasti lisääntyvillä kädellisillä, että 25 miljoona vuotta ei riitä alkuunkaan. 

Nyt tämä alansa kokenut asiantuntija ei ole lainkaan huolissaan, vaikka hän laittaisi useita ihmisen geenejä apinaan, se olisi edelleen apina hänen mukaansa, koska eroja on kymmeniä miljoonia nukleotidejä (ei geenejä).

Tässä on selkeä ristiriita. Nämä sinänsä eettisesti kyseenalaiset apinakokeet osoittavat, että evoluutiolla ei ole mahdollisuuksia. Jumala tuhosi maailman Vedenpaisumuksessa, kun edellisen kerran harrastettiin ihmisen sekoittamista eläimiin.



Viitteet:
  1. https://medium.com/mit-technology-review/chinese-scientists-have-put-human-brain-genes-in-monkeys-and-yes-they-may-be-smarter-9a4b76a8957f


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti