perjantai 1. lokakuuta 2021

Kreationismin määrittely

 Muutama sana kreationismin määrittelyksi, koska ihmiset niin helposti ajattelevat sen olevan jotain salaliittoteoriaa tai hullutusta.

Kreationismi, luomisoppi, ei usko, että satunnaiset mutaatiot ja luonnonvalinta yksin olisivat mekanismi, jolla syntyisi riittävästi geneettistä informaatiota selittämään eliökunnan moninaisuuden. 

(Huomaa sanat yksin ja riittävästi. On siis jokin muu tekijä näiden lisäksi.)

Sen sijaan kreationismi uskoo: 

1) Jumala loi valmiita lajeja, joista käytetään nimitystä lajityyppi 

2) Uusia alalajeja lajityypeille on syntynyt paljon ja voi yhä syntyä

3) Eliöissä tapahtuu muuntelua ja ne sopeutuvat muuttuneisiin olosuhteisiin

4) Samankaltaisuus on osoitus yhdestä suunnittelijasta ja samasta elinympäristöstä

5) Kokeellisen tieteen toistettavat tulokset ovat luotettavia

6) Hän joka pystyi suunnittelemaan solun, pystyi myös suunnittelemaan ihmisen kerralla valmiiksi

7) Syntiinlankeemuksen jälkeen alkoi geneettinen (ja henkinen) alamäki

  1) Jumala on Luoja

Käyttäen geneettistä ja epigeneettistä informaatiota Jumala pystyi etukäteen suunnittelemaan ja sijoittamaan perimään riittävästi  informaatiota luonnon moninaisuuden synnyttämiseen luomalla (kanta)lajityyppejä (eng. Kind), joista - erilaisten tieteenkin havainnoimien populaatioigeneettisten mekanismien kautta - on syntynyt niin aikaisemmat kuin nytkyisetkin biologiset lajit. Lajityyppi biologisena luokitteluna on jossain lahkon, heimon ja suvun korkeudella vaihdellen eliöstä toiseen. Esimerkiksi kissaeläimet ovat todennäköisesti yksi luotu lajityyppit, koska kotikissa voidaan risteyttää leijonan kanssa seitsemän välivaiheen kautta.


2) Uusia lajeja on syntynyt luomisen jälkeen

Tämän osin piilossa olevan  informaation ja Jumalan ennalta tietämisen avulla uusia biologisia alalajeja voi yhä syntyä moninaisten geneettisten prosessien avulla, mutaation ollen yksi niistä. Mutaatio ei kuitenkaan luo uutta informaatiota riittävässä määrin, vaan pääasiassa hajottaa olemassa olevaa informaatiota (joissakin rajoitetuissa ja suunnitteluissa tapauksissa mutaatio auttaa luomaan parametrisoituja ominaisuuksia kuten värejä). Mutaatiot voivat synnyttää yksilöitä, jotka eivät enää pysty lisääntymään keskenään (esim. Kromosomien yhdistyminen). Kreationismi ei kiellä uusien alalajien syntymistä tätä kautta. Sen sijaan uusia lajityyppejä ei enää synny.


3) Eliöt muuntelevat

Olosuhteiden muutokset vaikuttavat eliöihin ja eliöt sopeutuvat jo olemassa olevan geneettisen informaation avulla epigeneettisen ohjauksen ansiosta nopeasti, jopa muutamassa sukupolvessa. Populaatiossa elintilan kilpailussa huonommin pärjäävien perimän osuus vähenee ja mutaatioiden kautta kelpoisuutensa menettäneet kuolevat. Sen sijaan luonnonvalinnalla ei ole kykyä noukkia vain vähän parempia yksilöitä, vaan tämä hienoinen paremmuus peittyy satunnaisuuden aiheuttamaan kohinaan ja populaatiossa tapahtuvan geneettisen ajautumisen takia ominaisuus peittyy eli häviää nopeasti.


4) Yksi suunnittelija ja sama elinympäristö

Kreationismi ei usko yhteen alkusoluun, josta kaikki elämä on tullut, vaan yhteen suunnittelijaan, joka on kaiken luonut. Siksi eliöryhmienkin yli on havaittavissa samankaltaisuutta - ne on suunniteltu elämään samassa elinympäristössä. Samankaltaisuus siis todistaa samasta suunnittelijasta, ei yhteisestä alkupisteestä. Bakteerista ihmiseksi evoluutiota ei siis ole tapahtunut, vaikka jotkin proteiinit ovat samankaltaisia. 


5) Kokeellinen tiede on toistettavaa

Kreationismi erottaa kokeellisen tieteen historian tieteestä. Jos syntyy koejärjestely, jossa bakteerista kehittyy ihminen tai jokin toinen lajityyppi, lakkaa kreationismi olemasta. Sen sijaan historiallisia jäänteitä kuten fossiileja voidaan tulkita eri tavalla ihmisen maailmankuvan mukaan. Kreationismin mukaan suurin osa fossiileista on nopeasti hautautunut maailmanlaajuudessa Vedenpaisumuksessa hapettomiin olosuhteisiin ja siten säilyneet raadonsyöjien ja bakteerien tuhoavalta vaikutukselta.


6) Kehitysopin ja luomisen yhdistäminen johtaa eettiseen ongelmaan

Solu voi syntyä vain kerralla valmiiksi. Solu kaikkine mekanismeineen sisältää jo potentiaalin muodostaa koko ihmisen. Näin hedelmöittyneessä munasolussa on jo tarkka idea ihmisestä.  Siksi Jumala ei tarvinnut miljoonia vuosia kehittääkseen vajavaisia prototyyppejä ihmisestä vaan pystyi ihmisen luomaan kerralla valmiiksi.


7) Havaitsemme vain devoluutiota

Ne jo yli miljoona sairauksia aiheuttavaa mutaatiota, mitä ihmisestä on rekisteröity, ovat seuraus siitä rangaistuksesta, jonka ihmiskunta sai Adamin syntiinlankeemuksen seurauksena. Samalla ne osoittavat, miten haitallisia mutaatiot ovat. Evoluution sijasta menossa on devoluutio, geneettinen entropia: geneettisen informaation tuhoutuminen, joka päättyy lähitulevaisuudessa. 


Lopulta kysymys on siitä, että voiko informaatiota syntyä perimään ilman tietoisen mielen tekemää tietoista suunnittelua pelkästään luonnollisten prosessien avulla. Todisteita on vain siitä, että tietoinen mieli luo informaatiota.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti