sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Vedenpaisumus - onko se vain kansantaru ja muita kysymyksiä

Raamattu kuvaa Nooan aikaista globaalia vedenpaisumusta, joka tuhosi kaiken sen aikaisen elämän maan päältä ja ilmasta (ei vedestä), ihmiset, linnut, nelijalkaiset - vain Nooan arkissa selviytyneet jatkoivat elämää sen jälkeen kun vedet laskivat.

Vedenpaisumuksesta keskusteltaessa nousee aina esille joukko kysymyksiä, joihin yleensä sisältyy ennakkovaraus, että kyseessähän on vain kansantaru:

  1. Mihin kaikki vesi on mennyt?
  2. Mistä kaikki vesi tuli?
  3. Eikö Nooa olisi kuollut hapen puutteeseen, jos vedet nousivat vuoria korkeammalle.
  4. Milloin sitten jääkausi oli?
  5. Miten kaikki eläinlajit mahtuivat arkkiin?
  6. Miten eläinten lisäksi ruoka ja taas toisaalta ulosteet mahtuivat arkkiin?
  7. Miten Nooa perheineen ehti ruokkia kaikki eläimet?
  8. Miten eläimet eri mantereilta pääsivät arkkiin?
  9. Oliko dinosaurukset arkissa ja miten ne mahtuivat sinne?
  10. Miksei leijonat syöneet muita eläimiä?
  11. Miten silloin osattiin rakentaa niin iso rakennus?
  12. Eikö vedenpaisumuksesta pitäisi olla kertomuksia muuallakin kuin Raamatussa?
  13. Onko arkki löydetty?
  14. Jos se on tapahtunut, siitä pitäisi olla jälkiä olemassa?
  15. Miten ihmiset levittäytyivät sen jälkeen joka mantereelle?
  16. Koska vedenpaisumus oli?
  17. Jos se olikin paikallinen tulva?
  18. Kiinan kulttuuri on vanhempi kuin vedenpaisumus - miten se on mahdollista?
  19. Miten 8 miljardia ihmistä on ehtinyt tulla sen jälkeen?
  20. Miksi Jumala tuhosi maapallon?
  21. Ja helmenä joukossa yleensä: Miten kengurut pääsivät Australiaan.




Monet Raamattua tuntevatkin epäilevät kertomuksen tapahtumia ja perustelevat, että se on kerronnaltaan tarinan kaltainen tai runoutta. Oletko koskaan todella tutkinut sitä yksityiskohtaisesti? Antaako teksti ymmärtää, että se olisi kertomus vailla historiallista pohjaa? Katsotaanpa:

"Ja niiden seitsemän päivän kuluttua tuli vedenpaisumus maan päälle. Ja sinä vuonna, jona Nooa oli kuudensadan vuoden vanha, sen toisena kuukautena, kuukauden seitsemäntenätoista päivänä, sinä päivänä puhkesivat kaikki suuren syvyyden lähteet, ja taivaan akkunat aukenivat. Ja satoi rankasti maan päälle neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä. Juuri sinä päivänä menivät Nooa sekä Seem, Haam ja Jaafet, Nooan pojat, ja Nooan vaimo ja hänen kolme miniäänsä heidän kanssaan arkkiin"
(KR38: 1. Moos. 7:10-13)

Huomaa:
  • Tässä Raamatun kohdassa sanotaan päivämäärä tarkkaan niin kuin missä tahansa historiankirjassa.
  • Miten sade jatkui sekä yöllä että päivällä 40 päivän ajan.
  • Miten tarkkaan yksilöidään arkkiin menijät.

Historiallinen teksti myös kertoo, kuinka kauan jokin kesti ja milloin se loppui.

"Ensimmäisen kuukauden ensimmäisenä päivänä sinä vuonna, jona Nooa täytti kuusisataayksi vuotta, vesi oli kuivunut maan päältä. Silloin Nooa poisti arkin katon ja näki, että maan pinta oli kuiva. Toisen kuukauden kahdentenakymmenentenäseitsemäntenä päivänä maa oli täysin kuivunut."
(1. Moos. 8:13-14)
 
Huomaa:
  • Miten kirjoittaja on erottanut maan kuivumisen kaksi vaihetta ja kiinnittänyt nämä päivämääriin.
  • Tekstissä on siis alku, alkuvaihe, keskiosuus, loppuvaihe ja loppu.

Historiallisessa tekstissä pyritään aina kiinnittämään tapahtuma johonkin aikaan. Niin vedenpaisumuskuvauksessakin. Raamatun sukuluetteloista voidaan laskea, että Nooa täytti 600 vuotta vuonna 1656 luomisen jälkeen (myöhemmin lisää tästä).

Koska vedenpaisumuskertomuksen tekstissä on päivämäärät näin tarkkaan, niin se voitaisiin kirjoittaa lokikirjan tyylisesti. Lue siis seuraava kuvitellen, että se on Nooan itsensä kirjoittama lokikirja, johon hän on alunperin kirjoittanut muistiin tapahtumat [tekstiä on dramatisoitu]:
"

10.2.1656 Jumala antoi käskyn astua arkkiin juuri, kun olin kuullut Metusalemin kuolleen. Hänen nimensä kertoi, että hänen kuolemansa tuo, ja nyt tiedämme tuon tuomion tulevan.  Joten minä (Nooa) ja vaimoni sekä poikani Seem, Haam ja Jaafet ja heidän vaimonsa aloimme täyttämään arkkia eläimillä. Kun kaikki eläimet olivat arkissa Jumala sulki arkin oven perässämme - minä sitä en sulkenut.   

17.2.1656 Olemme odottaneet seitsemän päivää jotain tapahtuvan ja tänään puhkesivat kaikki suuren syvyyden lähteet ja vettä alkoi tulemaan arkin päälle myös taivaalta. Tunsimme maan suuresti vavahtelevan ja arkki natisi liitoksissaan. Niin veden kuin ihmisten pauhua alkoi kuulumaan arkin ulkopuolelta. Eläimet ovat hiljaa ja rauhallisesti.
27.3.1656 Vettä on satanut rankasti tähän päivään asti, yhteensä 40 päivää. Arkki on noussut korkealle maan pinnasta. Arkin ikkunat ovat keskellä kantta, enkä näe niistä alaspäin, mutta vuoria ei näy enää missään. 
17.7.1656 Arkki tärähti ja pysähtyi johonkin kiinteään (vasta myöhemmin ymmärsin, että olimme pysähtyneet vuoreen). 
Tuuli puhaltaa ja luulen, että vesi on siis alkanut vähentyä, 150 päivän jälkeen. 
1.10.1656 Vesi on vähentynyt vähenemistään. Me olemme tukevasti vuoren laella ja toinen vuoren huippu tuli selkeästi näkyviin. Sitä en näe, kuinka alhaalla vedenpinta on nyt.
10.11.1656 Avasin arkin ikkunan tänään ja päästi korpin lentoo, mutta se vain lenteli edestakaisin. Luulisin, että se näki alapuolellaan vain vettä ja vuoren kivisen pinnan. 
17.11.1656 Päästin kyyhkysen lentoo nähdäkseni, oliko vesi vähentynyt maan pinnalta, mutta kyyhkynen palasi luokseni arkkiin. Emme voi muuta kuin odottaa.
24.11.1656 Laskin toisen kyyhkysen arkista. Ja kyyhkynen tuli luokseni illalla, ja sen suussa oli tuore öljypuun lehti! Onkohan vesi jo kokonaan laskenut?
1.12.1656 Laskin kolmannen kyyhkysen lentoon, eikä se enää palannut luokseni. Pidän tätä rohkaisevana merkkinä, mutta missä kuntoa on maan pinta!?
1.1.1657 Poistin arkin ikkunoiden katon ja pääsimme kannelle kävelemään, koska uskon, että enää vedenpinta ei nouse ja arkki on tehtävänsä tehnyt. Nyt näimme paremmin, että maan pinta alhaalla oli kauttaaltaan kuiva. Merta en nähnyt missään, vaikka olemme ilmeisen korkealla, sillä ilma on ohutta ja kylmää.  
27.2.1657 Maa on täysin kuiva ja kova. Se kantaa jo isotkin eläimet. Jumalan käskystä lähdemme Arkista. Me ja kaikki eläimet. Teimme alttarin heti arkin ulkopuolelle ja uhrasimme Jumalalle. Miten tästä eteenpäin? Vain Jumala tietää.

Päivämäärien suuren lukumäärän ja niitä vastaavien ajanjaksojen tarkan yhteensopivuuden johdosta on siis perusteltua olettaa, että kirjoittaja on mielestään kirjoittanut historiallista dokumenttia ja että hänellä on ollut tarkka ja looginen tieto tapahtumien aikajärjestyksestä. (Huomaa, että vanhassa heprealaisessa kalenterissä kuukausi on aina 30 päivää.)

Seuraan tätä historiantekstioletusta ja pyrin vastaamaan yllä oleviin kysymyksiin siltä pohjalta. Niihin voidaan vastata sekä tieteellä että loogisesti perustelemalla. Se ei silti poista sitä, etteikö kyseessä olisi ollut Jumalan ihme. 

Raamatun mukaan ihme oli se, miten Nooa sai Jumalalta ohjeet arkin rakentamiseen, miten Nooa meni arkkiin oikeaan aikaan ja miten eläimet tulivat arkkiin pareittain sekä se, että Jumala itse sulki arkin oven. Ihme oli myös se, miten tämä kallisarvoinen lasti selvisi tästä historian suurimmasta luonnonmullistuksesta.

Sekulaari tiede ei kuitenkaan tule koskaan hyväksymään globaalia vedenpaisumusta maapallolla (vaikka hyväksyykin sen Marssissa), koska se yksiselitteisesti tuhoaa evoluution. Jos jokin asia on ristiriidassa evoluution kanssa, niin vika on aina siinä asiassa, ei evoluutiossa. Vaikka arkki eräänä päivänä vielä löytyisi, niin se selitettäisiin pois. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti