sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Mikä ajaa pyrstötähtiä itsetuhoon?


Yllä olevalla otsikon jatkeella YLE julkaisi tällä viikolla hyvän tiedeartikkelin komeetoista.

Artikkelin mukaan komeettoja tulee aurinkoa lähelle, mutta epätavallisen useasti ne hajoavat juuri nyt, viime vuosikymmenien ja vuosisatojen aikana:

"Kaiken järjen mukaan sen siis olisi pitänyt tulla vain kirkkaammaksi ja komeammaksi, kun Aurinko lämmittää sitä yhä enemmän ja etäisyys Maahan tulee pienemmäksi. Mitä tapahtui?"

" Komeettojen hajoaminen ei ole mitenkään poikkeuksellista. Se on jopa tavallista."

Yle otsikoi hajoamisen syyt rehvakkaasti kolmeen ryhmään ja luettelee useita esimerkkejä:

1. Komeetat hajoavat kuin lumiukot kevätsäillä
2. Komeetat tuhoutuvat pikkukiviksi Auringon lähellä
3. Muut planeetat repivät komeettoja palasiksi


Mikä tästä tekee kuitenkin ihmetyksen aiheen?

Kun komeetat tuhoutuvat havaittua vauhtia, niin ei ole mitenkään mahdollista, että sama olisi jatkunut miljoonia tai miljardeja vuosia: avaruuden olisi täytynyt olla sakeana komeetoista vain vähän aikaa sitten (kosmisen aikataulun mukaan).

Miksi ne sitten tuhoutuvat juuri nyt? Ovatko ne vain tulleet siihen ikään ja me vain satumme näkemään sen?

Asiaa selitellään toisin, mutta ilman havaintoja. Selitellään, että niitä syntyy koko ajan lisää, mutta ei varsinaisesti tiedetä missä ja miksi. Pakkohan niitä on syntyä lisää, sillä muuten tämä olisi yliluonnollinen sattuma tai mikä vielä kauheampaa, aurinkokunta ei olisikaan miljardeja vuosia vanha vaan hyvin nuori ja sehän taas ei ole mahdollista, koska evoluutiolle ei jäisi riittävästi aikaa. Tätähän ei saa edes ajatella vaihtoehtona, koska se sopisi liian hyvin 'leirinuotiolla' kirjoitettuun vanhaan kirjaan.

Joka tapauksessa hyvä artikkeli ja jälleen asia, mitä sekulaari tiede ei osaa selittää havainnoin vaan pelkästään tarinoimalla.

Lue tarkemmin: 


 Komeetta 73P/Schwassmann-Wachmann 3:n B-kappale hajonneena. Kuva: NASA, ESA, H. Weaver (JHU/APL), M. Mutchler and Z. Levay (STScI)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti