sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Dinosauruksia syövä 'ahma'


Kiinasta vuonna 2005 on löydetty ahman kokoisen tai jopa isomman nisäkkään luuranko (Repenomamus giganticus), jonka vatsasta on löydetty dinosauruksen jäänteitä. Tämä ahman kaltainen lyhytjalkainen nisäkäs selvästikin kilpaili elintilasta yhdessä dinosaurusten kanssa ja toisinaan sai saaliikseen pieniä dinosauruksia tai ehkä jopa isompien poikasia. 1

Dinosauruksen luiden seasta on löydetty myös paljon muita pienempiä nisäkkäitä ja lintujakin, kuten sorsia.3

Repenomamus giganticus


Evoluutio-oppi kertoo, että nisäkkäät ja linnut kehittyivät dinosauruksista. Kun 65 miljoona evoluutiovuotta sitten dinosaurukset äkisti hävisivät, nisäkkäät nousivat valta-asemaan. Tätä kehitysopillista kulkua perustellaan sillä, että dinosaurukset ovat ikään kuin syvemmällä kuin nisäkkäät sedimenttikivikerroksissa.

Kirjoitin 'ikään kuin', koska dinosauruksen luita löydetään aivan maan pinnasta kuten nisäkkäidenkin ja yleensä löydökset eivät ole päällekkäin. Eli ei toimita niin, että siitä kohtaa, mistä löydettiin nisäkkäitä, kaivettaisiin syvemmälle ja sitten sieltä tulisi vastaan dinosauruksia. 

Löytöpaikat ovat harvinaisia ja ne sijoitetaan aikajaksoissa toistensa päälle päättelemällä mm. kivilajeista ja ns. Indeksifossiileista. Lisäksi käytetään radioaktiivisen hajoamisen avulla tapahtuvaa ajoitusta.

Näiden menetelmien tulokset tulkitaan ja sovitetaan toisiinsa niin, että saadaan tuki evoluutiolle. Evoluutio on siis premissi, joka oletetaan todeksi ja kaikista havainnoista valitaan ne, jotka tukevat tätä ennakko-oletusta. Näin toimitaan esimerkiksi radioaktiivisen hajoamisen tuloksissa, joita yleensä saadaan useita erilaisia samasta paikasta. 


Tämä löytö varmistaa, että evoluutiotulkinnan mukaan lihansyöjänisäkkäät elivät yhdessä dinosaurusten kanssa ainakin 50 miljoonaa evoluutiovuotta. Sitä ennen dinosauruksia oli noin 100 miljoona evoluutiovuotta. Nämä nisäkkäät eivät tuhoutuneet 65 miljoonaa vuotta sitten, vaikka yksi niiden ravintolähde tuhoutui.

Miksi sitten niin harvoin löydetään suuria nisäkkäitä dinosaurusten joukosta? Usein dinosauruksen luita löydetään samasta paikasta röykkiöittäin eli dinosauruslauma liikkui yhdessä, kun ne nopeasti hautautuivat tsunamitulvassa. Laumassa ei ollut kilpaileville nisäkkäille tilaa. Todennäköisesti myös elinalueet olivat etäällä toisistaan, niin kuin kilpailevilla lajeilla usein on: toinen pääsee voitolle ja toisen on peräännyttävä.   


Siitä väitetystä vähittäisestä evoluutiosta, miten tämä nisäkäs kehittyi dinosauruksista, ei ole mitään fossiilitodistetta. Se vain oletetaan. Kuitenkin evoluutio-opinkin mukaan on väistämätöntä, että tähänkin lajiin johtaneita nisäkkäitä oli miljardeja ja taas miljardeja, ennen kuin kehitys vei niin pitkälle, että juuri tämän fossiloituneen yksilön kaltainen eläin oli kehittynyt.


Viitteet:
  1. Virallinen tutkimus: https://www.nature.com/articles/nature03102
  2. Satunnainen linkki, jossa ilmeisesti koko tutkimusaineisto: https://www.esf.edu/efb/lomolino/courses/mammaldiversity/mm1.pdf
  3. Linkki aikaisempaan artikkeliini: https://mistametulemme.blogspot.com/2017/11/45-nisakkaiden-fossiileja-dinosaurusten.html

2 kommenttia:

  1. Kieli on tällä sivulla täydellistä. Joillain blogin sivuilla on yhdyssana- ja hutilointivihreitä ;) Ne kun saisi kuntoon (voin ilmoittautua vapaaehtoiseksi) niin kehtaisi näyttää akateemisille kavereillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdyssanat on vaikeita :-)
      Kun löydät jotain niin, heitä mulle vaikka postilla: sami.j.lahti@gmail.com

      Poista