sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Välähdyksiä Ilmestyskirjasta, Osa 4. - Tempauksen ajankohta

Edellisessä artikkelissa katsoimme tarkoin lukuja 7 ja 8 sekä Ilmestyskirjan kronologiaa. Nyt katsomme uudestaan samaa kohtaa toisesta näkökulmasta: mitä siinä tapahtuu neljän eri ihmisryhmän kesken. 

Välillä Ilmestyskirjassa menee vuosia yhdessä jakeessa tai jakeiden välillä, ja taas välillä useampi luku kertoo yhdestä hetkestä. Näinhän se menee ihmisen elämässäkin; välillä ei tapahdu mitään ja taas toisinaan kaikki asiat tapahtuvat yhtä aikaa. Luvun 6 loppu, 7. luku ja 8. luvun alku kuvaavat lähes yhtä aikaa tapahtuvia asioita. 


1. Marttyyrit

Marttyyreistä kertova jakso alkaa 5. sinetistä. Sen yhteydessä marttyyrit kysyvät, milloin Jumala kostaa heidän murhaamisensa maan päällä asuville (Ilm. 6:9-10). Paavali sanoo kuolleiden ylösnousemuksen tapahtuvan ensin (1. Tess. 4:15). Tässä näemme sen tapahtuvan, kun marttyyrit saavat valkeat vaatteet. 

Joidenkin opetuksen mukaan nämä marttyyrit eivät voi olla seurakunta-ajan marttyyreitä, koska toivovat toisten kuolemaan, vaan he ovat vihan ajassa kuolleita. Ihmettelen tällaista käsitystä. Missä he ovat niin pyhiä seurakuntalaisia nähneet - eivät ainakaan peilissä? Tai miksi vihan ajasta marttyyreina kuolleet olisivat jotenkin huonompia ihmisiä, että he sitten pyytäisivät kostoa? Kaiken lisäksi Paavali on jo etukäteen kaikille kertonut, että Jumalan kosto tulee heitä vainonneille (2. Tess. 1:6). Tarkkaan ottaen tässä marttyyrit kysyvätkin milloin kosto tulee. He eivät erityisesti ano kostoa. 

Paavalin sanan mukaisesti marttyyrien jälkeen tulee taivaaseen elävänä temmattu seurakunta. Ilmestyskirjan kerronnassa näiden tapahtumien kanssa samanaikaisesti kerrotaan mitä kahdelle muullekin ihmisryhmälle tapahtuu: Maassa asuville ja 144 000, jotka saavat Jumalan sinetin. Tästä johtuen temmatun seurakunnan saapuminen Jumalan eteen kerrotaan vasta 7. luvun loppupuolella. Se ei silti tarkoita, etteikö se tapahtuisi heti marttyyrien ylösnousemisen jälkeen - kaikkea ei voi sanoa ja näyttää kerralla. 


Marttyyrien kysymys:

"Kuinka kauaksi aikaa sinä, pyhä ja tosi Valtias, jätät tuomitsematta ja kostamatta meidän veremme niille, jotka asuvat maan päällä?"  (Ilm. 6:10)


2. Maassa asuvat

Heti marttyyrien valkoisiin vaatteisiin puettamisen jälkeen siirrytään Ilmestyskirjassa yhteen sen kulminaatiopisteistä. Jumalan vihan aika alkaa. Se alkaa 6. sinetin avauksesta. Tällöin taivaalla näkyy ihmeellisiä merkkejä, tulee valtava maanjäristys, joka liikuttaa vuoria ja saariakin. Ilma on sakeana tulivuorenpurkausten tuhkaa eikä taivasta enää näy, aurinko ja kuukin ovat vain punertavia haamuja. Vielä meteoriitteja sataa maahan suuria määriä, ehkäpä jokin suurempikin kappale, joka koko kaaoksen aiheuttaa. 

Mitä ilmeisemminkin tässä vaiheessa myös taivaalla näkyy se, mistä Jeesus puhuu Matteuksen evankeliumissa: 

"Mutta heti noiden päivien ahdistuksen jälkeen aurinko pimenee eikä kuu anna valoaan. Tähdet putoavat taivaalta, ja taivaiden voimat järkkyvät. Silloin taivaalla näkyy Ihmisen Pojan merkki ja kaikki maan sukukunnat vaikeroivat, -- .  (Matt. 24:29-30)

Tarkoitan siis taivaalla näkyvää Ihmisen Pojan merkkiä, jonka maassa asuvat tunnistivat.

Tämä edellä kuvattu Jeesuksen puhe jatkuu vielä: "-- kun näkevät Ihmisen Pojan tulevan taivaan pilvien päällä suuressa voimassaan ja kirkkaudessaan.  (Matt. 24:29-30)

Uskon, että tuossa kohtaa Jeesus on tiivistänyt kerrontaa, koska Ilmestyskirjassa hän kertoo, että vielä kestää aikaa hänen paluuseensa (käsittelen Matteus 24 luvun myöhemmissä kirjoituksissa tarkemmin).

Onko taivaalla näkyvä Ihmisen Pojan merkki risti vai jokin muu ja mistä se muodostuu, jää kertomatta, mutta jopa maalliset ihmiset tunnistavat sen, sillä he sanovat: 

"ja sanoivat vuorille ja kallioille: "Kaatukaa päällemme ja kätkekää meidät valtaistuimella istuvan kasvoilta ja Karitsan vihalta, sillä heidän vihansa suuri päivä on tullut! Kuka voi sen kestää?" (Ilm. 6:16-17)

Tässä kohdin Raamattu siis julistaa Jumalan vihan alkaneeksi maassa asuvien suulla. Se jatkuu aina lukuun 16 asti, jossa Jumalan viha täyttyy. Maassa asuvat osannevat yhdistää tämän luonnonkatastrofin tapahtumat juuri Jumalaan, koska näkevät Ihmisen Pojan merkin taivaalla. Maassa asuvat on Ilmestyskirjan termi, joka tarkoittaa ei uskovia ihmisiä kaikista kansoista (perustelen tämän tarkasti seuraavassa artikkelissa).


3. 144 000 juutalaista

Tässä samassa hytäkässä taivaasta annetaan tarkkoja ohjeita 7. luvun alussa. Lisää hävitystä ei maahan saa antaa pieneen hetkeen, ei ennen kuin 144 000 Israelin heimon jäsentä on sinetillä merkitty. Nämä 144 000 ovat Jumalan palvelijoita. 

Mikä on Jumalan palvelijain tehtävä? Tehdä jotain työtä Jumalalle? Mitä Jumala tarvitsee ihmisiltä? Ei mitään, mutta ihmisille Jumala on antanut tehtävän. Jeesus kertoo tämän tehtävän yhtenä viimeisinä sanoinaan ennen pois lähtöään maan päältä: menkää kaikkeen maailmaan ja julistakaa hyvä sanomaa hänestä ja Jumalan valtakunnasta. Opettakaa ihmisiä tuntemaan hänet ja rukoilkaa ihmisten puolesta, erityisesti sairaiden ja avun tarvitsijoiden, puolesta. Tätä tehtävää seurakunta on hoitanut tähän asti, mutta juuri tässä samassa hetkessä me näemme seurakunnan tuleva taivaaseen (kts. seuraava kappale). 

Tässä tapahtuu viestinvaihto. Seurakunta antaa evankeliumin viestikapulan näille 144 000 tuhannelle ja he jatkavat Jumalan palvelemista maan päällä. 

14. luvun alussa nähdään vielä näiden 144 000 ylösnousemus Jumalan valtaistuimen eteen. Heti tämän jälkeen viestikapula evankeliumin julistamisesta vielä kerran vaihtuu: nyt sen ottaa vastaan enkeli, joka taivaalta julistaa kaikille hyvän sanoman niin, ettei yhtäkään jää, joka sitä ei ole kuullut. Mahtaako sitä sanomaa enää ketään ottaa vastaan? Mutta sen on tapahduttava, koska Jeesus sanoo, että evankeliumi on julistettava kaikille ennen kuin ajan loppu tulee (Matt 24). 


4. Seurakunta

7. luvun 9. jakeesta alkaen kuvataan seurakunnan saapumista Jumalan valtaistuimen eteen. He ovat jo puettu pitkään valkeaan vaatteeseen ja heillä on palmunoksat käsissään. Tämä kuvaus yhdistää heidät ihmisiin, jotka palmusunnuntaina ottivat Jeesuksen vastaan kuninkaanaan ja Herranaan. 

Yksi 24:stä vanhimmista, jotka ovat Jumalan valtaistuimen ympärillä, sanoo heistä, että he ovat tulleet suuresta ahdistuksesta. Huomaa, että tässä ei käytetä sanaa viha vaan ahdistus. Näin myös Jeesus sanoo, että näitä edellä kuvattuja tapahtumia edeltää uskovien ahdistus eli vaino. Sama mistä Paavali sanoo: "Sillä Jumala katsoo oikeaksi kostaa ahdistuksella niille, jotka ahdistavat teitä,"  (RK: 2. Tess. 1:6) 

Kun uskovia ahdistetaan siitä käytetään sanaa vainot, joita Jeesus käytti evankeliumien teksteissä kuten Matteus 24:ssä. Seurakunta tulee siis kohtaamaan viimeisinä päivinään suuria vainoja ja lopulta heidät temmataan tästä suuresta vainosta eli ahdistuksesta. Meidän on siihen valmistauduttava valvomalla hengellistä tilaamme.


Tapahtumien samanaikaisuus

Tässä kaikessa näkyy tapahtumien samanaikaisuus. Marttyyrien ylösoton ja seurakunnan ylösoton välillä ei Paavalinkaan mukaan ole pitkää aikaa. Samanaikaisesti maan päällä ihmiset huomaavat myös uskovien hävinneen. Siitä ja taivaalla näkyvästä merkistä he tietävät, että nyt kävi toteen uskovien puheet. Seurakunta lähtee ylös ja matkalla ollessaan ahdistuksen aika muuttuu vihan ajaksi. Lähteissä annetaan "läpyt" 144 000, jotka merkistä ottavat evankelioinnin vastuun maan päällä. 

Kun Jeesuksen maanpäällinen ruumis on taivaassa, Jeesus avaan viimeisen sinetin. Kirjakäärö on nyt luettavissa, maa on lunastettu ja alkaa sen möyhennys. Tässä vaiheessa taivaaseen tulee puolen tunnin hiljaisuus: tässä ollaan, se on ohi, mikä suuri hetki - siihen ei löydy sanoja. 


Kuinka kauan on sitten aikaa tästä hetkestä siihen kun Jeesus palaa maan päälle? Kuinka pitkään vihanaika kestää ja kuin kauan aikaa seurakunta on pois maan päältä ennen kuin tuhatvuotinen valtakunta alkaa? Lähdetään seuraavissa artikkeleissa katsomaan minkälaisia välähdyksiä Ilmestyskirja antaa näistä.





2 kommenttia:

  1. ” Paavalin sanan mukaisesti marttyyrien jälkeen tulee taivaaseen elävänä temmattu seurakunta. ”

    Missä kohtaa Raamattua Paavali tällaista toteaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paavali kirjoittaa Herran sanan:

      Tämän me sanomme teille Herran sanana: Me, jotka olemme elossa ja jäämme tänne Herran tulemukseen, emme suinkaan ehdi poisnukkuneiden edelle, sillä itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasuunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin. Sitten meidät, jotka olemme elossa ja olemme vielä täällä, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin, ja niin saamme aina olla Herran kanssa. (1. Tess. 4:15-17)

      Poista