sunnuntai 17. marraskuuta 2019

10. Ihmisen Luominen


Jumalalla oli vielä yksi ajatus. Luoda jotain samankaltaista kuin hän itse on. Luoda jotain, minkä kanssa hän itse asiassa voi vaihtaa ajatuksia, sanoja. Ja luoda jotakin vielä suurempaa kuin enkelit ja muut henkiolennot: luoda jotain joka pystyy lisääntymään ja jälkeläisetkin pystyvät olemaan yhteydessä häneen. Yksikään eläin ei ole tällainen ja yksikään henkiolento ei pysty lisääntymään. (Eikä yksikään evoluutiotiedemies selittämään, miten tämä kyky olisi kehittynyt.) Jumala otti tässä tietoisen uskon askeleen, sillä ainakin inhimillisesti ajatellen, Jumala antoi jossain määrin vallan seuraamuksista pois itseltään. Hän toki hallitsee kaikkea, mutta hallintavaltansa sisällä Hän antoi liikkumatilaa itsenäisesti ajatteleville olennoille, jotka pystyvät tuottamaan lisää samanlaisia olentoja.



---------------------------------------------------------------------------
Muut artikkelit Luomiskertomuksesta:
2. Aika alkoi - Alussa... 
3. Ensimmäinen jae - Alussa Jumala loi taivaat ja maan 
4. Toinen jae - Maailma ilman järjestystä 
5. Ensimmäinen päivä - Tulkoon valkeus 
6. Toinen Päivä - Onko maa litteä?  
7. Kolmas Päivä - Elämän Koodin Luominen  
8. Neljäs Päivä - Avaruuden mysteerit 
9. Viides ja kuudes päivä - Eläimien alkuperä
-------------------------------------------------------------------------


Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja ja koko maata sekä kaikkia maan päällä liikkuvia isoja ja pieniä eläimiä." Niin Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Jumalan kuvaksi hän loi hänet, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää, täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Teidän vallassanne ovat meren kalat, taivaan linnut ja kaikki maan päällä liikkuvat eläimet."

Jumala sanoi: "Katso, minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit kaikkialla maan päällä ja kaikki puut, joissa on siementä tekevä hedelmä. Olkoot ne teille ravinnoksi. Kaikille villieläimille, taivaan linnuille ja maassa liikkuville pikkueläimille, joissa on elävä sielu, minä annan ravinnoksi kaikenlaiset vihreät kasvit." Näin myös tapahtui. Ja Jumala katsoi kaikkea, mitä oli tehnyt, ja näki, että se oli erittäin hyvää. Tuli ilta ja tuli aamu, kuudes päivä oli mennyt.
(RK: 1. Moos. 1:26-31)


Michaelangelo: Adamin luominen



Jumala antoi ihmiselle hallintavallan. Suorasanaisesti käski täyttää maa ja ottaa se valtaan. Eläimet eivät hallitse toisiaan lajirajojen yli. Hän teki ihmisestä maan johtajan, jolla on sekä valta että vastuu. Jo kerran historiassa Jumala katsoi maata ja totesi, että väärään suuntaan menee. Kaikki piti aloittaa alusta. Vedenpaisumus oli uusi alku. Olemmeko taas lähellä sitä?

Jumalan sanat "Tehkäämme…" viittaa siihen, että hän ei ollut yksin. Monet näkevät tässä viittauksen kolmiyhteiseen Jumalaan, ja näin onkin, mutta siinä voi olla vielä enemmänkin. Siinä voi olla myös mukana muuta taivaallista porukkaa, enkeleitä, jotka olivat luotu jossain vaiheessa aikaisemmin.

Ravinnonjako alussa oli myös selkeä. Ihmiset ja eläimet eivät taistelleet samoista ravinnoista. Hiiret eivät syöneet viljan jyviä, vaan ruohoa. Samoin leijona ei syönyt ihmistä, vaan ruohoa. Vasta Vedenpaisumuksen jälkeen Jumala sanoi ihmiselle, että tämä muuttuu:

Kaikki maan eläimet, kaikki taivaan linnut, kaikki maassa matelevat ja kaikki meren kalat pelkäävät ja säikkyvät teitä. Ne on annettu teidän valtaanne. Kaikki, mikä liikkuu ja elää, olkoon teille syötäväksi. Samoin kuin olen antanut teille vihreät kasvit, minä annan teille kaikki eläimet.  (RK: 1. Moos. 9:2-3)

Lopuksi Jumala katsoi kaikkea, mitä oli tehnyt ja sanoi, että kaikki oli erittäin hyvää. On tärkeä ymmärtää, ettei Jumala luonut 'piikkejä ruusuihin' eikä muitakaan ongelmia. Jos sinulla ei ole ongelmia luomiskertomuksen totena ottamisen suhteen, ymmärrät loputkin Raamatusta ja nykyelämän raadollisuuden. Mutta ilman täydellisen luomisen hyväksymistä ei voi koskaan ymmärtää kärsimyksen ongelmaa.


Mitä Raamattu sanoo Aadamista ja Eevasta luomiskertomuksen ulkopuolella?

Ensimmäiset ihmiset olivat Aadam ja Eeva. Monilla voi olla ajatus, että he olivat aviopari, jonka Jumala nosti evoluution kautta kehittyneistä ihmisistä ja teki jotenkin poikkeukselliseksi. Minullakin oli tämä ajatus aikaisemmin. Sittemmin olen oppinut, että se Jumala, joka pystyy luomaan käsittämättömän monimutkaisen solun ja DNA:n sekä sen proteiinikoneiston, pystyy ihan yhtä hyvin luomaan koko ihmisen.

Tässä Raamatun viimeisessä kirjeessä,  Juudan kirjeessä, puhutaan siitä, että oli Eenok, joka oli Aadamista laskien seitsemäs lapsenlapsi ja, että hän oli profeetta, joka jo silloin ennusti maailman ajan lopusta sanoilla:

Heistäkin Eenok, Aadamista seitsemäs, on ennustanut, sanoen: "Katso, Herra tulee tuhannen tuhansine pyhinensä  (KR38: Juud. 1:14)

Luonnollisesti Juuda on viitannut tämän profetiaan vain Pyhän Hengen johtamana ja uskoo siihen täysin. Sellaisella profetialla, jota ei oikeasti ole annettu, ei ole mitään arvoa. Eenok on voinut tämän antaa vain, jos hän oikeasti on ollut olemassa ja on seitsemännessä polvessa Aadamin jälkeläinen - kaikissa muissa tapauksissa Raamattu valehtelisi.

Kun kuljemme Raamattua lopusta alkuun päin seuraavana vastaan tulee Heprealaiskirjeen todistus:

Uskon kautta me ymmärrämme, että maailma on rakennettu Jumalan sanalla, niin että se, mikä nähdään, ei ole syntynyt näkyväisestä. Uskon kautta uhrasi Aabel Jumalalle paremman uhrin kuin Kain, ... Uskon kautta otettiin Eenok pois, näkemättä kuolemaa, "eikä häntä enää ollut, koska Jumala oli ottanut hänet pois". ... Uskon kautta rakensi Nooa, saatuaan ilmoituksen siitä, mikä ei vielä näkynyt, pyhässä pelossa arkin perhekuntansa pelastukseksi; ...  (KR38: Hepr. 11:3-7)

Tässä Abel, Eenok ja Nooa lasketaan samaan uskon sankareiden listaan. Jos Adamia ei ollut, niin Abel oli isätön.

Paavali puhuu paljonkin Jumalasta Luojana. Tässä hän mainitsee myös, että yhdestä ihmisestä on kaikki alkanut:

Jumala, joka on tehnyt maailman ja kaikki, mitä siinä on, hän, joka on taivaan ja maan Herra, …. Ja hän on tehnyt koko ihmissuvun yhdestä ainoasta asumaan kaikkea maanpiiriä ja on säätänyt heille määrätyt ajat ja heidän asumisensa rajat,  (KR38: Ap. t. 17:24-26)

Sen lisäksi hän mainitsee syntiinlankeemuksen todeksi tapahtumaksi ja todistaa näin Eevasta:

Mutta minä pelkään, että niinkuin käärme kavaluudellaan petti Eevan, niin teidän mielenne ehkä turmeltuu pois vilpittömyydestä ja puhtaudesta, joka teissä on Kristusta kohtaan.  (KR38: 2. Kor. 11:3)

Luomisjärjestystä käyttäen hän perustelee oppiaan:

Sillä Aadam luotiin ensin, sitten Eeva; eikä Aadamia petetty, vaan nainen petettiin ja joutui rikkomukseen.  (KR38: 1. Tim. 2:13-14)

Kirjeessään apostoli Johannes viittaa 1. Mooseksen kirjan sanomaan:

eikä olla Kainin kaltaisia, joka oli pahasta ja tappoi veljensä. Ja minkätähden hän tappoi hänet? Sentähden, että hänen tekonsa olivat pahat, mutta hänen veljensä teot vanhurskaat.  (KR38: 1. Joh. 3:12)

Mikä teho olisi sellaisella opetuksella, jossa viitataan tapahtumiin, jotka eivät ole tapahtuneet? Olisiko se Totuuden Hengen, eli Pyhän Hengen, tuoma ehdottoman tosi sanoma?

Jeesus myös selkeästi kertoo, että ihminen luotiin 'jo alussa'. Missä alussa? Luomisessa.

Hän vastasi ja sanoi: "Ettekö ole lukeneet, että Luoja jo alussa 'loi heidät mieheksi ja naiseksi'  (KR38: Matt. 19:4)

Seuraavassa kohdassa Jeesus vielä vahvistaa Aabelinkin, toisen syntyneen ihmisen, historiallisuuden, sillä jos Aabel ei olisi historiallinen henkilö, niin Jeesus olisi tehnyt väärän valan eikä olisi ollut synnitön eikä siten voisi mitenkään meitä lunastaa.

 että teidän päällenne tulisi kaikki se vanhurskas veri, joka maan päällä on vuodatettu vanhurskaan Aabelin verestä Sakariaan, Barakiaan pojan, vereen asti, jonka te tapoitte temppelin ja alttarin välillä.  (KR38: Matt. 23:33-35)

Paavali myös opettaa, että Aadamn on pelastuksen ilosanomaa julistettaessa avain henkilö:

Sillä koska kuolema on tullut ihmisen kautta, niin on myöskin kuolleitten ylösnousemus tullut ihmisen kautta. Sillä niinkuin kaikki kuolevat Aadamissa, niin myös kaikki tehdään eläviksi Kristuksessa,  (KR38: 1. Kor. 15:21-22)

Niin on myös kirjoitettu: "Ensimmäisestä ihmisestä, Aadamista, tuli elävä sielu"; viimeisestä Aadamista tuli eläväksitekevä henki. Mutta mikä on hengellistä, se ei ole ensimmäinen, vaan se, mikä on sielullista, on ensimmäinen; sitten on se, mikä on hengellistä. Ensimmäinen ihminen oli maasta, maallinen, toinen ihminen on taivaasta.  (KR38: 1. Kor. 15:45-47)

Sentähden, niinkuin yhden ihmisen kautta synti tuli maailmaan, ja synnin kautta kuolema, niin kuolema on tullut kaikkien ihmisten osaksi, koska kaikki ovat syntiä tehneet - sillä jo ennen lakiakin oli synti maailmassa, mutta syntiä ei lueta, missä lakia ei ole; kuitenkin kuolema hallitsi Aadamista Moosekseen asti niitäkin, jotka eivät olleet syntiä tehneet samankaltaisella rikkomuksella kuin Aadam, joka on sen esikuva, joka oli tuleva.    Niinpä siis, samoin kuin yhden ihmisen lankeemus on koitunut kaikille ihmisille kadotukseksi, niin myös yhden ihmisen vanhurskauden teko koituu kaikille ihmisille elämän vanhurskauttamiseksi; sillä niinkuin yhden ihmisen tottelemattomuuden kautta monet ovat joutuneet syntisiksi, niin myös yhden kuuliaisuuden kautta monet tulevat vanhurskaiksi.  (KR38: Room. 5:12-19)

Edellä olevat moninaiset Paavalin sanat kertovat sen selkeästi: Jeesus ja Aadam, pelastus ja lankeemus, ovat kiinteästi kytköksissä toisiinsa - voisiko Pyhä Jumala sallia poikansa vertauksen keksittyyn henkilöön pelastushistorian avainkysymyksessä?


Äärimmäinen hienosäätö

Kaikki maailmassa on rakentunut ihmistä varten. Alkeishiukkasista-atomeihin-molekyyleihin-taivaan kappalaisiin, kaikki kasvit, bakteerit, eliöt, eläimet ovat olemassa, jotta ihminen voisi olla olemassa. Ihminen on erityislaatuisin kaikista luoduista - älä koskaan unohda tätä.

Alkeishiukkaset rakentavat atomit
Atomit rakentavat molekyylit
Molekyylit rakentavat DNA:n ja nanorobotit
Nanorobotit solun
Solut rakentavat elimet
Elimet rakentavat ihmisen

Jos jokin parametri muuttuu, millä tahansa tasolla - ihminen häviää olemasta, elämän mahdollisuus poistuu.

Alkeishiukkaset
Atomit
Vesimolekyyli
Oikea lämpötila
Oikea gravitaatio
Oikea maan pyörimisnopeus ja kallistuskulma
Oikea etäisyys auringosta

Pienikin muutos jossakin kohdin ja elämän ehto, veden kierto maapallolla, loppuu.

Tällaisia edellä olleita ketjuja voidaan rakentaa useita erilaisia. Kaikki riippuu kaikesta.

Myös luonnon lait ovat tarkoin säädetty:

Protonin ja elektronin massojen suhde - pienikin muutos ja ei olisi atomeja eikä molekyylejä.
Gravitaatio - pienikin muutos ja aurinko olisi vaikeuksissa
Sähkömagneettinen voima - vähäinen muutos ja molekyylejä ei olisi
Heikko ydinvoima - pieni muutos ja tähdet palaisivat liian nopeasti
Vahva ydinvoima - jos olisi suurempi ja vetyä ei olisi lainkaan ja jos olisi heikompi niin olisi vain vetyä eikä muita atomeja.
Auringon säteilyn aallonpituus on juuri sellaista, mikä ei erota vedestä vetyä, mutta mahdollistaa fotosynteesin kasveissa (jotka irrottavat vedyn vedestä).
Auringon massa - vähäinen muutos aiheuttaisi maan sijainnin muutoksen, joka vaikuttaisi sääoloihin kuolettavasti
Auringon etäisyys - muutos aiheuttaisi veden kierron toimimattomuuden
Maan gravitaatio, akselin kallistuma, pyörimisnopeus, magneettikenttä, kuoren paksuus, hapen ja typen suhde, otsooni taso ovat juuri oikeat.

Ja yllä olevalla listalla vähäinen muutos tarkoittaa kymmenien desimaalien päässä olevaa muutosta. Kaikki on tarkkaan lukittu kohdalleen.

Jopa pyörätuolistaan tuttu ateisti tiedemies Stephen Hawkins on sanonut:

"Merkittävä tosiasia on, että näiden numeroiden arvot näyttävät olevan hyvin tarkoin hienosäädetty, jotta elämän kehittyminen on ollut mahdollista."

[Ateistina hän ei luonnollisesti usko Jumalaan, joten puhuu elämän kehittymisestä, evoluutiosta.]

Monet muut ovat todenneet samoin, kuten Oxfordin Yliopiston fyysikko David Deutsch:

"Jos joku väittää ettei ole yllättynyt näistä universumin erityisistä ominaisuuksista, hän laittaa päänsä pensaaseen. Nämä erityisominaisuudet ovat yllättäviä ja epätodennäköisiä." 

Kaikki edellä oleva on tarkoin hienosäädetty ihmistä varten. Ihminen on luomakunnan ylin ja tärkein hahmo.


Ihminen

Ihminen on luoduista ihmeellisin. Joka väittää, että ihminen on vain yksi eläimistä, on vain evoluutio-opetuksen sokaisema, eikä näe tätä ainutlaatuisuutta. Ihmisen kyky käsitellä tiedon moninaisuutta on suurempi kuin kaikilla eläimillä yhteensä. Vaikka eri eläimillä on yhteenlaskettuna parempia aisteja ja parempaa fysiikkaa, on ihminen ainoa, joka on käynyt kuussa itse rakentamallaan koneella ja taas toisaalta nähnyt solun sisälle. Ihmisen tiedonkäsittelykyky on välttämätön, jotta hän voisi olla yhteydessä Jumalaan, jossa on kaikki tiedon aarteet kätkettynä:

saisivat rohkeuden omistaa täysin varman ymmärtämisen koko rikkauden ja pääsisivät tuntemaan Jumalan salaisuuden, Kristuksen. Hänessä ovat kaikki viisauden ja tiedon aarteet kätkettyinä.  (RK: Kol. 2:2-3) 

Ihmisellä on joitakin fyysisiä kykyjä, jotka ylittävät eläinmaailman kyvyt. Yksi näistä on ihmisen käsi ja sormet sekä sen hienomotoriikka. Eläimiltä ei onnistu langan ujuttaminen neulansilmän läpi, varsinkaan itse tehdyn langan ja neulan. Käsi on käsittämättömän monimutkainen hallittava järjestelmä. Sen huomaa kun tarkastelee nykyaikaisia robottikäsiä, jotka eivät pääse lähellekään samaa. Sen sijaan pieni vauva opettaa itsensä ymmärtämään käden liikkeitä sitä katselemalla.



Myös ihmisen kyky viestiä, erityisesti puheella, on ylivertainen. Ihminen pystyy oppimaan minkä tahansa kielen ja jopa matkimaan eläimiä. Sen lisäksi laulamaan, kuiskaamaan, huutamaan ja nauramaan. Erityistä on, että jopa kuurot oppivat puhumaan ääneen kuten aikaisemmin oli tapana. Puhumattakaan ihmisen kyvystä viestiä naaman ilmeillä. Ihmisen kasvoissa on 2-3 kertaa enemmän lihaksia kuin apinalla. Suurinta osaa näistä lihaksista ei tarvita mihinkään muuhun kuin tunteiden ilmaisemiseen.



Vaikka eläimilläkin on tunteita, on ihmisen tunteiden kirjo vertaansa vailla. Esimerkiksi ihmisen ymmärrys kauneudesta on merkillinen (ja täysin selittämätön evoluutiolle). Ihminen katselee kaunista maisemaa, taulua, toista ihmistä, kukkaa, rakennusta ja mitä tahansa, vaikkapa värejä, ihaillen ja nauttien, jopa addiktioon asti. Ihmisen taipumus kiintyä vääriin asioihin, mielihyvähormonin erityksen maksimoimiseen, on erikoislaatuinen paradoksi. Toisaalta siitä nauttii, toisaalta se liiallisena vie ihmisen tuhoon.

Ihmisen sisällä olevaa tarvetta kohdata luojansa ei voi selittää materialla. Se on kaipuu johonkin, jonnekin ja täyttämättömänä saa aikaiseksi tyhjyyden, jota ei voi tosiasiallisesti korvata jollain muulla, vaikka ihminen onkin luova sen yrittämisessä.

Ihmisen luovuus on merkillinen. Nykyaikana erilaisten luotujen tietokonemaailmojen määrä on uskomaton. Niissä jokainen yksityiskohta on suunniteltu, piirretty, pikselin tarkkuudella. Ne 'elävät' ja niissä on omat 'luonnonlakinsa'. Ne ovat nykyajan satukirjoja, joita tehdään suurella joukolla.

Ihmisen kyky yhdistää joukkovoimansa ja rakentaa järjestelmiä, jotka kattavat koko maapallon, on ylivertainen. Jumala jo kerran hajotti ihmiset eri puolille maapalloa, kun heillä oli yhteinen kieli. Jälleen olemme samassa tilanteessa - lähestulkoon kuka tahansa, missä päin tahansa, voi vaihtaa tietoa kenen tahansa toisen kanssa. Nykyisin jopa ilman kykyä puhua samaa kieltä tietokoneavusteisen reaaliaikaisen tulkin avulla. Miten Jumala tulee nyt toimimaan?


Ja vaikka sanoisin: "Pimeys peittäköön minut, ja valo ympärilläni muuttukoon yöksi",
ei pimeysk
ään kätkisi minua sinulta, vaan yö valaisisi kuin päivä, pimeys olisi kuin valo.
Sinä loit minut sisintäni myöten, sinä kudoit minut kokoon äitini kohdussa.
Min
ä kiitän sinua siitä, että minut on tehty ylen ihmeellisesti.
Ihmeelliset ovat sinun tekosi, sieluni tiet
ää sen sangen hyvin.
Minun luuni eiv
ät olleet sinulta kätkössä, kun minut salassa valmistettiin, kun minut kudottiin taidokkaasti maan syvyyksissä.
Sinun silm
äsi näkivät minut jo idullani.
Kaikki p
äivät oli luotu ja kirjoitettu sinun kirjaasi, ennen kuin ainoakaan niistä oli tullut.
Kuinka kalliit ovatkaan minulle sinun ajatuksesi, Jumala, kuinka valtava onkaan niiden m
äärä!
Jos laskisin ne, niit
ä olisi enemmän kuin hiekanjyviä.
Min
ä herään ja olen yhä sinun luonasi.
(RK: Ps. 139:11-18)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti