sunnuntai 22. joulukuuta 2019

15. Salaisuus Nimissä


Raamatussa ihmisten nimet ovat monesti hyvin merkityksellisiä. Esimerkiksi 1. Mooseksen kirjan luvussa 14 paljastuu kummallisia asioita kun katsoo nimien merkityksiä:

Neljäntenätoista vuotena tulivat Kedorlaomer ja hänen kanssaan olevat kuninkaat ja voittivat refalaiset Astarot-Karnaimissa, suusilaiset Haamissa, eemiläiset Kirjataimin tasangolla ja hoorilaiset heidän vuoristossaan, aina Seirissä autiomaan laidalla olevaan Eel-Paaraniin asti.  (RK: 1. Moos. 14:5-6)

Tässä eri heimojen nimien käännökset:

Refalaiset = jättiläiset,

Suusilaiset = kuljeksivia otuksia

Eemiläiset = kauhut terrorit riiviöt

Hoorilaiset = luolassa asuvat

Seir = karvaisen, karkeat


Myös muut nimet voidaan kääntää merkityksellisiksi sanoiksi. Esimerkiksi Aadam tarkoittaa ihmistä. Aadamin lapsen nimi Set tarkoittaa asettaa. Setin lapsen nimi on Enos ja se tarkoittaa kuolevainen.

Raamatun vanhimman ihmisen, Metuselahin, nimi tarkoittaa ' Hänen kuolemansa tuo'. Hän kuolikin samana vuonna, kuin Vedenpaisumus tuli. Ottaen huomioon kuinka vanhaksi hän eli niin oli siinä ihmisillä pelkäämistä: mitä hänen kuolemansa tuokaan!

Alla koko luettelo aina Nooan asti:

Adam - Ihminen
Set - Asettaa
Enos - Kuolevainen, Hauras
Keenan        - Murhe 
Mahalale - Siunattu Jumala
Jered - Tulee alas
Henok - Opettaa
Metuselah - Hänen kuolemansa tuo
Lemek - Epätoivoinen
Nooa - Lepo

Ja sama yhteen vapaasti suomentaen:   
“Ihminen asetetaan kuolettavaan murheeseen, (mutta) Siunattu Jumala tulee alas opettamaan, (että) hänen kuolemansa tuo epätoivoiselle levon.”  Vau!
Kaikista näistä merkityksistä ei ole ihan täyttä yksimielisyyttä, mutta suurimmasta osasta ollaan ja erityisen merkittäväksi tarinan tekee, että se toimii vain, kun nimet ovat tässä järjestyksessä. Voidaan siis sanoa, että riittävän lähellä.
Huomaa myös, että Henok on sukuluettelon seitsemäs nimi ja hänen merkityksensä on opettaa. Hän on Raamatun ensimmäinen esikuva Jeesuksesta.
Turha yrittää väittää, että juutalainen rabbi kirjoitti tämän. Tämähän on kristityn evankeliumi. Juutalaiset odottivat messiasta, joka hallitsee kuninkaana, eivät messiasta, jonka ensin on kuoltava ihmisten puolesta ja vasta myöhemmin hallitsee kuninkaana.
Muista myös, että vanhimmat löydetyt kirjakääröt ovat kirjoitettu kauan ennen Jeesuksen syntymää. Hän, joka alun perin on tämän kirjoittanut kirjakääröön, ei ole mitenkään voinut ymmärtää, mitä tuli kirjoitettua. Puhumattakaan siitä, että kun ihmiset ovat antaneet näitä nimiä lapsilleen, että he olisivat ymmärtäneet miksi näin. Tämä myös kertoo, että alusta asti Jumalalla oli pelastussuunnitelma, jotta yksikään, joka uskoo, ei hukkuisi.

Ajanlasku
Nykyisin laskemme vuosia Jeesuksen syntymästä. Ateistit ovat sen kääntäneet muotoon ennen tai jälkeen ajanlaskun  alun (aaj.). Se on huono lyhenne, koska ennen sitäkin aikaa laskettiin mm. kuninkaiden hallitusvuosien mukaan. Tosiasiassa se on selkeä todistus, että Jeesus eli maan päällä, noin 2000 vuotta sitten. Aikaisemmin se olikin jkr. Eli jälkeen Kristuksen (syntymän) tai ekr.

Heti luomisen jälkeen ei ollut kuninkaita, vaan aikaa laskettiin patriarkkojen sukulinjan mukaan. Tämä on kirjattu 1. Mooseksen kirjan 5. lukuun:

3. Kun Aadam oli elänyt satakolmekymmentä vuotta, hänelle syntyi poika, joka oli hänen kaltaisensa, hänen näköisensä, ja hän antoi tälle nimen Seet.
6. Kun Seet oli elänyt sataviisi vuotta, hänelle syntyi Enos.
9. Kun Enos oli elänyt yhdeksänkymmentä vuotta, hänelle syntyi Keenan.
12. Kun Keenan oli elänyt seitsemänkymmentä vuotta, hänelle syntyi Mahalalel.
15. Kun Mahalalel oli elänyt kuusikymmentäviisi vuotta, hänelle syntyi Jered.
18. Kun Jered oli elänyt satakuusikymmentäkaksi vuotta, hänelle syntyi Hanok.
21. Kun Hanok oli elänyt kuusikymmentäviisi vuotta, hänelle syntyi Metuselah.
25. Kun Metuselah oli elänyt satakahdeksankymmentäseitsemän vuotta, hänelle syntyi Lemek.
28. Kun Lemek oli elänyt satakahdeksankymmentäkaksi vuotta, hänelle syntyi poika.
29. Hän antoi pojalle nimen Nooa ja sanoi: "Hän lohduttaa meitä, kun teemme työtä ja näemme vaivaa viljellessämme maata, jonka Herra on kironnut."
32. Kun Nooa oli elänyt viisisataa vuotta, hänelle syntyivät Seem, Haam ja Jaafet.

Uusi Testamentti vahvistaa tämän monella tapaa. Muun muassa Juudan kirjeessä sanotaan:

14. Myös heitä tarkoittaa Hanok, Aadamista seitsemäs, ennustaessaan: "Katso, Herra tulee kymmenientuhansien pyhiensä kanssa (RK: Juud. 1:14)

Väliin ei siis mahdu ylimääräisiä sukupolvia tai muuta kuvitteellista.

Vedenpaisumus tuli, kun Nooa oli 600 vuoden ikäinen. Tästä voidaan laskea, että silloin elettiin vuotta 1656 luomisen jälkeen. Abraham taas kuoli vuonna 2183 luomisen jälkeen. Tästä taas muista yhteyksistä, joihin en mene syvemmin nyt, tiedetään, että kului vajaat 2000 vuotta Jeesuksen syntymään. Luominen siis tapahtui noin 4000 vuotta ennen Jeesusta. Tästä saadaan Raamatullinen ikä kaikelle luodulle, noin 6000 vuotta.






Ensimmäisten ihmisten pitkät iät

Edellisessä sukuluettelossa kiinnitit varmasti huomiota ihmisten pitkille iälle. Alla olevasta kuvaajasta näet, miten ihmisten iät pikkuhiljaa laskivat Raamatun mukaan. Mistä on kysymys?

Tämä voidaan selittää jälleen genetiikan avulla. Aluksi ihmisen genomi oli virheetön. Täten kesti kauan ennen kuin mutaatioita oli niin paljon, että ihminen alkoi vanhenemaan eli solujen jakautuminen alkoi hidastumaan. Vähitellen kuitenkin mutaatiokuormaa kertyi myös sukusoluihin ja jokainen uusi sukupolvi lähti liikkeelle valmiiksi mutatoituneesta genomista. Täten ei enää kestänyt niin pitkään, kun vanheneminen alkoi. Ihminen oli jo syntyessään vanha, jos mutaatioiden määrällä lasketaan.

Voiko siis ihminen elää noin vanhaksi? Kyllä voi, jos genomi on virheetön. Tiedetään, että jotkin valaat ovat vielä nykyäänkin eläneet jopa yli 450 vuotiaiksi. Maailman vanhin puu, Metusaleh sekin, on sanottu olevan 5 000 vuotta vanha. Puihin tosin tulee kuivuuden aikana valevuosilustoja, siis ylimääräisiä vuosirenkaita, joten tämäkin puu on lähtenyt kasvamaan Vedenpaisumuksen jälkeen, joskus alle 4 500 vuotta sitten. Kaikilla eläimillä ja kasveilla on samanlainen solumekanismi kasvuun: DNA:n kopiointi ja solun jakautuminen.


Nooan jälkeläisten eliniän lyheneminen. Iät osoittavat miten mutaatiokuorma muutamassa sukupolvessa lyhensiä eliniät nykyisielle tasolla.


---------------------------------------------------------------------------
Muut artikkelit Luomiskertomuksesta:
2. Aika alkoi - Alussa... 
3. Ensimmäinen jae - Alussa Jumala loi taivaat ja maan 
4. Toinen jae - Maailma ilman järjestystä 
5. Ensimmäinen päivä - Tulkoon valkeus 
6. Toinen Päivä - Onko maa litteä?  
7. Kolmas Päivä - Elämän Koodin Luominen  
8. Neljäs Päivä - Avaruuden mysteerit 
9. Viides ja kuudes päivä - Eläimien alkuperä  
10. Kuudes Päivä - Ihmisen Luominen  
11. Ihmisen Sielun Luominen  
12. Aadam, Eeva, Eden ja Luomisen genetiikka  
13. Miksi maailmassa on niin paljon kärsimystä?  
14. Lähtiko ihmiskunta Adamin ja Eevan kahdesta pojasta?
-------------------------------------------------------------------------



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti