lauantai 31. maaliskuuta 2018

59. Genetiikka varmistaa - seksi kuuluu vain avioliittoon


Ihmisen solut ovat kovin pieniä. Ainoa hyvissä olosuhteissa hädin tuskin silmin nähtävä solu on munasolu. Solun keskellä on tuma. Sen sisällä DNA. Jos tuma olisi jalkapallon kokoinen, olisi DNA kuin hyvin ohutta siimaa ja noin 200 km pitkä. RNA on DNA:sta luettu pätkä, jolla on monta käyttöä: osaa käytetään proteiinien valmistamiseen (koodava RNA) ja osaa muuhun tietojenkäsittelyyn solussa. 

Micro-RNA (miRNA) on erityisen lyhyt RNA. Se on vain joitakin kymmeniä tai satoja nukleotideja pitkä. Näillä miRNA:lla on koostaan huolimatta merkittävä tehtävä. Ne ovat kuin solun, ja koko ihmisen, sisäinen Internet, viestinvälityssysteemi. Sen lisäksi ne toteuttavat monimutkaisen biologisen tietokoneen operaatiota solujen toimintaa ohjatessaan. Käytännössä ne 'päättävät' mitä proteiineja valmistetaan.

MiRNA:t ovat usein aivan samanlaisia ihmisten välillä. Vaikka DNA:mme kokonaisuudessaan on yksilöllinen, silti siinä on hyvin paljon samanlaisia jaksoja. Itse asiassa sen on suurimmaksi osaksi samanlainen. Täten siitä luotavat ja sitä ohjaavat miRNA:tkin ovat hyvin usein samanlaisia.

Ne ovat osin samanlaisia jopa ihmisten ja eläinten välillä.  Ihmisen ja apinan miRNA:t sanotaan olevaan 30% samanlaisia, mutta esimerkiksi sian kanssa ne ovat niin paljon samanlaisia, että ihmisen sisäelimiä voidaan kasvattaa sialla eli ihmisen DNA toimii sian sisällä. Tämä on myös selvä ristiriita sen välillä, että ihminen ja apina olisivat sukulaisia - miRNA:mme ovat aivan liian erilainen.

Kun ihmisen soluun joutuu ihmisen ulkopuolelta miRNA tekijöitä, jotka ovat yhtäläisiä omien miRNA:den kanssa, solu ei voi tietää, etteivät ne ole omia - ovat ne sitten tulleet toisilta eläimiltä tai toisilta ihmisiltä. Ne toimivat epigeneettisinä kytkiminä käskyttäen solua tuottamaan jotakin proteiinia tai lopettamaan jonkin proteiinin tuottamisen.


Miten miRNA jaksoja pääsisi ihmiseen ulkopuolelta?  MiRNA:t ovat viruksiakin pienempiä, joten mahdollisuuksia on monia. Bakteerien lähettämistä miRNA jaksoista kirjoitin aikaisemmin (http://mistametulemme.blogspot.fi/2018/03/57-bakteerit-vaikuttavat-aivojen.html). Joten ruuansulatuskanava on yksi mahdollisuus: raa-an lihan syöntiä ei suositella, sillä niissä voi vielä vaikuttaa monet elävän kudoksen ominaisuudet.

Vaikka maailman kuuluisin ateisti Richard Dawkins juuri muutama viikko sitten antoi twiitissään ymmärtää, että hän olisi valmis syömään laboratoriossa 'kasvatettua' ihmisen lihaa, ei hänen esimerkkiään kannattaisi seurata. Hän on tosin kirjoittanut monta kirjaa evoluutiosta, mutta selvästikin hänen ymmärryksensä genetiikasta on vahvasti puutteellinen - tosin hän myöntää että niissä kirjoissa pääosin evoluutio oletetaan eikä todisteta. Jos hän ymmärtäisi miRNA-toiminnan ja epigenetiikan, hän ei missään nimessä laittaisi ihmisen lihaa suuhunsa riippumatta siitä, miten se on kasvatettu.

On joitakin tutkimuksia, joissa on havaittu, että nämä epigeneettiset tekijät vaikuttavat sukusolujen kautta esimerkiksi banaanikärpäsillä niin, että uusi sukupolvi ilmentää toisen koiraan epigenetiikkaan kuin sen, joka varsinaisesti munasolut hedelmöitti. Siis aikaisemmin läsnäolleen koiraan miRNA viestit ohjaavat alkiokehitystä.(1)


Perinteinen mendeliläinen periytyminen tarkoittaa, että vanhempien DNA määrittelee yksilön ilmiasun. Nyt on havaittu, että näin ei aina ole, vaan ulkoasuun vaikuttavat tekijät voivat periytyä DNA:n ulkopuolelta mi-RNA tekijöiden avulla. Kuvassa sanat wt ja kit kuvaavat yksilön DNA:ta. Alimpana olevista yksilöistä oikean puoleinen ilmentää Kit-linjan valkoista ulkoasua, vaikka sillä on wt linjan DNA. (2)  Tapaus antaa merkittävää tietoa siitä, että DNA-jaksojen sammuttaminen ja päälle asettaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin DNA jaksot itse.

Viime vuonna kohua aiheutti toinen vuodelta 2012 esiin nostettu tutkimus, jonka mukaan naisilta on löydetty toisen ihmisen soluja, tai ainakin y-kromosomeja. Tämä tiedetään varmasti, koska naisilla ei normaalisti ole y-kromosomia. Monessa tapauksessa tämän arveltiin johtuvan raskaudesta, jonka kautta raskaana oleva äiti olisi näitä soluja saanut poikavauvalta. Tämä ei kuitenkaan selittänyt kaikkia tapauksia, koska osalla naisista ei ollut poikalapsia. Niiden osalta jäljelle jäi vain joukko spekulaatiota kuten piilossa tapahtunut salaraskaus ja keskenmeno. Poikavauvaan y-kromosomi on alunperin aina tullut mieheltä. (3), (4)


Nyt kun lasketaan yhteen aikaisemmin mainittu banaanikärpästutkimus, hiirikokeet(2) ja tämä edellinen tutkimus y-kromosomista naisissa, niin saattaa hyvinkin olla niin, että pelkkä yhdyntä saa aikaiseksi geneettisen materiaalin ja ainakin miRNA:den siirtymistä kehosta toiseen. Jos tämä pitää paikkansa, niin useita seksisuhteita omaavien naisten genetiikka on aika sekaisin kaikesta siitä vieraasta ohjauksesta, joka pääsee sisään. Sama saattaa koskea myös miehiä. 

Samat tutkimukset viittaavat siihen, että jälkeläinen saattaa ilmentää useamman isän ominaisuuksia, jos yhdyntöjä on ollut useiden partnereiden kanssa lähekkäin. Tältä osin siis DNA testit ja isyystutkimukset eivät antaisi vastaukseksi koko totuutta.

Ei siis ihme, että Raamattu mainitsee miehen ja naisen tulevan yhdeksi lihaksi.

1. Kor. 6:16 Ettekö tiedä, että joka yhtyy porttoon, on yksi ruumis hänen kanssaan? Onhan sanottu: "Ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi."
 
Eikä ihme, että Raamattu antaa ymmärtää, että seksi kuuluu avioliittoon. Liittoon jossa ollaan valmiit ottamaan kaikki vastaan puolisolta ja jossa itse asiassa hallitaan puolison ruumis:

RK: 1. Kor. 7:4 Vaimon ruumis ei ole hänen omassa vallassaan vaan miehen. Samoin ei miehenkään ruumis ole hänen omassa vallassaan vaan vaimon.

 Edellinen kuitenkin syvällä kunnioituksella:

1. Piet. 3:7 Samoin te, miehet, eläkää ymmärtäväisesti vaimonne kanssa niin kuin heikomman astian kanssa. Osoittakaa hänelle kunnioitusta, koska olette yhdessä elämän armon perillisiä, etteivät rukouksenne estyisi.


Viitteet:
  1. Banaanikärpästutkimus: https://www.newvision.co.ug/new_vision/news/1430946/child-resemble-wifehttp://time.com/3461485/how-previous-sexual-partners-affect-offspring/

 
  1. Kuvan lähde ja RNA:n mahdollisuuksista perimässä  http://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1004296
     
  2. Tutkimus y-kromosomista naisissa ja tarkennus sen tulkintaan:
  1. Englanninkielinen lehtiartikki aiheesta:
    https://www.forbes.com/sites/quora/2017/08/15/male-dna-is-often-found-in-womens-brains-where-does-it-come-from/#58b089ce7459



2 kommenttia:

  1. Hieno kirjoitus! Tuli tuossa kun lueskelin, mieleeni että eikös siis sian lihan syönti (varsinkin huonosti kypsennettynä) vaikuta tekstin perusteella erittäin haitalliselta ihmiselle? Ps. Kiitos hyvästä blogista, joka tuo asiat selkeästi esiin!

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Asiaa vielä tutkittu kovin vähän, mutta sianlihan ongelma on ollut myös trikiinit https://fi.wikipedia.org/wiki/Trikiini.

    VastaaPoista