sunnuntai 10. joulukuuta 2017

49. Kiveä, öljyä, hiiltä - miljoonissa vuosissa vai päivissä ja kuukausissa?

Uniformitarianismi tarkoitaa, että geologiset prosesit tapahtuvat hitaasti miljoonien vuosien aikana, sen saman prosessin mukaan, mikä nykyisin on havaittavissa. 

Esimerkiksi sedimenttikivien muodostuminen pitäisi olla hidas prosessi ja vaatisi paljon aikaan. Tämä käsitys tulee siitä, että kun näitä kiviä ajoitetaan radioaktiivisella ajoitusmenetelmillä, niin vastauksena on aina miljoonia vuosia. Palaan tähän ajoitusongelmaan myöhemmin.  Usein keskustelussa sotketaan myös se, milloin kivi on muodostunut ja kuinka kauan kiven muodostuminen vie.


Tällaiset ajoitusmenetelmät eivät voi kuitenkaan selittää seuraavia löytöjä. Näistä on selkeästi havaittavissa, että sedimenttikivien muodostuminen ei vie miljoonia vuosia, eivätkä ne ole miljoonia vuosia vanhoja:













Myös fossiloituminen eli orgaanisen materian mineralisoituminen voi tapahtua nopeasti. Se on kemiallinen prosessi, joka on enemmän olosuhteiden funktio (lämpötila, paine, läsnäolevat aineet) kuin ajan funktio. Alla oleva kuva kertoo asian hyvin. Lienee selvä, että tämä cowboy bootsi ei ole miljoonia vuosia vanha, vaikka sen sisällä on kivettynyt jalkaluu. Itse asiassa se on valmistettu 1950-luvulla.




Yleensä oppikirjat selittävät, että öljy ja kivihiili muodostuvat, kun kasvimateriaa hautautuu hitaasti miljoonien vuosien aikana syvälle maan alle. Siellä kovassa lämmössä ja paineessa muodostuu öljyä ja hiiltä hitaasti. Tämä ei kuitenkaan ole vaatimus öljyn ja hiilen muodostumiselle. Hidas hautatuminen päinvastoin altistaisi materian kulutukselle ja häviämiselle.


Pitkiä ajanjaksoja ei tarvita. Myös öljyn ja hiilen muodostuminen on enemmän olosuhteiden kuin ajan funktio. Maaöljy ei ole sen ihmeellisempää ainetta kuin jokaisesta keittiöstä löytyvä ruokaöljykään: molempia tulee kasveista.

Nykyisin voidaan tuottaa biodieseliä mm. puusta. Tämäkään ei kestä miljoonia vuosia. Tarvitaan vain oikeat olosuhteet. Neste on yksi suomalainen biodieselin valmistaja ja käyttää monenlaisia orgaanisia raaka-aineita: NEXBTL process  

Tutkijat ovat tuottaneet öljyä myös levän ja veden sekoituksesta muutamassa tunnissa. Lisäksi tarvitaan vain painetta ja lämpöä. Huomaa, että vesi on tässä prosessissa tärkeä raaka-aine: http://luominen.fi/pikapolttoaine-levavelli-muuttuu-raakaoljyksi-alle-tunnissa ja varsinainen tutkimusartikkeli: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211926413000878?via%3Dihub '


Me suomalaiset tiedämme miten tervaa tehdään. Puuta 'poltetaan' vähähappisessa olosuhteessa tervahaudassa. Tuloksena syntyy myös hiiltä. Tähänkään ei tarvita pitkiä aikoja. Samoin on kivihiilen kanssa: se ei ole muuta kuin tiukaksi puristunutta kasvishiiltä.

Aikaisemmin kun kivihiiltä lapioitiin käsin, sieltä aina välillä löytyi ihmeellisiä esineitä. Tässä pari esimerkki. Lienee selvä, että kyseessä ei ole miljoonia vuosia vanhat esineet.







Lainaan otteen Mikko Tuulirannan kirjasta Koulubiologian Analyysi
"Euroopan esiintymissä hiilikerrokset muodostavat ikään kuin Z-kirjaimen muotoisia rakennelmia, joissa viisto osa lävistää kahden horisontaalisen kerroksen välissä olevan muun sedimentin. Myös pystysuorat, jopa yli 20-metriset hiiltyneet tai kivettyneet puunrungot saattavat lävistää useita hiilijuonteita ja muita kerrostumia, siten että alemman kerroksen iäksi on evoluution mitta-asteikolla arvioitu satojatuhansia tai jopa miljoona vuotta enemmän kuin ylemmän. Esim. Joggins´n kivihiiliesiintymässä Nova Scotiassa (Kanada) pystyyn hiiltyneitä puunrunkoja on 750 metriä paksussa kerrostumassa 20 tasossa. Näissä katkenneissa rungoissa ei ole kantoja eikä juuria eli ne eivät edusta in situ* ekosysteemiä; niiden on täytynyt kulkeutua jostain muualta. Niissä ei myöskään koskaan ole latvoja. Joskus taas kivettyneet rungot ikään kuin “kasvavat” hiilikerrostumien päällä tunkeutuen niiden sisään metrin tai pari. Rungot eivät aina ole pystysuorassa, vaan joskus melkein missä kulmassa tahansa – joskus ylösalaisin. Joskus yhden rungon yläosaan liittyy toinen pystysuora runko."


Näyttää siltä, että oletus miljoonista vuosista ei tule havaituista prosesseista tai tehdyistä arkeologisista löydöistä, vaan jostain muualta. Se on maailmankatsomuksellinen lähtökohta, johon löydöt sovitetaan ja johon pitää uskoa, jotta evoluutiolla olisi riittävästi aikaa. Kun jonkin havaitaan olevan mahdotonta, niin tämä mahdottomuus piilotetaan hyvin pitkiin ajanjaksoihin, jotta voidaan uskoa, että sitten se olisi mahdollista. 

Emme voi mennä ajassa taaksepäin ja todeta, mitä tapahtui. Siksi historiantutkimus on kovin erilaista, varsinkin kirjoittamattoman historian. Katsomme samaa näytettä ja teemme eri johtopäätöksiä. Luotettavat silminnäkijähavainnot olisivat tärkeitä. 

Raamattu antaa meille selkeän kuvan siitä, mitä on tapahtunut. Jumala on ohjannut ihmisiä kirjoittamaan sen selvästi ja tarkasti ylös niin, ettei ketään voi sanoa, että en tiennyt. Uskommeko näitä silminnäkijähavaintoja vai emme, on jokaisen itse päätettävä. Tiede ei pysty asiaa ratkaisemaan, koska sekään ei pääse ajassa taaksepäin. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti