sunnuntai 17. joulukuuta 2017

46. Silmän evoluutio - Uusi löytö

Silmän evoluutio tapahtui viimeisimmän uutisen mukaan seuraavasti: se ilmestyi 530 miljoona vuotta sitten valmiina ja sitten se on säilynyt sellaisenaan: 

"This exceptional fossil shows us how early animals saw the world around them hundreds of millions of years ago," says one of the team, palaeontologist Euan Clarkson from the University of Edinburgh."Remarkably, it also reveals that the structure and function of compound eyes has barely changed in half a billion years."Indeed, it's crazy to think that scientists can dig up the remains of a creature that's been dead for over 500 million years and find that it had basically the same visual organs as many animals we share the planet with today. 

["Tämä poikkeuksellinen fossiili osoittaa meillä kuinka varhaiset eläimet näkivät maailman ympärillään satoja miljoonia vuosia sitten", sanoo yksi ryhmän jäsen, paleontologi Euan Clarkson Edinburghin Yliopistosta.

"Merkittävästi se myös paljastaa, että silmän rakenne ja toiminta ovat tuskin muuttunut puolen vuosimiljardin aikana."

Todellakin se on hullua ajatella, että tiedemiehet voivat kaivaa esille jäänteitä eliöstä, joka on ollut kuolleena yli 500 miljoona vuotta ja havaita, että sillä oli pohjimmiltaan sama näköelin kuin monilla eläimillä, joiden kanssa me jaamme maapallon nykyisin."]
  
http://www.sciencealert.com/oldest-eye-ever-evolution-fossil-evidence-530-million-years-trilobite

'Varhaisimmat' fossiilit ovat trilobiittejä. Tässä näkyy sen silmä ympyrän keskellä.

Mitä sitten tarkoittavat ne moninaiset tutkimukset, joita on tehty silmän evoluutiosta? Toisinaan on nimetty 19 askelta silmän evoluutiossa, toisinaan on kerrottu että silmä on kehittynyt jopa 40 kertaa historian aikana itsenäisesti eri eläimillä toisistaan riippumatta.

Esimerkiksi mustakalan silmä on hyvin samanlainen kuin ihmisen silmä (kuva alla). Mustekalalla ja ihmisellä ei kuitenkaan ole mitään sukulaisuussuhdetta edes evoluution väittämän mukaan ihmisen kanssa (muuta kuin sen kuuluisan väitetyn ensimmäisen solun kautta, jolla ei luonnollisesti vielä ollut silmää.)


Yllä ihmisen ja alla mustekalan silmä.

Evoluutio-opissa on sellainen käsite kuin konvergenssi evoluutio, jolla voidaan todeta, että samanlaiset elimet ovat kehittyneet toisistaan riippumatta. Kuten esimerkiksi valaan pyrstö ja kalan pyrstö. Evoluutio-opin mukaan kalasta tuli maaeläin ja sitten se maaeläin palasi veteen ja sai taas pyrstön.

Tämä on täysin mielivaltaista, sillä välillä jonkin elimen voidaan sanoa olevan samanlainen sukulaisuuden takia ja siten todistavan evoluutiosta, ja taas välillä se sama elin on edelleen samanlainen, mutta todistaa evoluutiosta sillä, että se on kehittynyt itsenäisesti ja sattumalta samanlaiseksi ilman sukulaisuutta. Nämä päätökset kumpaa linjaa elin edustaa, tehdään täysin mielivaltaisesti ja päätös voidaan muuttaa ilman, että elimestä itsestään on saatu mitään uutta tietoa. Ei kuulosta kovin loogiselta oppirakennelmalta - taustalla pitää olla jokin toinen vaikutin, miksi näin halutaan uskoa.

Silmän evoluutiosarjoja rakennettaessa otetaan erilaisten nykyisin elävien eläimien silmiä, verrataan niitä, ja päätellään samankaltaisuuden aste nojautuen vertailuun. Sitten todetaan että toinen on tullut toisesta ilman havaintoa tästä tapahtumasta.

Yleensä nämä loikat toisesta silmästä toiseen ovat kuitenkin geneettisesti tarkastelleen tähtitieteellisen suuria. Siksi ei fenotyyppiä (eliön ilmiasua) ja genotyyppiä (eliön genetiikkaa) pitäisikään evoluutiotarkastelussa koskaan käsitellä erikseen. Siinä menee helposti harhaan ja eksyy pohtimaan mahdollisuuksia, jotka kaukaa katsoen miellyttävät mielikuvistusta.

Yhtä hyvin samankaltaiset rakenteet kertovat samasta suunnittelijasta, joka rakastaa harmoniaa. Samoin, kuin ihminen suunnitellessaan eri automalleja käyttää samoja ja samankaltaisia osia eri malleissa, on Luoja käyttänyt samoja kokonaisuuksia eri eläimissä. Elämmehän me samassa ekosysteemissä samoja molekyyleja ravinnoksi nauttien. Olemme yksi kokonainen yhtenäinen kokonaisuus.

Se, että silmä on ollut kuvitellun 530 miljoonaa vuotta samanlainen, todistaa vain siitä, että mitään evoluutiota ei ole tapahtunut. Eläimet muuntuvat ja muuntelevat olemassa olevan geneettisen informaation avulla, mikä niillä on aina ollut. Epigeneettiset 'kytkimet' ohjavat tätä sopeutumista ja muuntelua.

Silmä on aina ollut silmä ja sen tarkoitus on aina ollut tarjota eliölle näköhavaintoja. Ei sillä koskaan ole ollut muuta päätarkoitusta eikä koskaan tule olemaan. Se on suunniteltu sähkömagneettisen säteilyn hahmottamiseen sellaisella anturiratkaisuilla, että aivojen neuroverkot sitä ymmärtävät. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti