sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Miten hävinneet todisteet todistavat jostakin?


LYHYESTI:

Kuvassa on oppikirjakuva lepakon siipien kehittymisestä. 


Mitä todisteita tästä kehityksestä on?

Evoluution todistaa se, kun ei ole mitään todisteita. Näin on erityisesti välimuotojen kanssa. Esimerkiksi tästä lepakon siiven kehittymisestä ei ole kuvassa esitetyjä välimuotoja fossiilirekisterissä. Tarinan mukaan ne ovat niissä miljoonien vuosien sedimenttikivikerroksista, jotka eroosio on joskus huuhtonut pois. Koska niitä kerroksia ei ole, ei ole jäänyt lepakon siipien kehitystäkään. Siten uupuvat kerrokset todistavat, että lepakon siipi on kehittynyt siinä vaiheessa, kun kerrokset olivat, mutta eivät enää ole. Ei-mikään siis todistaa, että lepakon siipi kehittyi vaiheittain miljoonien vuosien aikana.

Hassu yhteensattuma, että näin on kaikkien kehittymässä olevien elimien kanssa. Juuri ne kerrokset ovat huuhtoutuneet pois ja kaikista eliöistä on vain fossiilit, joissa elimet ovat valmiina ja toimivina.

Ai niin - unohdin yhden: höyhenpeitteisen dinosauruksen. Sen alkeellinen höyhen osoittaa, miten dinosauruksesta oli kehittymässä lintu. Tosin tämä fossiili on vasta kiinalaisten epäily. Saattaa olla, että sekin osoittautuu valmiiksi höyheneksi, eikä nahkasuomun ja höyhenen välimuodoksi. Ja saattaa olla, että sen luurankokin osoittautuu linnuksi. Vaikea niistä painaumista varmasti on mitään ehdotonta sanoa. Vähän niin kuin vanhaa mustavalkovalokuvaa käytettäisiin ratkaisemaan riitaa siitä, oliko isoisän lakki punainen vai sininen. Jotain uupuu.



TARKEMMIN:

Hävinneitä todisteita on vaikea analysoida tarkemmin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti