sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Evoluutioväittämistä huolimatta ihminen ei kehity

Monet uutissivustot referoivat uutta tutkimusta innoissaan. Esimerkiksi Tekniikan Maailma julisti suurin otsikoin, että evoluutio jyllää ihmisissä edelleen vahvana.(1) Kyseessä on tilastollinen seurantatutkimus siitä, kuinka monella prosentilla ihmisistä on ranteessa kolme valtimoa kahden sijasta (katso kuva).

Katsotaanpa vähän tarkempaan, mitä tässä tutkimuksessa havaittiin ja miten asiat ovat.


Miten mutaatiot leviävät

Ensimmäiseksi meidän pitää ymmärtää, että mutaatiot eivät leviä niin kuin virukset: ihmiseltä ihmiselle horisontaalisesti. Vaan ne leviävät ainoastaan sukusolujen kautta jälkeläisille vertikaalisesti. Siksi artikkelin väite, että kyseinen mutaatio leviäisi sadassa vuodessa kaikille ihmisille on yksinkertaisesti mahdotonta. Sadassa vuodessa ei ehdi tulemaan kuin maksimissaan 4-5 sukupolvea eli aika vähän ehtisi ominaisuus periytymällä levitä - varsinkin kun kaikki niiden jälkeläiset, jotka sitä oletettua mutaatiota eivät kanna, pitäisi poistua maan päältä.

Sen sijaan tällainen ominaisuus voi kyllä levitä (jos hieman sanan leviäminen merkitystä väärinkäytetään) sadassa vuodessa, mutta se ei tarkoita samaa kuin mutaation leviäminen. Merkillistä? Ei niinkään: meissä jokaisessa on paljon DNA:ta, jota emme käytä ja ympäristötekijät voivat tällaisia rakennusohjeita aktivoida. Itse asiassa joka solussa on sama DNA eli vaikkapa maksasolussa on sama kuin silmäsolussa ja maksasolun ohjelmaa jää paljon käyttämättä silmässä.



Piirros keskimmäisen kyynärvarren valtimosta, 
jonka kautta verta kiertää kyynärvarteen ja käteen. 
Kuva: Maciej Henneberg



Rakennusohjeet ovat jo kaikissa

Jokaisella sikiöllä on tämä kuvattu kolmas valtimo ranteessa. Osalta se sitten kasvun yhteydessä surkastuu. Eli siis rakennusohje tämän valmistamiseen on jo jokaiselle, siksi se voi levitä nopeastikin ympäristötekijöiden kuten esimerkiksi ravinnon aktivoivan vaikutuksen johdosta. Jokin ulkopuolinen tekijä vain laukaisee sen, ettei se enää surkastu. 

Tällaista ohjausta kutsutaan epigeneettiseksi ohjaukseksi eli DNA:n ulkopuoliseen tietoon perustuvaksi ohjaukseksi. Näistä olen aikaisemmin kirjoittanut paljonkin. Se, että tällainen muutos esiintyy yhtä aikaa monessa eri ihmisen sukuhaarassa, osoittaa selkeästi, että kyse ei ole uudesta mutaatiosta, vaan jokin ulkoinen yhtäaikaisesti vaikuttava tekijä.

Koska evoluutio antaa vain yhden mekanismin ihmisen kehittymiseen - satunnaiset mutaatiot ja luonnonvalinta - , niin tässä ei voi olla kyseessä evoluutio - otsikoista huolimatta. Kyseessä on sopeutuminen olemassa olevan geneettisen tiedon ja ohjelmoinnin avulla olosuhteiden muutokseen. Tämä ei ole kehittymistä Mitään uutta geneettistä informaatiota ihmisen rakentumiseksi uudella tapaa ei synny.


Olosuhteiden muutokset laukaisevat sopeutumisen

Tutkimuksessa viitattiin, että odottavien äitien terveysongelmat olisivat tämän muuntelun mahdollinen syy. Ehkäpä syy on toisin päin: odottavien äitien parantunut terveys on mahdollistanut sikiön paremman kehittymisen ja tämän verenkiertoa tehostavan uuden valtimon säilymisen. Aikaisemmin se on mahdollisesti optimoitu pois, jotta energiaa jää muiden osien kehittymiseen. 

Tämä valtimo on todennäköisesti välttämätön alkiokehityksen alkuvaiheessa. Aikuiselle ihmiselle jää joka tapauksessa kaksi valtimoa edelleen ranteeseen. Joten saattaa olla myös mahdollista, että säätelyssä on jokin rikkoutunut. Tämä kuitenkin jälleen vaatisi mutaation - rikkovan mutaation niin kuin ne yleensä ovat - ja tämä mutaation leviämisen nopeasti. Täten en itse usko tähän mahdollisuuteen. Tutkimus itsessään ei mitenkään tutkinut varsinaista asiaan liittyvää genetiikkaa, vaan pelkästään tätä ilmentymää ja näin vajavaisilla tiedoilla sitten julistettiin isoja otsikoita.


Olisiko tämä valintaetu?

Tutkijat tietävät myös, että tietyissä tapauksissa kolmas valtimo on haitallinen. Silloinkaan en voi ymmärtää, miten se vaikuttaisi valintaetuun positiivisesti ihmisen parinvalinnassa: vai oletko kenties tietoinen puolisosi rannevaltimoista? Kuvittele olevasi parikymppinen ja tunnet kaksi kohtalaisen yhtä komeaa tapausta. Käytkö tarkastamassa heidän ranteensa ja valitset sen jolla on kolme valtimoa? Vain näin perusteltuna kolmen valtimon mutaation valintaan voisi liittyä valintapaine ja vain tästä syystä se voisi yleistyä ihmiskunnassa. 

Vaikka tutkijat varmasti tekivät hyvää tilastollista tutkimusta, vaikkakin kohtuu pienellä otannalla, niin heidän väitteensä on humpuukia ja lähinnä palstatilan hankkimista, jossa he tosin hyvin onnistuivat. Siksi mielellään ihmiset lukevat todistuksia evoluutiosta. Sen avulla he voivat vahvistaa harhaansa siitä, että he ovat sattuman tulosta. 


Mutaatiot rikkovat perimän

DisGeNETin (v7.0) nykyinen versio sisältää 1 134 942 geenitaudiyhdistystä (GDA), 21 671 geenin ja 30 170 sairauden, häiriön, piirteen ja kliinisen tai epänormaalin ihmisen fenotyypin välillä.(2) Siis suomeksi: yli miljoona mutaatiota tiedetään aiheuttavan sairauksia ihmiselle. Sen sijaan mutaatioita, jotka kehittävät ihmistä ei tunneta kuin muutama kiistanalainen kuten sirppisoluanemia, joka jo nimensä puolestaan on sairaus. Tämä on räikeä ristiriita havaintojen ja teorian välillä.


Lopuksi

Kaikesta tästä huolimatta kuitenkin Jumala tietää kaiken - aivan kaiken. Myös totuuden tässä asiassa, sillä hän on lopulta tämänkin  mekanismin suunnitellut. 




Viitteet

1. https://tekniikanmaailma.fi/evoluutio-jyllaa-ihmisessa-edelleen-vahvana-katso-vaikka-tata-ylimaaraista-valtimoa-joka-on-suurimmalla-osalla-meista-jo-vuoteen-2100-mennessa/

2. Mutatiotietokanta: https://www.disgenet.org/ 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti