sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Mistä kirjoitettu tieto tuli DNA:han? - osa 5


LYHYESTI

Mitä ominaisuuksia on kirjoitetulla kielellä, ts. koodilla, mistä tunnemme koodin? Entä mistä tunnemme salakirjoituksen?

Koodeja ovat esimerkiksi kirjoitettu suomenkieli, morseaakkoset, laivojen liputusmerkit, savumerkit aikoinaan ja digitaalinen viesti Internetissä esitettynä joko sähköllä, sähkömagneettisena säteilynä tai valolla valokuidussa.

Tunnistamme salakirjoituksenkin noudattavan koodia, vaikka emme ymmärrä sen sisältöä. Salakirjoitusten muodostaminen ja purkaminen on oma tieteenalansa, kryptografia. Avaimen löydyttyä, pystymme purkamaan salakirjoituksen ymmärrettäväksi sanomaksi. Sitä ennen salakirjoitus noudattaa useimpia koodin ominaisuuksia, mutta ei vielä ole merkityksellinen.

Kun tiedemiehet löysivät DNA:n he luonnollisesti tunnistivat, että tänne on koodattu jotain A, T, G ja C molekyylien järjestyksellä. He havaitsivat tietoa ja oppivat kyseisen koodin, kielen, merkityksen melko nopeasti. Salakirjoitus aukesi.

Jokaisen elämän synnyn teorian pitää selittää, miten tällainen koodi syntyy.

Väittämä, että koodi vain syntyi, on tieteellistä epärehellisyyttä. Kukaan ei ole koskaan eikä missään havainnut tiedon syntyvän itselleen - puhumattakaan tietoa esittävästä koodista. Tähän pystyy vain älykäs mieli.

DNA koodista on sanottu, että se on täydellinen. Täydellisen koodin voi suunnitella vain yliälykäs mieli, Luoja Jumala, joka tietää kaiken.

Solun tietojenkäsittely ei ole mahdollista ilman koodin olemassa oloa, sillä kirjoittajan ja lukijan pitää ymmärtää samaa koodia. Lähettäjälle ja vastaanottajalla pitää olla sopimus, miten tieto koodataan. Heti kun sopimusta rikotaan, loppuu solun toiminta.

Lähettäjä on solun tumassa oleva DNA (sen käyttökoneisto), viesti on RNA ja vastaanottaja on Ribosomi, joka rakentaa tästä proteiinikoneen. Koodi on se tapa, millä rakennusohje on koodattu viestiin.







TARKEMMIN

Koodin pitää noudattaa tiettyä luonnonlakeja, jotta viestintä toimii. Viesti on sanoma, joka kommunikoi tarkoituksen lähettäjältä vastaanottajalle.


Merkistö

Koodin ensimmäinen ominaisuus on joukko merkkejä. Pitää olla joukko itsenäisiä tunnistettavia kohteita, elementtejä, ts. aakkoset. Tunnistus voi tapahtua millä tahansa tapaa: näkö-, tunto-, kuuloaistien avulla ihmisen tapauksessa, mutta koneiden tapauksessa myös sähkövaraus (-jännite) tai vaikkapa kemiallinen koostumus eli että tietty molekyyli tunnistetaan toisen molekyylin avulla.

Merkki yksinään voi jo kertoa jotain, mutta sen ei välttämättä tarvitse. Se voi olla vain osanen ja yksinään merkityksetön. Tässä pureudumme nyt koodeihin, joissa sen merkki yksin ei merkitse mitään. Se on vain tunnistettavissa.

Tästä päästäänkin koodauksen olemassa olon syyhyn: merkitys. Koko koodin olemassa ololle on aina merkitys. Merkityksen koodi on oksymoron, sanapari joka ei tarkoita mitään, sillä koodi koodaa merkitystä sääntöjen mukaan.


Merkkijono

Koodi rakennetaan asettamalla merkkejä peräkkäin. Tulee merkkijono. Järjestyksellä pitää olla jokin sääntö, sillä jos järjestys on satunnainen, niin jälleen merkitys katoaa ja koodi ei enää olekaan mitään koodaava.

Kaikkia erilaisia koodin merkkejä kutsutaan merkistöksi. Monien kirjoitettujen kielien merkistössä on 20+ merkkiä eli aakkosta.

Informaatiotieteessä merkkijonon arvoa mitataan entropialla. Mitä suurempi entropia, sitä suurempi epäjärjestys merkistön merkkien käytössä. Entropialla on se merkitys, että mitä pienempi entropia, sen paremmin merkkijono voidaan pakata. Eli merkkijono AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA pakkautuu hyvin näin:  21xA ja vie silloin vähemmän tilaa. Tätä kutsutaan Shannonin entropiaksi informaatiotieteen 'isän' mukaan. Sen sijaan entropia ei kerro mitään merkkijonon merkityksestä, sillä koko käsite on vain tiedon välittämistä varten. Tässä merkkijonossa, ASDFGHJKLÖÄQWERTYUIOP , on myös 21 merkkiä, mutta se ei yhtään lisännyt sen merkitystä, vaikka entropia kasvoi maksimiin. Merkityksellinen entropia on jossain näiden ääripäiden välissä.


Sanakirja

Seuravaksi tarvitaan sanakirja, sääntökokoelma - oikeammin sopimus - , joka kertoo, mitkä merkkijonot ovat merkityksellisiä.  Tarvitaan siis merkkijonokirjasto, jossa luetellaan sovitut merkkijonot ja annetaan ymmärtää niiden merkitys.


Kielioppi

Seuraavaksi merkityksellisten sanojen keskinäiseen sijoitteluun tarvitaan ohjeet. Näin syntyy kielioppi.

Ilman kielioppia viesti ei ole merkityksellinen. Kielioppi ei kuitenkaan ota kantaa suuremman kokonaisuuden, viestin (tai lauseen) merkitykseen. Se vain sanoo, miten lauseita voidaan muodostaa sopimusta noudattaen. Kommunikoinnin osapuolten on siis ymmärrettävä myös kielioppi voidakseen tulkita sanoman.

Viestille tarvitaan tarkoitus. Mitä se kokonaisuudessaan merkitsee. Tätä ei voida enää luetteloida, sillä kuljettaessa koodin rakennuspolkua ylöspäin vaihtoehtojen määrä kasvaa. Lausetasolla vaihtoehtoja on jo käytännössä lukematon määrä. 


Viestin merkitys

Satunnaisesti kieliopin mukaan rakennettu lause ei merkitse mitään (esim. Tuoli laulaa lämpömittarissa.). Lauseelle antaa merkityksen sen lähettäjä ja sen pitää noudattaa kokemusperäisesti ympäristönsä lainalaisuuksia.

Viestin lähettäjä taas olettaa vastaanottajan. Ainakin sen verran hän olettaa siitä, että olettaa sen ymmärtävän koodin ja osaavan purkaa viestin itselleen ymmärrettävään muotoon, vieläpä johonkin tarkoitukseen.


Viestin vaikutus

Useimmiten lisäksi lähettäjällä on tarve tehdä jokin vaikutus vastaanottajaan - saada hänet tekemään jotain: haluttu lopputulos. Hänellä on halu ja tarve viestiä. Silloin kun viestinnän suorittavat pelkät koneet keskenään, ei niillä tietenkään ole halua tai tahtoa, mutta niiden rakentajalla on ollut viestinnälle jokin tarkoitus. Kun Internetselain pyytää palvelimelta uuden nettisivun, niin ohjelmoija on sen niin koodannut, että selain osaa sivun näyttää. Koodatulla viestillä on siis aina lähettäjä ja vastaanottaja.

(Edellinen vapaasti Werner Gittiä mukaillen.)


DNA:n koodi

Juuri tällainen koodi on myös solun sisällä: DNA:han koodattuna. Sieltä se luetaan RNA:han, RNA viedään ribosomille, joka lukee siinä olevan rakennusohjeen ja rakentaa siitä proteiinin, joka pyörittää tehtäväänsä osana biologista elämää. Ennen kuin elämää on voinut olla olemassa, tällainen koodi, jota soluen eri osapuolet ymmärtävät, on ollut oltava olemassa.

Koodissa pitää olla merkistö, sanakirja, kielioppi ja kaiken lisäksi merkitys ja jopa tahtotila jonkin asian suorittamiseksi. Solun merkistö on A, T, G, C, sen sanakirja on mm. se, miten nämä merkit kolmen kirjaimen sarjoissa vastaavat jotakin 20:sta aminohaposta. Ennen kuin RNA päästetään tumasta vastaanottajalle, ribosomille, sen kielioppi tarkistetaan Tuma huokosessa. DNA:ta lukeva tietojenkäsittelykoneisto määräsi rakennettavaksi juuri tietyn proteiinin, jotta tästä solusta tulee osa vaikkapa korvan kuuloluuta. Kaikella tässä oli merkityksensä.


Elämän synty on koodin synty

Kaikkien elämänsyntyteorioiden on selitettävä, miten tällainen koodi syntyy. Yksi näistä teorioista on kemiallinen evoluutio, jossa vapaana olevat, mineraaleista lähteneet, molekyylit synnyttävät koodin, niin kuin se nykyisin solun sisällä tunnetaan.

Elämän synnyn väitetään populaaritiedelehdissä tapahtuvan esimerkiksi, kun meteoriitti törmää maahan. Siinä törmäyksessä pitäisi siis syntyä merkit, sanakirja, kielioppi ja merkitys yhdellä kertaa. Vasta kun tämä koodi on olemassa, on olemassa elämää. Kukaan tosin ei ole esittänyt uskottavaa mallia edes paperilla, miten koodi kaikkine vaiheineen syntyy epäjärjestyksestä. Kuvittele esimerkiksi epäjärjestyksestä syntynyttä sanakirjaa.


Elämä  on luonut itsensä?

Uskotko sinä, että koodin synty räjähdyksessä on mahdollista? Vai uskotko, että koodin synnyttämiseen tarvitaan aina älykäs mieli, joka pystyy ajattelemaan? Näistä kahdesta voit valita.

Saatat väittää, että elämä itsessään on se, mikä luo merkityksen. Luonnonvalinta valitsee sen koodiston osan eteenpäin, mikä toimii paremmin kuin toinen alkutekijöissään oleva koodi.

Mutta mitä on biologinen elämä? Elämä on sitä, että syntyy jälkeläisiä. Nämä jälkeläiset pitää olla jollain tavalla esi-isänsä kanssa samanlaisia, muuten ollaan täydellisessä satunnaisuudessa ja ei ole jatkuvaa polkua vähittäiseen kehittymiseen jostakin johonkin.  Lähes samanlaisen jälkeläisen tekemiseen tarvitaan kontrollia. Lähes samanlainen on kopioi. Mekanismi pitää olla, joka luo kopion ja varmistaa, että kopio on kopio.

Tämä mekanismin olemassa olo tarkoittaa, että koodi on jo olemassa. Mekanismin pitää tunnistaa merkistö ja osata rakentaa toinen samanlainen merkkijono, jolla silläkin on olemassa kyky myöhemmin kopioida itsensä. Atomilla ei ole kykyä kopioida itseään, joten tarvitaan ulkopuolinen taho kopion tuottamiseen (sekin atomeista koostunut nanokone). Lisäksi tarvitaan kielioppi, millä voidaan tarkistaa, että kopio on samanlainen. Kopioijan pitää tunnistaa, mikä molekyyli pitää kopioida ja mikä ei, ettei se ala kopioimaan esimerkiksi energiaprosessin jätteitä (energiaakin siis tarvitaan). Tähän tunnistamiseen se tarvitsee monia mekanismeja kuten tiedon vertailua. Tämä on niin monimutkainen operaatio, ettei se onnistu kuin koneelta, joka on siihen rakentunut. Sen koneen rakentamiseen taas tarvitaan koodi (ja montaa muutakin). 

Oletit siis, että elämä on olemassa ja luo itsensä, ennen kuin se on olemassa, mikä tietenkin on mahdotonta: olematon ei voi luoda mitään, eikä varsinkaan itseään.



RNA ja Netti sivun viesti voidaan esittää samankaltaisella protokolla rakenteella, jossa koko viesti on jaettu eri toiminnallisiin lohkoihin, niiden käyttötarkoituksen mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti